سفیر سابق ایران در ترکیه گفت: با سدسازی ترکیه حقابه ما از ارس تغییری نخواهد کرد، تا امروز هم تغییری در ورودی آب به ایران حاصل نشده، بعد از این هم نخواهد شد.
فیروز دولتآبادی در گفتوگو با ایلنا، درباره پروژه سدسازی ترکیه روی ارس و تبعات آن بر ایران اظهار داشت: طبق معاهده بینالمللی مربوط به دهه 70 میلادی وقتی سرچشمه رودی در بیرون از مرزها بوده کشورهایی که در نظر دارند حقابه ورودی را حفظ کنند میتوانند بر اساس حقابه جاری؛ سد احداث کنند که آب را نگه دارند و اگر آب وارد کشور ثالثی هم میشود حق آن کشور نیز ملاحظه شود، فرض کنیم در ترکیه سدی احداث نشده آب بر اساس رویه تاریخی به ایران و آذربایجان و سپس وارد دریای خزر میشود.
وی افزود: ما هم اگر بالادست باشیم این امکان را داشتیم که سد احداث کرده و از آب بهرهبرداری کنیم، به شرطی که حقابه پاییندست حفظ شود. مثلا ما سد خداآفرین را حدود دهه 70 شمسی؛ زمانی که بین ارمنستان و آذربایجان جنگ بود علیرغم مخالفت دولت آذربایجان احداث کردم. بعبارت دیگر ما طبق معاهده بینالمللی کار خودمان را انجام دادیم.
سفیر سابق ایران در ترکیه تصریح کرد: با سدسازی ترکیه حقابه ما از ارس تغییری نخواهد کرد، تا امروز هم تغییری در ورودی آب به ایران حاصل نشده، بعد از این هم نخواهد شد.
وی با بیان اینکه اکنون ترکیه هم تحتتاثیر ریزگردها است، افزود: منشا و مبدا این ریزگردها از ترکیه نیست از عراق و عربستان است و ترکیه و آنکارا را هم دچار چالش کرده و اکنون به تهران هم رسیدهاند.
دولتآبادی یادآور شد: منطقه شمال و شمالغرب کشور پرآب است و احتمال آسیبپذیری از پروژه داپ پایین است و ما از این لحاظ مشکل خاصی نداریم.
وی در ادامه با اشاره به سدسازیها روی دجله فرات نیز گفت: دجله و فرات معاهده بینالمللی دارند که ترکیه، عراق و سوریه هم به امضا رساندهاند در نتیجه اگر کشوری کوتاهی کرده و در زمان مقرر سد نساخته باید توافق کند، چون بر پایه معاهده بینالمللی فرصت کافی به کشورها داده شده که با احدث سد معادل آب ورودی اجازه ندهند کشور بالادست آب را به یغما ببرد، ما در این حوزه سد را به موقع ساختیم و مشکلی از این بابت نداریم.