انتقاد دادستان اسبق کل کشور از گشت ارشاد

سه شنبه، ۴ مرداد ۱۴۰۱ - ۰۸:۴۶:۲۷
کدخبر:۹۸۳۳۳

یکی از وعده‌های انتخاباتی رئیسی، ایجاد گشت ارشاد برای مدیران بود و نه مردم عادی؛ اما با گذشت یک سال از روی کار آمدن دولت انقلابی نه‌تنها گشت ارشادی برای مدیران پدید نیامده بلکه برخورد گشت ارشاد با مردم عادی به بهانه عفاف و حجاب شدیدتر شده است، آنهم در بزنگاهی که مشکلات معیشتی ناشی از ناکارآمدی سیاست‌های اقتصادی و بین المللی دولتمردان حتی حامیان دولت را هم ناراضی ساخته؛ به راستی تشدید محدودیت‌های اجتماعی در این شرایط که باعث شکاف بیش از پیش در جامعه شده است چه توجیهی دارد؟

به همین بهانه سید حسین موسوی تبریزی، دادستان سابق کل انقلاب و فعال اصلاح‌طلب به گفت‌وگو نشستیم تا نظر وی را درباره محدودیت‌های اخیر برای زنان جویا شویم:

آقای موسوی! همانطور که می‌دانید این روزها مباحث و مسائل مربوط به زنان به دغدغه و موضوع اصلی سخنرانی‌ها و البته دستورات دولت و برخی از نهادهای حاکمیت تبدیل شده است؛ با توجه به این شرایط آیا این برخوردهای قهری و بعضا خشونت‌آمیز گشت ارشاد با مردم به ویژه زنان تا چه اندازه می‌تواند جامعه را به سمت حجاب سوق دهد؟

به اعتقاد بنده این نوع برخوردها با زنان به هیچ وجه نمی‌تواند آن‌ها را به سمت حجاب سوق دهد. همین چند روز پیش بود که گشت ارشاد یک دختر را مقابل چشمان مادرش برد و به گریه و فریادهای آن مادر هیچ توجهی نکرد! خب مشخص است گشت ارشاد در جامعه مورد نفرت قرار خواهد گرفت! اتفاقا با این برخوردهای خشونت‌آمیز نه تنها «حجاب» مورد استقبال قرار نخواهد گرفت بلکه بدتر مردم از «حجاب» و «اسلام» فاصله خواهند گرفت! ما روایات متعدد داریم که اولا امر به معروف و نهی از منکر شرایط مختلفی دارد و باید به‌گونه‌ای باشد که جامعه از آن تاثیر بپذیرد! دوم اینکه هر کسی شایسته انجام اینکار نیست! اگر امر به معروف و نهی از منکر منجر به نفرت و خشم مردم شود و میزان روی برگرداندن مردم از اسلام بیشتر شود، مسلما انجام ندادنش از انجام دادنش بهتر است. امر به معروف و نهی از منکر مراتب دارد و اینطوری نیست که هر کس دلش خواست در خیابان به مردم تذکر دهد! کتک زدن، توهین و دستگیر کردن مردم گناه و معصیت دارد و با این کار امر واجب، حرام می‌شود. کسی‌که می‌خواهد امر به معروف و نهی از منکر کند باید شرایط و موقعیت را هم در نظر بگیرد یعنی آنجا که نیاز باشد تذکر بدهد و آنجا که شرایطش نیست حرفی نزند! اگر در شرایط و موقعیت نامناسب امر به معروف و نهی از منکر انجام شود و با عکس‌العمل منفی مردم روبه‌رو شود، نهی از منکر حرام بوده و معصیت‌اش از ثوابش بیشتر است.

بالاخره جوانان وقتی این برخوردها را می‌بینند، تخم نفرت در دلشان عمیق‌تر کاشته می‌شود! بنابراین باید خیلی محتاط با مردم رفتار کنیم. باید به تیم امر به معروف و نهی از منکر یاد می‌دادند که چه‌کار باید انجام دهند و چگونه با مردم رفتار کنند که متاسفانه اینکار را نکردند! من واقعا نمی‌دانم چرا آمران به معروف و گشت‌های ارشاد طوری رفتار می‌کنند که هم باعث سوءاستفاده دشمنان و هم موجب نفرت داخلی‌ها حتی زنان باحجاب از مسئله حجاب و گشت ارشاد می‌شوند! این کاری که گشت ارشاد انجام می‌دهد باعث می‌شود که مردم بیشتر از باحجاب‌ها متنفر شوند. اگر امر به معروف و نهی از منکر، درست انجام نشود همین واجب شرعی به خلاف شرع تبدیل خواهد شد.