مدیرکل دفتر طراحی و تحلیل فرایندهای مالیاتی سازمان امور مالیاتی اظهار داشت: اساسا ملاک سازمان امور مالیاتی برای درآمد اصناف، فقط گردش مالی در دستگاههای کارتخوان و پوز نیست و تمام حسابهای بانکی اصناف رصد میشوند.
جهانگیر رحیمی در گفتوگو با ایلنا درباره مقاومت اصناف برای دریافت وجه از طریق دستگاههای کارتخوان و پوز و اصرار برای کارت به کارت کردن وجه و هزینه خرید کالا و خدمات اظهار داشت: اساسا ملاک سازمان امور مالیاتی برای درآمد اصناف، فقط گردش مالی در دستگاههای کارتخوان و پوز نیست و تمام حسابهای بانکی اصناف رصد میشوند.
وی ادامه داد: وقتی قرار بر این است که تمام تراکنشهای پولی رصد شود به طور قطع این رصد باید به گونهای به اجرا برسد که بتواند تمام فعالیتهای، اصناف و فعالان اقتصادی را به ما نمایش دهد. تمام گردش مالی چه از طریق پوز، چه از طریق درگاههای الکترونیکی، چه از طریق کارت به کارت و عابر بانک و ... قابل رصد است و اطلاعات تمام تراکنشها بر اساس دادهها و اطلاعات بانک مرکزی در اختیار سازمان امور مالیاتی قرار میگیرد.
مدیرکل دفتر طراحی و تحلیل فرایندهای مالیاتی سازمان امور مالیاتی تاکید کرد: بانک مرکزی پروتکلهایی را به اجرا میرساند که مشخص میکند چه حسابهایی، تجاری و چه حسابهایی غیرتجاری محسوب میشوند بنابراین به طور دقیق حسابها از هم قابل تفکیک هستند.
رحیمی گفت: تراکنش تمام این حسابها رصد و اطلاعات آنها در پروندههای مالیاتی ثبت میشوند و به صرف اینکه برای تراکنشها از دستگاه پوز استفاده نشود و تراکنشها به شکل دیگری انجام شود، به طور قطع نمیتواند مانع از این شود که مجموع تراکنشها برای مالیات مورد محاسبه و مورد نظر قرار نگیرد و اصناف با دریافت وجه از کارت به کارت نمیتوانند مالیات را دور بزنند.
وی افزود: در بند م تبصره 12 قانون بودجه 1400 آمده است؛ حسابهایی که به درگاهها و ابزارهای پرداخت و... متصل میشوند، حسابهای فروش تلقی میشوند. بانک مرکزی هم بر اساس پروتکلهای خاص خود میتواند حسابهایی که فروش محسوب میشوند اما حساب تجاری تلقی نشدهاند را به عنوان حسابهای فروش به سازمان امور مالیاتی و معرفی و اعلام کنند.
مدیرکل دفتر طراحی و تحلیل فرایندهای مالیاتی سازمان امور مالیاتی گفت: به هر حال این مقاومتها در حوزه مالیاتی در تمام اصناف وجود دارد اما اصناف مطمئن باشند که سازمان امور مالیاتی با همکاری بانک مرکزی راههایی برای اینکه اجازه ندهد فرار مالیاتی صورت بگیرد، دارد.
وی گفت: برداشت اصناف این است که دریافت وجوه از مشتریان از طریق کارت به کارت، مشمول مالیات نمیشود که این برداشت غلط است. برخی از اقدامات براساس برداشتهایی انجام میشوند که لزوما درست نیستند.
رحیمی با اشاره به اعتراض اصناف مبنی بر اینکه هر تراکنشی را نباید درآمد در نظر گرفت، اظهار داشت: ممکن تراکنشهایی انجام شود که درآمد محسوب نشوند و این تراکنشها برای اصناف مربوط به فروش نباشد اما مبنای سازمان امور مالیاتی هم سرجمع تراکنشهای ورودی نیست. برای مثال امسال مبنای مالیات تراکنش دستگاه پوز بوده اما اصناف و فعالان اقتصادی معمولا طلبهای خود را از دستگاه پوز تسویه نمیکنند و با چک و حواله ساتنا این مبادلات مالی انجام میشود. اگر قرار بر این بود که تمام تراکنشهای ورودی را در نظر بگیریم قطعا ارقام مالیاتی بسیاربالا میرفت.
مدیرکل دفتر طراحی و تحلیل فرایندهای مالیاتی سازمان امور مالیاتی تاکید کرد: اگر مدارک و شواهدی وجود داشته باشد که تراکنشهای ورودی فردی و صنفی مبتنی بر درآمد نیست، به طور قطع سازمان امور مالیاتی آن را مشمول مالیات قرار نمیدهد.