کشف مراکز غیرمجاز رمزارز با مصرفی معادل 1 میلیون کولر

پنجشنبه، ۹ تیر ۱۴۰۱ - ۱۸:۵۹:۱۴
کدخبر:۹۷۴۶۸

هفته گذشته 109 مرکز غیرمجاز استخراج رمزارز در کشور کشف شد که از این تعداد 109 دستگاه ماینر با ظرفیت مصرفی یک‌هزار و 345 کیلووات کشف شده و بخش عمده‌ای از کشفیات مربوط به پنج استان کشور بوده است. با احتساب این کشفیات در مجموع تاکنون هفت‌هزار و ۲۰۷ مرکز غیرمجاز استخراج رمزارز در کشور کشف و تعداد ۲۳۴ هزار و ۱۱۳ دستگاه جمع‌آوری شده است. اما پیش‌بینی می‌شود که این مراکز غیرمجاز بازهم در کشور فعال باشند و آن‌طور که شرکت تولید، انتقال و توزیع نیروی برق ایران (توانیر) اعلام می‌کند، این روند شناسایی و جمع‌آوری ادامه دار است.

بر اساس اعلام این شرکت، ۴۳ درصد از این کشفیات توسط گزارش‌های مردمی، ۳۲ درصد از طریق بازرسی‌های محلی و ۲۵ درصد با سایر روش‌ها انجام شده که در گزارش پیشین، سهم گزارش‌های مردمی از این کشفیات، حدود ۱۹ درصد بوده و بخش عمده‌ای از کشفیات مربوط به استان‌های خراسان رضوی، تهران، خوزستان، اصفهان و آذربایجان شرقی است.

رمزارز گونه‌ای پول دیجیتال است که در آن تولید واحد پول و تأیید اصالت تراکنش پول با استفاده از الگوریتم‌های رمزگذاری کنترل شده و معمولاً به‌طور نامتمرکز بدون وابستگی به یک بانک مرکزی کار می‌کند. هر دستگاه استخراج بیت‌کوین (ماینر) به‌صورت متوسط توان مصرفی به‌اندازه پنج یخچال ۲۰ فوت یا چهار کولر آبی را دارد و فعالیت آن در زمان اوج مصرف می‌تواند پایداری شبکه را تحت تأثیر قرار دهد. به همین خاطر مراکز مجاز استخراج رمز ارز در ساعات اوج بار فعالیت خود را متوقف می‌کنند.

در همین راستا، وزارت نیرو از مردم درخواست می‌کند که در صورت مشاهده تخلف، موارد را از طریق سامانه اینترنتی سمات به آدرس https://www.tavanir.org.ir/samaat یا اپلیکیشن «برق من» گزارش کنند و پس از بررسی و صحت سنجی گزارش، به افشاکنندگان پاداش نقدی تعلق می‌گیرد و اطلاعات افشاکنندگان (سوت‌زنان) محرمانه باقی می‌ماند.

در این رابطه سخنگوی صنعت برق به «ایران» می‌گوید: «بر اساس تبصره ۲ ماده ۴ مصوبه سال ١٣٩٨ هیأت وزیران، مصرف برق برای استخراج رمز ارزها، در ساعات اوج مصرف ممنوع است. بویژه از ساعات 13 تا 18 که اوج مصرف برق کشور است. لذا در این ساعات مراکز مجاز نیز نمی‌توانند برق از شبکه سراسری خریداری کنند.»

مصطفی رجبی مشهدی ادامه می‌دهد: «این موضوع در قرارداد تأمین برق مراکز استخراج رمزارز ذکر شده است. این بخش تنها در صورتی که از روش‌های دیگر مانند دیزل و تجدیدپذیر اقدام به تأمین برق کنند، مجاز به فعالیت در این ساعات هستند.»

به گفته رجبی مشهدی روند کشف و جمع‌آوری مراکز رمز ارز غیرمجاز ادامه دارد. صنعت برق با انجام مانورهای شناسایی و جمع‌آوری مراکز رمز ارزهای غیرمجاز، انجام بازرسی‌های محلی و موردی به‌منظور شناسایی و جمع‌آوری مراکز غیرمجاز، استفاده از گزارش‌های مردمی در خصوص شناسایی این مراکز غیرمجاز و استفاده از روش‌های فنی برای کشف مراکز غیرمجاز استخراج رمزارز، هماهنگی با پلیس امنیت اقتصادی ناجا و هماهنگی با دادستانی کل کشور، به‌دنبال شناسایی و توقف فعالیت این بخش است تا با فعالیت مراکز غیرقانونی استخراج رمز ارزها خاموشی رخ ندهد و به رفاه و همین‌طور وسایل برقی مشترکان صنعت برق خسارت وارد نشود.

به گفته سخنگوی صنعت برق، بیشترین کشفیات مربوط به استان‌های تهران، خراسان رضوی، اصفهان، خوزستان، آذربایجان شرقی و فارس است. او در ادامه از تمام مشترکان اعم از بخش‌های خانگی، اداری، تجاری، کشاورزی و صنعتی درخواست کرد که مصارف خود را در ساعات اوج مصرف بویژه ساعت 13 تا 18مدیریت کنند تا کشور با خاموشی در هیچ نقطه‌ای مواجه نشود. اکنون مصرف برق از 66 هزار مگاوات عبور کرده و رکورد تاریخی زده است. تمام توان تولید برق کشور در مدار است و تنها اقدامی که می‌تواند به عبور بدون خاموشی از تابستان امسال کمک کند، مدیریت مصرف با انجام اقدامات ساده‌ای مانند استفاده از نور خورشید برای روشنایی، استفاده از دور کند کولرهای آبی، تنظیم درجه سیستم سرمایشی روی عدد ۲۵ درجه سانتی گراد و توقف استفاده‌های غیرضروری در این ساعات است.

برآورد مصرف 1200 مگاوات برق در مراکز غیرمجاز

​​​​​​​مدیرعامل شرکت مدیریت شبکه برق ایران بیان می‌‌کند: «میزان تقاضای مراکز استخراج رمز ارز‌های مجاز ۸۰۰ مگاوات است. در اوقات پیک خرید برق از شبکه سراسری توسط ماینرها ممنوع است. در قرارداد تأمین برق مراکز استخراج رمزارز این مسأله درج شده و وزیر نیرو نیز بارها بر این موضوع تأکید کرده است.»

او در گفت‌وگو با «ایران» ادامه می‌‌دهد: «در قوانینی که در حال طی مراحل تصویب است نیز خرید برق از شبکه برق در ایام محدودیت‌دار (فصل گرم و سرد) توسط ماینرها ممنوع ذکر شده و باید از روش‌های دیگری مثل دیزل و تجدیدپذیر اقدام به تأمین برق خود کنند.»

رجبی مشهدی درخصوص شرایط کنونی این مراکز نیز می‌‌گوید: «این مراکز متناسب با شرایط و محدودیت‌ها نسبت به کاهش مصرف اقدام خواهند کرد البته در صورت بروز شرایط اضطراری و افزایش نیاز مصرف در کشور، این مراکز به طور کامل از مدار مصرف خارج خواهند شد.»

سخنگوی صنعت برق با اشاره به کشف بیش از 7 هزار مرکز غیرمجاز عنوان می‌‌کند: «حداقل مصرف مراکز غیر مجاز حدود ۱۲۰۰ مگاوات است. از ابتدای سال تاکنون ۶۵۰ مگاوات دستگاه غیرمجاز شناسایی، جمع‌آوری و ضبط شده است.»