زمینلرزهای که با قدرت ۶.۱ در مقیاس ریشتر، بامداد چهارشنبه در ۴۶ کیلومتری شهر خوست واقع در جنوب شرقی افغانستان رخ داد، منجر به جان باختن بیش از هزار نفر و مجروح شدن افزون بر هزار و ۶۰۰ تَن شد.
افغانستان کشوری زلزلهخیز محسوب میشود و مرگبارترین زمینلرزههای آن نیز اکثرا در منطقه کوهستانی هندوکش که در مرز با پاکستان قراردارد، به وقوع پیوسته است.
فراتر از قدرت زلزلههای رخ داده در این منطقه شرقی، وجود شهرها و روستاهای صعبالعبورو نوسازی نشده و تخریب زیرساختهای آن در جریان دههها جنگ، موجب مرگبارتر شدن زمینلرزههای هندوکش شده است.
بر اساس گزارش مرکز ملی اطلاعات محیطی دولت ایالات متحده، فهرست زلزلههای افغانستان طی سه دهه گذشته که بیش از ۱۰۰ کشته بر جای گذاشته، بدین شرح است:
هندوکش، ۱۹۹۱
این زلزله که همزمان در مناطقی از افغانستان، پاکستان و اتحاد جماهیر شوروی رخ داد، موجب کشته شدن ۸۴۸ نفر شد.
قائن، ۱۹۹۷
زمین لرزهای ۷.۲ ریشتری در مرز افغانستان و ایران به وقوع پیوست و جان بیش از هزار و ۵۰۰ نفر را در هر دو کشور گرفت.
تخار، فوریه ۱۹۹۸
زمینلرزه در ولایت دورافتاده تخار در شمال شرق افغانستان دستکم دو هزار و ۳۰۰ کشته برجای گذاشت که برخی تخمینها تعداد جانباختگان این زلزله را چهار هزار نفر برآورده کردند.
تخار، مه ۱۹۹۸
دومین زمین لرزه ۶.۶ ریشتری که حدود سه ماه بعد در ولایت تخار رخ داد، جان چهار هزار و ۷۰۰ نفر دیگر را گرفت.
به فیسبوک یورونیوز فارسی بپیوندید
هندوکش، ۲۰۰۲
دو زلزله متوالی که در مارس ۲۰۰۲ هندوکش را لرزاند، در مجموع موجب مرگ هزار و ۱۰۰ تن شد.
هندوکش، ۲۰۱۵
زمین لرزهای به بزرگی ۷.۵ ریشتر که یکی از قویترین زلزله های تاریخ افغانستان محسوب میشود، در مجموع ۳۹۹ کشته در افغانستان، پاکستان و هند بر جای گذاشت ولی دو هزار و ۵۳۶ نفر را زخمی و مجروح کرد.
بنابراین، با توجه به روندی صعودی شمار جانباختگان زلزله ولایتهای خوست و پکتیکا این زلزله یکی از مرگبارترین زلزلههای افغانستان در ۲۴ سال گذشته خواهد بود.