خرید مرغ توسط رستوران‌ها به یک‌چهارم رسید

پنجشنبه، ۱۲ خرداد ۱۴۰۱ - ۰۸:۴۸:۴۳
کدخبر:۹۶۳۷۷

بررسی‌های میدانی نشان می‌دهد بیشتر مرغ‌فروشی‌ها خالی از مشتری مانده‌اند. آن‌هایی هم که هنوز توان و اراده خرید دارند، تقاضای خود را نهایتاً به دو مرغ خلاصه می‌کنند. گرچه دولت نرخ مصوب مرغ را ۵۹ هزار و ۸۰۰ تومان مصوب کرد؛ اما اکنون در دل بازار، مرغ ۳۷ هزار تومانی هم پیدا می‌شود.

قیمت مرغ از حدود سه هفته پیش ۵۹ هزار و ۸۰۰ تومان اعلام شد. اما در دل بازار شاهد اتفاقات دیگری هستیم. گرچه برخی تصور می‌کردند نرخ مرغ به بالاتر از رقم‌های اعلامی برسد، اما با قیمت‌های مصوب، اقشار مختلف توان خرید خود را از دست دادند تا خرده‌فروشی‌ها به ارزان‌فروشی روی آورند. اما هنوز هم مردم مثل قبل مرغ نمی‌خرند.


مرغ‌فروشی‌های خالی از مشتری

مشاهدات میدانی تجارت‌نیوز از بازار مرغ‌فروشان نشان می‌دهد که بیشتر مغازه‌های مرغ‌فروشی خالی از مشتری مانده‌اند. معدود مشتری‌ها هم خرید خود را نهایتا به یک تا دو مرغ خلاصه می‌کنند.

در خیابان شهرستانی تهران که بورس مرغ‌فروشان است، کمتر کسی را می‌توان دید که در دستانش کیسه‌ای از مرغ و گوشت باشد. آن‌هایی هم که از مغازه‌داران قیمت را می‌پرسند با اخم و ناراحتی از مغازه خارج می‌شوند.

در دل بازار هم اختلاف حداقل ۱۱ هزار تومانی مرغ به چشم می‌خورد. در خیابان شهرستانی، هر کیلو مرغ بین ۴۵ هزار تا ۵۶ هزار تومان عرضه می‌شود. اما در نقاط جنوبی‌تر تهران یا برخی شهرستان‌ها مغازه‌داران برای اینکه مجبور به دور ریختن بار نشوند، مرغ را تا ۳۷ هزار تومان هم عرضه می‌کنند. این قیمت مورد تائید رئیس انجمن پرورش‌دهندگان مرغ گوشتی است.

یکی از مرغ‌فروش‌های حاضر در خیابان امام حسین با گلایه نسبت به وضعیت موجود به تجارت‌نیوز می‌گوید: «مردم دیگه مثل قبل توان خرید مرغ ندارند. قبلا مردم حتی مرغ شش ماه خودشون رو تو یه خرید انجام می‌دادند، اما الان چند تا دونه بیشتر مرغ نمی‌خرند. تا همین چند ماه پیش مردم به جای گوشت از مرغ استفاده می‌کردند، اما الان مرغ هم از سفره‌های مردم پَر کشیده».
 

خرید مرغ توسط رستوران‌ها یک‌چهارم شد

مرغ‌فروش دیگری عنوان می‌کند: «مرغ به حدی گرون شده که حتی رستوران‌ها هم مثل قبل از ما مرغ نمی‌خرند. چون مشتری اون‌ها هم خیلی کم شده».

کاسب دیگری شرایط را این‌گونه توضیح می‌دهد: «برخی از رستوران‌‌ها روزانه بالای ۱۰۰ تا مرغ از ما می‌خریدند؛ اما الان این تعداد به روزی ۲۵ تا کاهش پیدا کرده.».

قیمت مرغ و گوشت توان خرید مردم را به حداقل رساند
از مرغ‌فروش دیگری در خصوص کمبود یا مازاد مرغ در بازار پرسیدیم؛ او این‌گونه پاسخ داد: «در تأمین مرغ مشکلی وجود نداره. اما استقبال از سمت مردم با وجود اینکه قیمت مرغ کاهش داشته، خیلی کم شده. حتی گاهی مجبور می‌شیم بار مونده رو دورریز کنیم. هیچ‌وقت به این اندازه دورریز نداشتیم.»

فروشنده دیگری که شاهد این گفتگو بود، موضوع را تایید می‌کند. او می‌گوید: «وضعیت در بازار گوشت، بدتر از مرغ شده. بعضی از مردم حتی هر چند ماه یکبار هم یک کیلو گوشت نمی‌خرند.»

او می‌افزاید: «تا همین چند ماه پیش بعضی از مردم توانایی خرید یه راسته گوشت گوسفندی داشتند، اما الان نهایت بتونند دو یا سه کیلو گوشت بخرند. حتی همین اندازه خرید گوشت هم برای آنها سخت است و مجبورند از سایر خریدها بزنند.»

مرغ‌فروش دیگری واقع در خیابان پیروزی از دولت می‌خواهد که مردم و تولیدکنندگان را تحت حمایت قرار دهد. او البته این را هم می‌افزاید که نمی‌توان انتظار داشت که قیمت مرغ کاهش یابد، اما با حمایت دولت شاید وضعیت بازار بهبود یابد.
 

«نخریدن» قیمت مرغ را کاهش می‌دهد؟

مشتریانی هم که به بازار آمده‌اند می‌گویند: «اگر مرغ را با نرخ‌های جدید نخریم، آن‌ها مجبورند قیمت مرغ را کاهش دهند.» البته مردم به دو دسته تقسیم شده‌اند. طرفداران تحریم بازار معتقدند که قیمت‌ها بیشتر از این کاهش می‌یابد. اما عده‌ای هم معتقدند که اگر نخریم دولت با صادرات انبار مرغ‌فروش‌ها را خالی می‌کند. چند فعال بازار اما در این میان، می‌گویند برخی مشتریا خارجی هم علاقه‌ای به خرید مرغ‌های ایرانی ندارد.

یکی از قدیمی‌های بازار بدین شکل وضعیت را ترسیم می‌کند: «وقتی برای این محصولات مشتری داخلی وجود نداره، دولت نمی‌تونه مشتری خارجی پیدا کنه. ما خیلی وقته بازار صادراتی رو از دست دادیم؛ الان هم بعیده که دولت بتونه با صادرات کمبود مشتری رو جبران کنه.».

پیش از این فیلم‌هایی در شبکه‌های اجتماعی منتشر شد که نشان از جوجه‌کُشی گسترده توسط واحدهای تولیدی و مرغ‌داری‌ها داشت. دولت نیز با حدف عوارض صادراتی، اراده خود مبنی بر صادرات مرغ را نشان داد. با این حال فرزاد طلاکش، رئیس اتحادیه مرغ تخم‌گذار، به تجارت‌نیوز اعلام کرد که به‌رغم حذف عوارض صادرات مرغ و تخم مرغ، باز هم صادرات صورت نمی‌گیرد. چراکه قیمت‌های ما از دیگر تولیدکنندگان جهانی بالاتر است.

همچنین محمد یوسفی، رئیس انجمن پرورش‌دهندگان مرغ گوشتی با تائید عرضه مرغ ۳۷ هزار تومانی در بازار اعلام کرد: مردم هنوز به قیمت‌های جدید عادت نکرده‌اند. او این توضیح را هم داد که فروشندگان باید تا بعد از ظهر محصول خود را بفروشند؛ وگرنه قیمت مرغ را تا جایی کاهش می‌دهند که خریداری برای آن پیدا شود.