افغانستان برای چهارمین سال متوالی ناامنترین کشور جهان شناخته شد.
موسسه اقتصاد و صلح سالانه رتبهبندی کشورهای جهان را از نظر سطح امنیت اعلام میکند، با انتشار تازهترین گزارش خود از وخامت شرایط صلح جهانی خبر داد و توضیح داد که شاخص صلح جهانی در سال گذشته میلادی ۷ صدم درصد پایین آمده که بدین ترتیب وضعیت صلح جهانی برای نهمین سال طی سیزده سال گذشته بدتر شده است.
برپایه این گزارش، میزان امنیت و صلح در یکسال گذشته در ۸۷ کشور جهان بهبود یافته ولی در ۷۳ کشور جهان کاهش یافته است. در این میان، کشورهای عضو اتحادیه اروپا حضور پررنگی در میان ده کشور امنتر جهان دارند. مطابق این رده بندی، کشور جزیرهای ایسلند با کمتر از ۴۰۰ هزار نفر جمعیت برای سیزدهمین سال متوالی به عنوان امنترین و آرامترین کشور جهان انتخاب شده است.
در این رده بندی، نیوزیلند و دانمارک در رتبههای دوم و سوم قرار گرفتهاند و پرتغال، اسلوونی، اتریش، سوئیس، ایرلند، جمهوری چک و کانادا نیز در ردههای چهارم تا دهم جای گرفتهاند.
در مقابل، افغانستان(رتبه ۱۶۳)، یمن(رتبه ۱۶۲)، سوریه(رتبه ۱۶۱)، سودان جنوبی(رتبه ۱۶۰) و عراق(رتبه ۱۵۹) ناامنترین کشورهای جهان شناخته شدهاند. با وجود این که این گزارش بدون لحاظ تاثیر تهاجم نظامی روسیه به اوکراین تهیه شده و برآورد آن به گزارش سال آینده موسسه اقتصاد و صلح موکول شده ولی روسیه در گزارش اخیر این موسسه دهمین کشور ناامن جهان برآورد شده و در رتبه ۱۵۴ قرار گرفته است. همچنین اوکراین نیز تحت تاثیر تهدیدهای روسیه با افت ۲۲ صدمی شاخص صلح و امنیت مواجه شده که بالاترین میزان افت در میان ۱۶۳ کشور مورد مطالعه بوده و رتبه این کشور را به ۱۴۲ رسانده است.
موسسه اقتصاد و صلح، شاخص صلح و امنیت را بر پایه ۲۳ شاخص کمی و کیفی در سه حوزه امنیت اجتماعی، میزان تنشهای داخلی و بینالمللی جاری و درجه نظامی شدن کشورها تعیین میکند که به همین منظور شاخصهایی از جمله نرخ زندانیان، نرخ قتل، مرگ و میر ناشی از درگیریهای داخلی، جنایی و بینالمللی در نظر گرفته میشود.