جنگ اوکراین؛ اعلام خطر سازمان تجارت جهانی

چهارشنبه، ۲۴ فروردین ۱۴۰۱ - ۰۹:۲۸:۱۰
کدخبر:۹۴۶۸۶

سازمان تجارت جهانی در تحلیلی در باره پیامدهای جنگ در اوکراین بر اقتصاد جهانی، نسبت به ریزش مبادلات تجاری، افت تولید ناخالص داخلی کشورها و خطر بی‌ثباتی سیاسی هشدار داده است. پیش‌بینی شده که نرخ رشد تجارت جهانی نصف شود.

سازمان تجارت جهاتی پیش‌بینی می‌کند که جنگ روسیه در اوکراین می‌تواند رشد تجارت جهانی را در سال جاری به نصف کاهش داده و بر تولید ناخالص داخلی جهانی نیز تأثیر بگذارد.

این نهاد در تحلیلی که در مورد پیامدهای جنگ روسیه علیه اوکراین انجام داده، از ابعاد و تأثیر گسترده این جنگ بر اقتصاد جهانی می‌نویسد.

سازمان تجارت جهانی با کمک مدل‌های شبیه‌سازی اقتصادی پیش‌بینی کرده است که این جنگ تولید ناخالص داخلی جهانی را احتمالا در سال جاری تا ۳ / ۱ درصد کاهش به ۱/۳ تا ۳/۷ درصد می‌رساند. دلیل این پیش‌بینی، بهای بالای مواد خوراکی و انرژی و کاهش صادرات از روسیه و اوکراین اعلام شده است.

در گزارش WTO آمده است: «کشورهای فقیرتر در نتیجه جنگ، در معرض خطرات بزرگتری هستند. زیرا این کشورها در مقایسه با کشورهای ثروتمند سهم بزرگی از درآمدشان را برای تأمین غذا هزینه می‌کنند.»

این سازمان نتیجه می‌گیرد که معضل یاد شده می‌تواند "عواقبی برای ثبات سیاسی" در پی داشته باشد.

در ماه اکتبر سال جاری سازمان تجارت جهانی رشدی ۴/۷ درصدی را برای تجارت جهانی پیش‌بینی کرده بود. با استناد به محاسبات جدید این سازمان این رشد احتمالا نصف خواهد بود.

این نهاد اعلام کرده است که مسئله تنها بر سر صادرات روسیه و اوکراین در حوزه انرژی یا محصولاتی چون روغن آفتابگردان نیست. روسیه یکی از تأمین‌کنندگان اصلی پالادیوم و رودیوم است. پالادیوم و رودیوم برای ساخت کاتالیزورهای خودرو  ضروری‌اند. اوکراین هم به گزارش سازمان تجارت جهانی، تأمین‌کننده نئون برای صنایع نیم‌رساناست.

WTO تأکید می‌کند، تأثیرات اقتصادی این جنگ برای اروپا به عنوان خریدار اصلی صادرات روسیه و اوکراین بسیار شدید خواهد بود.

این مرجع نسبت به پیامدهای منفی این جنگ درصورت از هم پاشیدن اقتصاد جهانی در بلوک‌های تجاری و تمرکز بیشتر کشورها بر خودکفایی در تولید و تجارت، هشدار داده است.

بنا به گفته سازمان تجارت جهانی این روند از یک سو ضربه بزرگی به رقابت و نوآوری وارد می‌کند و از سوی دیگر پیامدهای این روند به ویژه برای کشورهای در حال توسعه و در آستانه بسیار جدی خواهد بود. چنین روندی برای رقابت و نوآوری نیز کشنده است.