آیا شما هم در تصمیمگیری برای انتخاب یک شغل مناسب دچار مشکل هستید؟ درحقیقت قرارگرفتن در مسیر شغلی دلخواه، یکی از مهمترین دغدغههای بسیاری از افراد است. این موضوع که کدام مسیر شغلی میتواند به بهترین شکل ممکن نیازها و خواستههای فرد را برآورده کند، یکی از موضوعات مهم و چالشبرانگیز در جامعه است. متأسفانه بسیاری از افراد به دلایل مختلف نمیتوانند شغل مناسب خود را در زمان مناسب پیدا کنند. اما راهحل چیست؟ چطور میتوانید با انتخاب شغلی مناسب، آینده شغلی و زندگی خود را تضمین کنید؟ بدین منظور بهتر است با لیست سؤالاتی که قبل از انتخاب شغل باید از خودتان بپرسید کاملاً آشنا شوید. چراکه با ارائه پاسخهای درست و منطقی به این سؤالات، قطعاً میتوانید شغلی مناسب برای خود انتخاب کنید. در ادامه این مطلب به طرح این سؤالات خواهیم پرداخت.
آیا از کارکردن در این شغل لذت میبرم؟
اولین و مهمترین سؤالی که باید در هنگام انتخاب یک شغل از خود بپرسید این است که: «آیا شور و اشتیاق کافی را برای انجام این کار دارم؟».
بهعنوان مثال اگر فردی هستید که از بودن در محیط کاری آموزشی و یاد دادن دانستههای خود به دیگران لذت میبرید، بهتر است مشاغلی مانند آموزگاری و تدریس در مؤسسات آموزشی را بهعنوان شغلی مناسب انتخاب کنید. اما اگر فردی هستید که شور و اشتیاق چندانی برای مطالعه کتابهای علمی ندارید و بیشتر ترجیح میدهید با انجام کارهای فنی خود را سرگرم کنید، بهتر است از همین الان به فکر یادگیری مهارتهای فنی موردنظر خود باشید.
آیا استعداد انجام چنین کاری را دارم؟
بسیاری از افراد تنها به این علت تمایل دارند در یک شغل مشغول به کار شوند که شغل مورد نظر آنها دارای مقبولیت و احترام اجتماعی فراوانی باشد. بهعنوان مثال بسیاری از افراد در هنگام انتخاب رشته، رشتههای تحصیلی مهندسی را انتخاب میکنند. چراکه از نظر خانواده و اطرافیان آنها رشتههایی مانند مهندسی برق یا مهندسی عمران، دارای منزلت اجتماعی بالاتری نسبت به دیگر مشاغل هستند.
حتی ممکن است تنها به علت داشتن درآمدی بالاتر نسبت به سایر مشاغل، یک شغل را بهاجبار انتخاب کنیم. شواهد موجود نشان می دهد افرادی که فقط به علت درآمد بالا و بدون توجه به علاقه و استعداد خود در رشتههایی مانند پزشکی، داروسازی و مهندسی تحصیل میکنند، نمیتوانند پیشرفت شغلی قابلتوجهی را در این مشاغل تجربه کنند.
ازطرف دیگر کاملاً طبیعی است که اگر استعداد کافی برای انجام مسئولیتهای یک شغل را نداشته باشید، قطعاً نمیتوانید در آن شغل درآمد بالا و پایداری داشته باشید؛ بنابراین یکی از سؤالاتی که قبل از انتخاب شغل باید از خودتان بپرسید این است که: «آیا توانایی و استعداد انجام این کار را دارم؟».
بهتر است کمی با خود صادق باشید و همین الان به استعدادها و ویژگی های شخصیتی خود بیشتر توجه کنید. فراموش نکنید که قرار است شما از یک شغل برای مدت طولانی کسب درآمد کنید. کسب درآمد زیاد نیز تنها زمانی ممکن میشود که شما توانایی و استعداد انجام یک شغل را داشته باشید.
آیا حقوق و درآمد این شغل میتواند هزینههای زندگی من را پوشش دهد؟
اگرچه شور و اشتیاق به همراه استعداد از مهمترین عوامل تأثیرگذار در انتخابهای شغلی ما هستند، اما باید بپذیریم که بسیاری از فرصتهای شغلی دارای متوسط حقوق کمتری نسبت به اغلب مشاغل هستند. این موضوع زمانی جدیتر میشود که شما اهداف بزرگی در زندگی خود تعیین کرده باشید.
این در حالی است که همه ما هزینههای مخصوص به خود را داریم. پوشش این هزینهها تنها با داشتن درآمدی مطمئن و مناسب امکانپذیر است؛ بنابراین اگر هنوز فرصت شغلی دلخواه خود را انتخاب نکردهاید، حتماً بهتر است در کنار علاقه و استعداد خود، به درآمدزایی شغل مورد نظر نیز توجه کنید. بدین منظور میتوانید با مراجعه به آگهی کاریابی در سایتهای مختلف یا پرسش از افراد با تجربه در شغل مورد نظر خود، از حقوق و درآمد آن شغل نیز اطلاعات بیشتری به دست آورید.
آیا امنیت شغلی خواهم داشت؟
بسیاری از فرصتهای شغلی دارای فرصتهای استخدامی بسیار کمی هستند. حتی برخی از مشاغل نیز به مرور زمان به فراموشی سپرده میشوند. با روی کار آمدن فناوریهای جدید، خطر اتوماسیون نیز بسیاری از مشاغل را تهدید میکند؛ بنابراین یکی از سؤالاتی که قبل از انتخاب شغل باید از خودتان بپرسید این است که: «آیا فرصتهای استخدامی زیادی در این شغل وجود دارد؟».
ممکن است در شغل مورد نظر شما کسب درآمد زیاد امکانپذیر باشد، اما در شهر محل زندگی شما تعداد فرصتهای استخدامی کمی در بازار کار آن شغل وجود داشته باشند. چنانچه چشم انداز شغلی خود را کمی نگرانکننده ارزیابی میکنید، پیشنهاد میکنیم درباره انتخاب یک شغل دیگر با چشم انداز روشنتر کمی بیشتر تأمل کنید.
آیا شغل مورد نظر با ویژگی های شخصیتی من همخوانی دارد؟
یکی از مواردی که در مصاحبه شغلی نیز موردتوجه کارفرمایان قرار میگیرد، ویژگی های شخصیتی کارجویان است. حتی بهتر است کارجویان در رزومه خود به برخی از ویژگی های شخصیتی نیز اشاره کنند. بهعنوان مثال اگر فردی درونگرا هستید که بیشتر تمایل به انجام کارهای انفرادی دارید، بهتر است در مشاغلی مشغول به کار شوید که برای انجام مسئولیت های خود نیاز کمتری به تعامل با همکاران و مشتریان داشته باشید.
شرکت در تست های شخصیت شناسی و آزمونهایی که شما را با ویژگی های شخصیتیتان بیشتر آشنا میکنند، یکی از بهترین راههایی است که میتواند در انتخاب شغل به شما کمک کند. البته در برخی از موارد میتوان با تمرین مهارت های توسعه فردی، برخی از ویژگی های شخصیتی مانند نظم، مسئولیتپذیری و روحیه کار گروهی را در خود تقویت نمود. اما این کار نیازمند پشتکار و به چالش کشیدن مهارت های شما است؛ بنابراین قبل از انتخاب یک شغل باید از آمادگی خود برای کسب مهارتها و تواناییهای لازم، جهت انجام مسئولیت های تعیینشده در آن شغل نیز اطمینان حاصل کنید.
زمان لازم برای کسب مهارت های شغلی مورد نظر چقدر است؟
فراموش نکنید که ما قرار نیست تا ابد در این جهان زندگی کنیم. طبیعی است که دوران جوانی برای همه ما دورانی کوتاه و بسیار با ارزش است. بسیاری از افراد سالها وقت خود را صرف کسب مدارک دانشگاهی میکنند درحالی که احتمالاً میتوانستند از راه دیگری، سریعتر به اهداف خود در زندگی دست یابند. زمانی که حقوق در یک شغل با اخذ مدرک دکتری تغییر چندانی نمیکند و شور و اشتیاق کافی نیز برای ادامه تحصیل وجود ندارد، چرا باید زمانی را برای اخذ مدرک دکتری اختصاص داد؟
جمعبندی
بسیاری از افراد تمام عمر خود را برای انجام کاری صرف میکنند که بههیچعنوان به آن شغل علاقهای ندارند. برخی دیگر نیز دائماً شغل خود را تغییر داده و ضمن صرف انرژی و زمان زیاد برای یادگیری مهارتهای مختلف، زمان زیادی در زندگی خود را برای کاریابی و یافتن شغل هدر میدهند. این موضوع نهتنها بار روانی بر دوش این افراد و خانوادههای آنها قرار میدهد، بلکه موجب هدررفتن استعدادها و فرصتهای بسیاری نیز میشود. در این مطلب برای حل این مشکل فهرستی از سؤالاتی که قبل از انتخاب شغل باید از خودتان بپرسید، ارائه کردیم. اگرچه کاریابی و یافتن یک شغل ایدهآل موضوعی چندبعدی و چالشبرانگیز است، اما با شناخت خود و تواناییهایی که داریم، میتوانیم بهترین راه کسب درآمد را نیز پیدا کنیم. امیدواریم با ارائه این مطلب توانسته باشیم در انتخاب یک شغل ایدهآل به شما کمک کنیم.