چه کسانی رایگان بیمه می شوند؟

پنجشنبه، ۱۲ اسفند ۱۴۰۰ - ۱۹:۵۱:۳۰
کدخبر:۹۳۴۷۲

دیروز نمایندگان مجلس، بندی را به تبصره 14 لایحه بودجه سال آینده اضافه کردند که خروجی آن، پوشش بیمه‌ای بیش از 10 میلیون فاقد بیمه در کشور خواهد بود و همه آن‌ها بدون نیاز به ثبت‌نام و مراجعه حضوری، تحت پوشش بیمه درمانی قرار خواهند گرفت.


بیمه شدن فاقدان بیمه، بر اساس کد ملی


دیروز در ادامه روند بررسی لایحه بودجه 1401 در صحن علنی مجلس، نمایندگان یک بند به تبصره 14 لایحه اضافه کردند که طبق آن وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی موظف شد با استفاده از اطلاعات پایگاه رفاه ایرانیان، ظرف مدت دو هفته بعد از ابلاغ قانون بودجه، کدملی افراد فاقد بیمه پایه از سه دهک پایین درآمدی را در اختیار سازمان بیمه سلامت قرار دهد.


بدون نیاز به ثبت نام و مراجعه حضوری


طبق این مصوبه قانونی، سازمان بیمه سلامت هم مکلف است ظرف مدت یک هفته، این اشخاص را بدون نیاز به ثبت‌نام و حضور آن‌ها، تحت پوشش بیمه رایگان قرار دهد. همچنین این سازمان مکلف است سایر افراد متقاضی را هم درصورت تأیید بر اساس آزمون وسع (با استفاده از پایگاه رفاه ایرانیان)، تحت پوشش بیمه رایگان قرار دهد.


آمارهای مختلف؛ از 7 تا 15 میلیون


آن‌طور که عضو کمیسیون بهداشت می‌گوید، با وجود مجهزبودن کشور به سامانه‌های متعدد آماری، متاسفانه همچنان آمار دقیقی درباره تعداد هموطنانی که تحت پوشش هیچ بیمه‌ای نیستند، در دست نیست. دکتر «عبدالحسین روح‌الامینی» می‌گوید: طی سال‌های مختلف اعداد مختلفی توسط دولت در این خصوص اعلام شده و از 7، 8 و 10 میلیون تا 15 میلیون نفر هم درباره افراد فاقد بیمه درمانی داشته‌ایم. او تصریح می‌کند: حالا با مصوبه مجلس، الزامی را تعیین کردیم که یک‌بار برای همیشه این موضوع تعیین‌تکلیف شود و با استفاده از سامانه‌های آماری مختلف از جمله ثبت احوال و پایگاه رفاه ایرانیان، آمار دقیق این هموطنان مشخص شود.
پوشش بیمه‌ای رایگان برای 3 دهک پایین درآمدی


به گفته روح‌الامینی، با این مصوبه، پوشش بیمه فاقدان بیمه درمانی در سه دهک پایین درآمدی کاملا رایگان خواهد بود و دیگر افراد نیز درصورت تاییدنشدن در آزمون وسع، باید بخشی از سهم خود برای بیمه شدن را پرداخت کنند.


سد قانون مقابل افزایش سهم بیمار


نکته مهم دیگر در این مصوبه تکلیفی است که قانون بودجه برای وزارت بهداشت مشخص کرده و طبق آن، عملکرد این وزارتخانه باید به گونه‌ای باشد که در سال آینده میزان هزینه‌های درمانی پرداختی توسط بیمار، نسبت به سال جاری افزایش پیدا نکند.


سهم مردم به 43 درصد رسیده است


برای پی بردن به  اهمیت این مصوبه لازم است که اظهارات اخیر وزیر بهداشت را مرور کنیم. دکتر بهرام عین‌اللهی دراین‌باره گفته است: «باید به سمتی برویم که طبق فرمایش مقام معظم رهبری، فرد بیمار فقط درد بیماری داشته باشد و مشکل هزینه نداشته باشد اما هم‌اکنون پرداخت از جیب مردم به ۴۳ درصد رسیده که این مشکل باید برطرف شود و این یک تکلیف است».


بازنگری در فهرست داروهای تحت پوشش


مصوبه مجلس نگاهی هم به فهرست داروهای تحت پوشش داشته و شورای عالی بیمه سلامت را موظف به بازنگری آن کرده است. با ابلاغ قانون بودجه، قرار است این شورا با همکاری سازمان غذا و دارو درباره تعیین فهرست داروهای جدیدی که با توجه به استطاعت‌پذیری بیماران باید تحت پوشش قرار گیرند، اقدام کند. البته این موضوع هم مدنظر قرار گرفته است که سهم پرداختی بیمه به دهک‌های برخوردار، حداقل در خصوص داروهای گران‌قیمت اصلاح شود.


 علاوه بر آن، سازمان‌های بیمه‌ای هم مکلف شده‌اند که نظارت بر تجویز دارو و اجرای راهنماهای بالینی را اجرایی کنند تا ارائه خدمات به بیماران، مطابق استانداردها و دستورالعمل‌های علمی باشد.

 
عبدالحسین روح‌الامینی، عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس درباره اهمیت مصوبه دیروز می‌گوید: ایجاد یک نظام خدمات درمانی فراگیر و تحت پوشش قراردادن همه مردم کشور، وظیفه حاکمیت و از اصول قانون اساسی ما بوده و خوشبختانه با این مصوبه، امکان اجرای آن فراهم شده است.

وی تصریح می‌کند: این که یک هموطن ما سر بر بالین بگذارد و پوشش بیمه درمانی نداشته باشد، زیبنده ما نیست و مجلس با مصوبه خود، راه پایان دادن به این وضعیت را مشخص کرده است. روح‌الامینی ادامه می‌دهد: با توجه به الکترونیکی شدن ارائه بسیاری از خدمات در کشور، این کار باید در حوزه پوشش بیمه درمانی هم محقق شود که حالا طبق مصوبه مجلس، همه مردم، به خصوص افراد کم‌برخوردار و ساکنان حاشیه شهرها، صرفا بر اساس کدملی تحت پوشش بیمه قرار خواهند گرفت.


 خراسان نوشت: رئیس کمیته غذا و داروی مجلس درباره اعتبارات اجرای این طرح هم می‌گوید: منابع مالی مورد نیاز پوشش گسترده بیمه‌ای، در ردیف‌های درآمدی بودجه دیده شده است و تامین آن برعهده دولت خواهد بود.