بازار سهام روزهای پر نوسانی را پشت سر میگذارد و حالا کمتر کسی با رشد شاخص امیدوار و با ریزش آن ناامید میشود. انگار بازار و سهامداران به این آشفتگی عادت کردهاند.
مدتهاست که اعتماد از بازار سرمایه کوچ کرده و حالا بازار درگیر حواشی شده است و آنطور که عضو ناظر مجلس در شورای عالی بورس میگوید اگر کار به همین منوال ادامه پیدا کند اتفاقات تلخی را در بازار سرمایه همچون دولت سابق شاهد خواهیم بود. محسن علیزاده اخیرا در گفتوگو با ایسنا در تحلیلی از وضعیت بورس گفته است: «آنچه توسط مدیران و ارکان بازار سرمایه، وزیر اقتصاد و رئیس جمهور تا به امروز برای بازار سرمایه و بورس وعده داده شده، محقق نشده است. هر چند رویکردهای ایشان در ابتدای شروع به کار دولت و شروع به کار هیئت مدیره جدید خوب بوده اما تا زمانی که اثر خود را در بازار نشان ندهد نمیتواند مثمرثمر باشد. لازمه رسیدن به آرامش بازار آن است که تمام ارکان مرتبط در بازار در وهله اول شناخت عمیقی از مشکلات پیدا کنند. هیئت مدیرهای که چند ماه است کارش شروع شده، هنوز به شناخت و عمق مشکلات بازار سرمایه پی نبرده پس طبیعتا نمیتواند راهکاری برایش تعریف کند. ضمن آنکه تعریف راهکار از مواردی است که باید در برنامه خود داشته باشد. آن سازمان به عنوان رکن اصلی ناظر بر بازار سرمایه درگیر حواشی است که متاسفانه آن حواشی اجازه نمیدهد کار اصلیاش را دنبال کند.»
عضو ناظر مجلس در شورای عالی بورس با تاکید بر لزوم ایجاد اعتمادسازی در بازار سرمایه گفت: «بازار سرمایه قبل از هر چیزی به تزریق اعتماد نیاز دارد. دولت در تلاش است با تزریق نقدینگی به صندوق تثبیت بازار آرامش ایجاد کند. این آرامش در صورتی ایجاد میشود که قبل از هر چیزی اعتماد به بازار تزریق شود. به همین منظور به دنبال آن هستند که سایر بازارهای موازی با بازار سرمایه را ناامن یا محدود کنند. نمونه آن بازار رمزارزهاست که خیلی از مردم در این بازار پر ریسک سرمایهگذاری انجام دادهاند.»
صحبت از نبود اعتماد و احتمال اتفاقات ناگوار به دنبال تداوم شرایط بلاتکلیف فعلی در حالی مطرح میشود که برخی از کارشناسان معتقدند تمامی اتفاقات بد ممکن برای بورس افتاده و وضعیت از این بدتر نخواهد شد.
نمیتوانیم انتظار داشته باشیم که این روند کاهشی ادامه داشته باشد
فردین آقا بزرگی، کارشناس بازار سرمایه با ارزیابی وضعیت بازار بورس «ابتکار» گفت: اکنون در بازار یک نسبت معقول و تناسب توجیهپذیری بین ارزش ذاتی و ارزش روز معاملاتی سهام را شاهد هستیم. از سوی دیگر آمارهای میان دورهای که شرکتها اعلام کردهاند نسبت به دوره مشابه سال گذشته آمار بسیار قابل توجه و رشدی تلقی میشود بر این اساس میتوانیم نتیجه بگیریم درست است که اغلب افراد غیرحرفهای و کسانی که در سال ۹۹ و همچنین ابتدای سال ۱۴۰۰ متحمل ضرر و زیان بسیاری شدهاند اما در نهایت نمیتوانیم انتظار داشته باشیم که این روند کاهشی ادامه داشته باشد.
این کارشناس بازار سرمایه ادامه داد: من گمان میکنم که اکنون در نقطه توجیهپذیری از سرمایهگذاری قرار داریم.
آقابزرگی اظهار کرد: ما نمیتوانیم پس از اظهارنظر کارشناسان از وضعیت بازار به سرعت به رشد برگشته و شاهد صعود شاخص همانند سال ۹۹ باشیم. به طور کلی وضعیت بازار و میزان بازدهی در سال ۱۴۰۰ قابل مقایسه با بازار سال ۹۹ نیست. افرادی که سرخورده و گلهمند از وضعیت بازار هستند سعی دارند که مرتباً وضعیت بازار ۱۴۰۰ را با وضعیت بازار در سال ۱۳۹۹ مقایسه کنند. این در حالی است که برگشتن به آن وضعیت متاسفانه دست نیافتنی است. نمیتوان انتظار داشت که شرایط مانند سال ۹۹ باشد.
این کارشناس بازار سرمایه با اشاره به وضعیت بازارها رقیب در سال آتی ادامه داد: آنطور که در پیشنویس بودجه سال ۱۴۰۱ آمده بازارهای موازی و رقیب بازار سرمایه محدود شده و مالیاتهای سنگینی برای آنها وضع شده است و من معتقدم که بازار سرمایه سال آتی یکی از موفقترین بازارها خواهد بود. البته باید توجه داشته باشیم موفقیت بازار سرمایه مستلزم صبر و شکیبایی سهامداران و همچنین فراموش کردن آنچه در سال ۹۹ اتفاق افتاده، است.
تاثیر مذاکرات بر روند بازار سرمایه
این کارشناس بازار سرمایه در ادامه گفتوگو به تاثیر مذاکرات بر روند بازار سرمایه اشاره کرد و در این باره گفت: مسائلی همچون برجام تاثیرات دوسویه بر بازار خواهند داشت. اگر ما مذاکرات را به صورت مثبت و دستیابی به یک توافق مشترک داشته باشیم، مسلماً نرخ ارز کاهش پیدا میکند، در نتیجه ارزش جایگزینی، ارزش روز داراییها و نرخ فروش محصولات مسلما کاهش پیدت میکند که این یک بُعد قضیه خواهد بود.
وی افزود: اما اگر توافق صورت نگیرد ما کماکان با کمبود ارز و یا گرفتاریهای ناشی از تامین مالی بنگاهها روبهرو خواهیم بود و این مسئله هم تاثیراتی را در بازار ارز خواهد داشت و به دنبال آن ما شاهد تغییراتی در بازار سرمایه نیز خواهیم بود. اما یک حالت سومی هم وجود دارد که در این حالت کماکان ما با سردرگمی و عدم تعیین تکلیف روبهرو هستیم که من معتقدم محتملترین شکل ممکن همین بحث بلاتکلیفی و عدم وصول توافقات است که این بلاتکلیفی سایه بیشتری بر بازار سرمایه خواهد داشت. اما باید توجه داشته باشیم که تمامی این موارد در قالب نوسانات قیمت از سال ۹۹ تا کنون در بازار سرمایه دیده شده است و انتظار تغییر روند و یا مسیر خاصی را مبتنی بر نتیجه مذاکرات نمیبینم و نباید منتظر اتفاق غیرمنتظره و ناگواری داشته باشیم.