همين یکی را كم داشتيم؛ بتن فاسد!

پنجشنبه، ۲۵ آذر ۱۴۰۰ - ۰۸:۵۹:۴۸
کدخبر:۹۰۵۵۰

آرمان‌ملی: یکی از وظایف دولت‌ها تامین مسکن برای مردم است ولی این موضوع بدین معنا نیست که خودش به طور مستقیم وارد ساخت‌وساز شود.

با این حال دولت‌ها برای نشان دادند کارنامه‌ای موفق وارد حیطه‌ای می‌شوند که هزاران میلیارد تومان سرمایه نیاز دارد و وقتی می‌بینند آنطور که می‌خواهند پیش نمی‌رود و در تامین هزینه‌ها و سرمایه در گردش طرح‌ها می‌مانند دست به سبک کردن هزینه‌ها می‌زنند! سبک‌ کردن هزینه‌ها یعنی کاهش کیفیت مصالح ساخت مسکن و صرفه‌جویی در ایمن‌سازی ساختمان. سال‌‌ها درباره ناایمن بودن مسکن مهر گفتند، اما دولت‌های وقت این موضوع را قبول نکرده و آن را بازی رسانه‌ای برای تخریب دولت دانستند و حالا این نگرانی وجود دارد که دولت سیزدهم هم برای ساخت طرح ملی مسکن چون با مشکل تامین منابع پایدار مواجه و بودجه با کسری بسیار زیادی همراه است در ساخت از چنین راه‌کارهایی برای کاهش هزینه‌ها استفاده کند.

دبیر کانون سراسری بتن آماده با بیان این‌که بازار سیمان کشور در دست دلالان است، گفت: ‌در پروژه‌های مسکن‌سازی وزارت راه و شهرسازی از بتن فاسد استفاده می‌شود. محرم کریمی در نشست خبری با انتقاد از نحوه فروش سیمان در بورس، اظهار کرد: یکی از اهداف آمدن سیمان به بورس، قطع دست واسطه‌ها بود، اما نه تنها این هدف محقق نشده که فعالیت دلالان در عرصه فروش سیمان افزایش یافته است. او خروجی حضور دلالان در این بخش را افزایش قیمت هر تن سیمان در تهران به حدود 650 هزار تومان اعلام کرد و ادامه داد: در حالی هر تن سیمان با قیمت پایه در استانی مانند کرمان عرضه می‌شود که در استان‌های تهران و بوشهر هر تن حدود 650 هزار تومان است.

دبیر کانون سراسری بتن آماده با بیان اینکه مصالح‌فروشان به راحتی می‌توانند از طریق بورس، سیمان خریداری کنند افزود: این در حالی است که مصالح‌فروشان عملا توان نگهداری سیمان فله را ندارند. کریمی با بیان اینکه پیش از ورود سیمان به بورس به دلیل حضور گسترده مافیا نمی‌توانستیم به طور مستقیم از کارخانه‌ها سیمان خریداری کنیم، اضافه کرد: الان هم که سیمان وارد بورس شده است دلالان اجازه خرید سیمان را به ما نمی‌دهند.

واقعیت آن است که بورس به حیات خلوت دلالان تبدیل شده است. او با طرح این پرسش که چرا سازمان نظام مهندسی به وظیفه خود در نظارت بر تولید بتن عمل نمی‌کند، گفت: این سازمان به لحاظ قانونی باید این کار را انجام دهد هم پول دارد و هم امکانات اما متاسفانه ساختمانی را در کشور سراغ نداریم که در زمان بتن‌ریزی ناظری از سازمان نظام مهندسی بر عملکرد‌ آن نظارت کند. دبیر کانون سراسری بتن آماده در بخش دیگری از سخنانش با بیان اینکه متاسفانه در پروژه‌های مسکن‌سازی وزارت راه و شهرسازی از بتن فاسد استفاده می‌شود، اظهار کرد: در شهرهایی مانند اصفهان و شهرکرد، پیمانکاران در محل پروژه اقدام به تولید بتن می‌کنند که خطر بسیار بزرگی برای مسکن است در این رابطه به وزیر هم نامه نوشتیم.

کریمی با اشاره به تولید متوسط سالانه 55 میلیون تن سیمان بیان کرد: از این میزان حدود 29 میلیون تن سیمان فله است که 4 میلیون تن به پروژه‌های عمرانی اختصاص می‌یابد و 25 میلیون تن نیز در اختیار واحدهای تولید بتن آماده قرار می‌گیرد. او همچنین از نحوه تولید سیمان در کشور انتقاد کرد و گفت: کارخانه‌های بزرگی مثل آبیک، ساوه و تهران تا الان نتوانسته‌اند یک سیمان یکنواخت تولید کنند که دلیل آن موضوع فناوری است.

مردم کم درآمد و فاقد مسکن امید زیادی به خانه‌دار شدن در طرح ملی مسکن دارند و همین الان هم البته انتقادهایی به نحوه ارائه این طرح از سوی مجلس و دولت وجود دارد، اما مادامی که ساخت 4 میلیون مسکن در دولت رییسی مطرح و عده زیادی هم پولش را پیش پیش به دولت داده‌اند این انتظار وجود دارد که دولت به‌عنوان ابرکارفرمای کشور در این حوزه با صداقت پیش برود و خانه‌هایی را تحویل مردم بدهد که با کیفیت بالایی ساخته شده باشند تا فجایع مسکن مهر گریبان‌گیر مردم در دولت رییسی نشود. بتن یک عمر مفید دارد که از لحظه تولید تا مصرف محاسبه می‌شود، هر نوع توقف در حمل یا ادامه کار میکسرها و همچنین تغییر دمایی روی عمر مفید بتن اثرگذار است، یعنی در تابستان حداکثر عمر بتن از لحظه تولید تا موقعی که در ساختمان‌ها به کار گرفته می‌شود 30 دقیقه و در زمستان 60 دقیقه است، وقتی عمر بتن بگذرد بتن مثل گِل می‌شود و کیفیت آن به شدت کاهش می‌یابد و عمر مفید خود را از دست خواهد داد و بدین ترتیب استفاده از آن در ساختمان‌ها باعث کاهش استحکام و افزایش آسیب‌پذیری آنها در برابر زلزله می‌شود.