ژاپن پنجمین قدرت نظامی جهان

چهارشنبه، ۱۷ آذر ۱۴۰۰ - ۰۸:۳۹:۰۲
کدخبر:۹۰۲۷۰

امروزه ژاپن از نظر قدرت نظامی، پس از ایالات متحده، روسیه، چین و هند در رتبه پنجم جهان قرار دارد و بر اساس گزارش سایت تحلیلی گلوبال فایرپاور که داده‌های مربوط به ۱۴۰ قدرت نظامی مدرن را جمع آوری و ارزیابی می‌کند، ژاپن ششمین بودجه دفاعی را در میان ۱۴۰ کشور مورد مطالعه دارد.

در دوران نخست‌وزیری شینزو آبه که بیش از هشت سال طول کشید، ژاپن بودجه نظامی خود را به‌طور قابل توجهی گسترش داد. آبه همچنین با چشم‌پوشی از ماده ۹ قانون اساسی، در سال ۲۰۱۵ این امکان را برای توکیو فراهم کرد تا در پروژه‌های دفاعی ایالات متحده و دیگر متحدان این کشور مشارکت کند. به این ترتیب ژاپن نقش نظامی خود را در منطقه در پی اتحاد با واشنگتن تقویت کرد و تسلیحات و تجهیزات گران‌قیمت آمریکایی از جمله جت‌های جنگنده و سیستم‌های رهگیر موشکی را خریداری کرد. ژاپن در حال حاضر صاحب بیش از ۹۰۰ هواپیمای جنگی، ۴۸ ناوشکن از جمله هشت سامانه موشکی ایجس و ۲۰ زیردریایی است و در این بخش‌ها، بر بریتانیا، آلمان و ایتالیا برتری دارد.

ژاپن همچنین در حال خرید ۱۴۷ فروند هواپیمای F-۳۵ از جمله ۴۲ فروند F-۳۵B است که این کشور را به بزرگ‌ترین کاربر جنگنده‌های رادارگریز آمریکایی در خارج از ایالات متحده تبدیل می‌کند. این کشور در حال بازسازی دو فروند ناو به نام‌های «ایزومو» و «کاگا» نیز هست که با پایان عملیات بازسازی، آنها به اولین ناوهای هواپیمابر این کشور از زمان پایان جنگ جهانی دوم تبدیل می‌شوند. علاوه بر این، ژاپن در حال حاضر و بر اساس یک پیمان امنیتی دوجانبه، میزبان حدود ۵۰ هزار سرباز آمریکایی است که بیشتر آنها در جزیره اوکیناوا مستقر هستند. این نیروها به کمک نظامیان ژاپنی مستقر در هوکایدو، یک واحد قدرتمند و استراتژیک را تشکیل داده‌اند که حضور ایالات متحده را در اقیانوس آرام تضمین می‌کنند. ژاپن معمولا سقف بودجه دفاعی خود را یک‌درصد تولید ناخالص داخلی خود حفظ می‌کند. با وجود این درخواست‌های واشنگتن برای هزینه بیشتر در سال‌های اخیر باعث شد که توکیو به فکر تجدیدنظر در رقم این بودجه بیفتد. بر این اساس فومیو کیشیدا، نخست‌وزیر کنونی اعلام کرد که آماده است تا سقف هزینه‌سازی‌ها برای بخش نظامی را تا سقف استاندارد ناتو یعنی ۲ درصد افزایش دهد و بر همین اساس نیز در اولین گام، دولتش اخیرا یک بودجه اضافی ۸/ ۶میلیارد دلاری را برای سال مالی جدید، با هدف تسریع فعالیت‌های مرتبط با دفاع موشکی و تقویت سیستم‌های شناسایی در اطراف دریاهای سرزمینی و حریم هوایی ژاپن، همچنین تقویت توان نظامی برای واکنش اضطراری در دریاها تصویب کرده است. تلاش برای تقویت بنیه نظامی در حالی انجام می‌شود که اختلافات میان چین و قدرت‌های غربی بر سر تایوان نیز رو به افزایش است. این کشور همچنین در پی کاهش نسبی نفوذ جهانی آمریکا، به فکر همکاری نظامی با استرالیا، کانادا، بریتانیا، فرانسه و سایر کشورهای اروپایی همچنین اتحادیه‌های «آسه‌آن» و «ناتو» افتاد. ژاپن از روز دوشنبه رزمایش بزرگی را با حضور حدود ۱۳۰۰ نیرو و انبوهی از تجهیزات پیشرفته نظامی در جزیره هوکایدو آغاز کرد. این رزمایش ۹روزه در زمانی برگزار می‌شود که تحرکات نظامی چین و روسیه در اطراف قلمروهای تحت حاکمیت ژاپن رو به افزایش است.