قانون دفاعی تازه ایالات متحده که میتواند سرمایهگذاری خارجی در صنایع دفاعی این کشور را محدود سازد واکنش تند چین را برانگیخت؛ کشوری که سهم عمدهای در فروش فناوریهای امنیتی و دفاعی به ایالات متحده دارد.
اعتراض چین به آمریکا در حالی مطرح میشود که جنگ عظیم تجاری و وضع تعرفههای گمرکی سنگین بر تولیدات کشور رقیب میان این دو قدرت بزرگ جهانی پیوسته شدت میگیرد.
دونالد ترامپ رئیس جمهوری ایالات متحده روز دوشنبه لایحه قانونی سیاست تازه دفاع ملی آمریکا برای سال ۲۰۱۹ را امضا کرد؛ این لایحه که بودجهای معادل ۷۱۶ میلیارد دلار را شامل میشود بندهایی دارد که میتواند خرید تجهیزات از شرکتهای بزرگ چینی را تضعیف کند.
وزیر بازرگانی چین اعلام کرد این کشور با دقت بندهای افزوده شده به این لایحه درباره «کمیته سرمایهگذاری خارجی در ایالات متحده» را به دقت بررسی خواهد کرد. وی افزود: «طرف آمریکایی باید به شکلی بیطرف و منصفانه با سرمایهگذاران چینی برخورد کند و اجازه ندهد که بندهای مربوط به کمیته سرمایهگذاری خارجی، مانعِ همکاری شرکتهای چینی و آمریکایی شوند.»
لایحه سیاست دفاعی تازه در آمریکا که روز دوشنبه با امضای دونالد ترامپ رئیس جمهوری این کشور به قانون تصویب شد همچنین «رقابت بلندمدت استراتژیک با چین» را صدر اولویتهای این کشور قرار داده است.
این لایحه همچنین آمریکا را ملزم به تقویت توانِ دفاعی تایوان میکند، کشوری که چین به نوعی آن را «حیات خلوت» خود به شمار میآورد.
دو شرکت ZTE وHuawei مدتهاست با ایالات متحده در زمینه فناوریهای امنیتی و دفاعی همکاری میکنند اما سازمانهای اطلاعاتی آمریکا درباره ادامه همکاری با این شرکتها ابراز نگرانی کرده بودند چراکه از دولت چین سهامدار این شرکتهاست و همین امر خطر جاسوسی برای چین را از سوی این شرکتها افزایش میدهد.
دولت چین خواستار آن شده است که ایالات متحده تفکر دوران جنگ سرد را کنار بگذارد و روابط تجاری خود با این کشور را از منظری درست و بیطرفانه بنگرد.
کاخ سفید پیش از این با افزایش محدودیت تجاری با این شرکتها مخالفت کرده و اقدامات پیشگیرانه علیه شرکتهای چینی نیز در لایحه اخیر نیز پیش از آنکه این لایحه به رأی نهایی قانونگذاران گذاشته شود تخفیف داده شده بود.