ایران، روسیه و ترکیه توافقنامهای سهجانبه را 18 مردادماه امسال در مسکو برای مشارکت در سرمایهگذاری و توسعه میادین نفت و گاز داخل کشور و در مرحله بعد دسترسی به بازارهای بینالمللی امضا کردند و این نخستین توافقنامه سهجانبه مشارکت و سرمایهگذاری میان شرکتهای اکتشاف و تولید ایرانی و شرکتهای خارجی به شمار میرود. در این رابطه شرکت زاروبژنفت روسیه و شرکت یونیت اینترنشنال ترکیه با هلدینگ اکتشاف و تولید غدیر همراه شدهاند و اگرچه سهم سرمایهگذاری هر یک از شرکتها به میزان مساوی درنظر گرفته شده اما شرکت اکتشاف و تولید غدیر رهبر این مشارکت است. البته ناگفته نماند که سهم طرف ایرانی به عنوان رهبر کنسرسیوم به میزان یکدهم بیشتر است. اکنون مدیرعامل هلدینگ ایرانی این توافق جزئیات بیشتری از این توافق را بیان کرده است.
«عبدالرضا حسیننژاد» با بیان اینکه ایجاد شرکتهای اکتشاف و تولید داخلی(E&P) از یادگارهای زنگنه است، در گفتوگو با ایرنا اظهار کرد: ثمرات این خدمت در آینده مشاهده خواهد شد. او با بیان اینکه تاکنون در کشور، به معنای واقعی شرکت اکتشاف و تولید وجود نداشته است، ادامه داد: اما اکنون فرصت خوبی برای رشد و پیشرفت شرکتهایی فراهم شده که توانایی ورود به حوزه اکتشاف و تولید دارند.
از شرایط قراردادهای جدید نفتی این است که در میدانهای کوچک و متوسط، شرکتهای ایرانی باید با یک شرکت خارجی صاحب فناوری شریک شوند همچنین جهت توسعه میادین بزرگ به شرکتهای خارجی نیز تکلیف شده که برای فعالیت در ایران، باید یک شریک اکتشاف و تولید(E&P) داخلی با خود همراه کند. به اعتقاد حسیننژاد این تعامل با شرکتهای بینالمللی باعث رشد و پیشرفت شرکتهای داخلی و استانداردهای فنی و اجرایی آنها خواهد شد.
حسیننژاد خاطرنشان کرد: متنوع کردن شرکای بینالمللی در صنعت نفت و انتخاب شرکتهای متعدد از کشورهای متنوع، باعث ایجاد امنیت بیشتر جهت سرمایهگذاری میشود.
جبران کمبودهای تکنولوژیک ایرانی
شرکت زاروبژ نفت روسیه که به عنوان شرکت صاحب صلاحیت خارجی در حوزه اکتشاف و تولید از طرف شرکت ملی نفت ایران مورد تأیید قرار گرفته، از تجربههای بینالمللی و فنی خوبی در صنعت نفت برخوردار است. حسیننژاد میگوید: این شرکت نیازها و کمبودهای تکنولوژیک ما در زمینه مهندسی و بهرهبرداری از مخزن را مرتفع میکند. این شرکت تجربیات موفقی در زمینه افزایش ضریب برداشت، روشهای جدید حفاری، مقابله با پدیده «آسفالتین» و اقتصادی کردن طرحهای توسعه میدان داشته است. او افزود: همچنین از آنجا که سرمایهگذاری در طرحهای بالادستی صنعت نفت به مبالغ زیادی نیاز است شرکت یونیت اینترنشنال ترکیه به عنوان عضوی از مشارکت جهت تأمین مالی و سرمایهگذاری این طرحها حضور دارد.
البته شرکت ملی نفت ایران با بررسی شرایط شرکتهای ایرانی و خارجی و نیاز میادین کوچک تصمیم خواهد گرفت که این کنسرسیوم میتواند در کدام میدان سرمایهگذاری کند. مدیرعامل هلدینگ اکتشاف و تولید غدیر میگوید که کنسرسیوم سهجانبه ایران، روسیه و ترکیه در میادین گازی کیش و میادین نفتی فاز 3 دارخوین، سپهر و جفیر بنا به تشخیص شرکت ملی نفت مشارکت خواهند کرد.
او با بیان اینکه شرکت سرمایهگذاری غدیر در فروردین ماه سال جاری تفاهمنامه همکاری برای تهیه طرح جامع توسعه میادین فوق را با شرکت ملی نفت ایران امضا کرده است، اضافه کرد: با توجه به توان فنی و مهندسی بسیار خوب کارشناسان داخلی، همه فعالیتهای طراحی و مهندسی تحت الارضی و تهیه طرح جامع توسعه میدان (MDP) توسط کارشناسان داخلی انجام خواهد شد.
او بیان داشت: همچنین برای ارزیابی طرح، با هدف تقویت توان داخلی، از خدمات شرکت «بیسیپ فرنلب» (BeicipFranlab) فرانسه که تخصص و تجربه خوبی در زمینه مطالعات مخزن و روشهای ازدیاد برداشت نفت و گاز دارند استفاده کردهایم.
افزایش 105 هزار بشکهای تولید نفت
مدیرعامل هلدینگ اکتشاف و تولید غدیر درباره هزینههای تعهد شده توسط طرفین در این توافق سه جانبه نیز گفت: هنوز مبلغی را در این توافق اولیه مشخص نکردهایم و تنها اعلام کردهایم که همکاری مربوط به چهار میدان ذکر شده است. او درباره میزان تولید نفت وگاز ناشی از توسعه این چهار میدان گفت: میدان دارخوین بر اساس اطلاعات اولیه 70تا 75 هزار بشکه و میدانهای جفیر و سپهر نیز در مجموع 30 هزار بشکه نفت تولید خواهند کرد که براساس برآورد اولیه، مجموع آن100 تا 105 هزار بشکه نفت خواهد شد.
مدیرعامل هلدینگ اکتشاف و تولید غدیر خاطرنشان کرد: در تلاش هستیم در مطالعات طرح توسعه میادین که طی روزهای آینده به شرکت ملی نفت ایران ارائه میشود با استفاده از روشهای ازدیاد برداشت (EOR/IOR) و تکنولوژیهای جدید حفاری، ضریب برداشت از این میادین را به حد مطلوبی افزایش دهیم.
حسیننژاد افزود: میدان گازی کیش دارای سه فاز است که هر فاز روزانه 25میلیون مترمکعب گاز تولید میکند که معادل 75 میلیون مترمکعب گاز در روز است. مدیرعامل سابق شرکت مهندسی و توسعه نفت (متن) تصریح کرد: همچنین 30 تا 35 هزار بشکه نیز میعانات گازی از میدان گازی کیش تولید میشود که کیفیت آن از میعانات گازی عسلویه کیفیت بهتری دارد.