در حالی که آنطرف آبها گوگل و دوستانش در حال طراحی خودرو بدون راننده و هوشمند هستند تا به یکی از جدیدترین دغدغه های کشورهای پیشرفته پاسخ دهند، ما در ایران از کمبود خودروهای اتوماتیک رنج میبریم و مردم این روزها نیازهایشان با سرعت بیشتری تغییر میکند و همواره مجبور به انتخاب از میان گزینه های محدود بازار هستند. تا زمانی که مردم تنها تشنه خرید یک خودرو ارزانقیمت بودند، مسئولان رانا، تیبا، پیکان و پراید را روانه بازار کردند اما زمانی که نوبت اتوماتیکها رسید، صنعت خودروسازی ما قفل شد و تنها یک تندر90 اتوماتیک از آسمان افتاد که هم اکنون حدود 40 میلیون تومان قیمت دارد. با این حال چینی ها که بدون شک بخش عمده ای از بازار ایران را در دست گرفته اند تا پایان سال 91 نمایش باشکوهی در کلاس اتوماتیکها نداشتند و از نیمه دوم سال 92 با ورود مدلهایی نظیر امگرند 7 و جک J5 عزم آنها نیز برای فتح کامل خیابانهای ایران جزم شد!
اتوماتیک های تازه وارد بازار ایران بدون آنکه شما باخبر باشید در بازه قیمتی 40 تا 70 میلیون تومان جنگ بزرگی را برای سال آینده و حتی شب عید برنامه ریزی کرده اند که میانه روترین و مورد توجه ترین شرکت کنندگان در آن محصول جدید کرمان موتور یعنی Jac J5 اتوماتیک با پیشرانه جدید 1.8 لیتری 141 اسب بخاری میتسوبیشی است. در حالی که تندر 90 اتوماتیک حدود 40 میلیون تومان قیمت دارد و امگرند 7 در جایگاه 70 میلیونیها تکیه زده، J5 اتوماتیک با توپ پر به بازار آمده تا اثبات کند با قیمت 55.9 میلیونیاش که در ایام مبارک دهه فجر تا 54.2 میلیونتومان نیز کاهش پیدا کرده، قرار نیست یک بازیگر ساده باشد! J5 لوبیای سحرآمیز کمپانی جک چین است که به نظر می رسد در خاک ایران خوب رشد کند . برای آنکه این مبارز جدید را بیشتر بشناسیم، تصمیم گرفتیم برای اولینبار در ایران به سراغش برویم و نخستین تجربه رانندگی با آن را همراه شما بازخوانی و بررسی کنیم .
نامش J5 است و چندان برای ما ایرانیها غریبه نیست. J5 دومین عضو خانواده JAC چین است که به بازار ایران قدم گذاشته. این برند چینی بخش عمدهای از خوشنامیاش را مدیون خاطره خوب تعداد محدود J3های هاچبکی است که به بازار عرضه شدهاند. کیفیت قابل توجه محصولات این برند در کنار بهرهگیری از پیشرانه میتسوبیشی و طراحی قابل توجه شرکت پینینفارینا ایتالیا از جمله اصلیترین نقاط قوت جکها در بازار ایران هستند. J5 ابتدا با پیشرانه 1.5 لیتری و گیربکس 5 سرعته دستی ایرانیان را با بزرگترین محصول جک چین آشنا کرد اما کرمانیها که جای یک خودرو اتوماتیک را خالی میدیدند، نسخه اتوماتیک آن را برای عرضه به بازار ایران انتخاب کردند. J5 در نسخه اتوماتیک تفاوتهای عمدهای با مدل دستی دارد و همین تفاوتها موجب شدهاند تا اختلاف قیمت مدل دستی 1.5 لیتری(44.2 میلیونتومان) و اتوماتیک 1.8 لیتری(55.9 میلیونتومان) به حدود 11 میلیونتومان برسد. پیش از ما ایرانیها خود مردم چین اصلیترین منتقدان صنعت خودروسازیشان هستند که در مطالب تحلیلی و نظراتشان از JAC در کنار چند برند خودروسازی دیگر چینی به عنوان پرچمداران این صنعت یاد می کنند. JAC بهتازگی در بین همه خودروسازان فعال در چین از جمله جنرالموتورز، فولکس واگن و... از نظر میزان تولید در سال 2013 موفق به کسب رتبه 22ام شد و تیراژ حدود 203هزار دستگاه را به ثبت رساند.
J5 شخصیت متفاوتی نسبت به عمده خودروهای چینی دارد؛ شخصیتی که بهسادگی نمیتوان صفت کپیبودن را به آن نسبت داد. طراحی آن بر عهده شرکت پینینفارینا ایتالیا بوده است؛ شرکتی که تاکنون دهها مدل مطرح فراری نظیر دینو، تستاروسا و چندین مدل فیات و... را در تاریخ ماندگار کرده است. شاید عدهای با خود بگویند پینینفارینا نقشی در طراحی این خودرو نداشته و تنها از نام تجاری آن روی J5 استفاده شده اما نکته جالب آنجاست که در سایت رسمی پینینفارینا در حالی که شرکتهای چینی زیادی مدعی همکاری با این طراح ایتالیایی هستند، فقط نام JAC در بخش جوایز و افتخارات به چشم میخورد. به جرأت اصالت و زیبایی جک را در مقایسه با دیگر چینیها میتوان ستایش کرد اما J5 یک زیباروی تو خالی نیست که تنها با چهرهای خشن به دنبال جذب مشتریان باشد.
در قلب J5 اتوماتیک موتور 1.8 لیتری میتسوبیشی جایگزین پیشرانه 1.5 لیتری در مدل دستی شده است تا فضای رقابت را روی همه هموطنان اتوماتیکش ببندد و با قویترین آرایش در زمین ایران حاضر شود! پیشرانه این خودرو از سری 4G93D تحت لیسانس میتسوبیشی ژاپن است که در چین به تولید میرسد و حداکثر قدرت آن در حالی عدد141 اسب بخار را نشان میدهد که نزدیکترین رقیبش یعنی امگرند 7، 137 اسب بخار قدرت تولید میکند. با این حال حداکثر گشتاور 165نیوتنمتری J5 در برابر حداکثر گشتاور 172 نیوتنمتری امگرند 7 جای تامل دارد. پیشرانه امگرند 7 بر پایه یکی از پیشرانههای تویوتا طراحی و توسعه یافته و جک نیز با شمشیر میتسوبیشی به میدان رقابت قدم گذاشته است. در این میدان تندر 90 105 اسب بخاری با گیربکس 4 سرعته سعی میکند از بیرون گود تنها به اختلاف حدود 200 کیلوگرمی وزنش با این دو خودرو دل خوش کند. ابعاد J5 در ظاهر تفاوتی بین این خودرو و رقبا را نشان نمیدهند اما به محض ورود به اتاق آن به خصوص در بخش صندلیها شگفتزده میشوید. فاصله بین دو محور این خودرو در مقایسه با برادر شیریاش در ایران یعنی لیفان 620 حدود 10 سانتیمتر بزرگتر است که موجب افزایش بیشتر فضای پای سرنشینان عقب میشود. علاوه بر این موضوع در J5 اتوماتیک بر خلاف مدل دستی دریچههای سیستم تهویه نیز برای سرنشینان عقب نصب شده است.
J5 در آزمایشهای موسسه ایمنی C-Ncap موفق به کسب هر 5 ستاره ایمنی شده است و بر اساس گزارشها در تصادف از جلو و طرفین، ضربه شدیدی به هیچ یک از اعضای بدن سرنشینان وارد نمیشود که نشاندهنده طراحی یکنواخت و مهندسی شده این خودرو است. البته این خودرو رقیبی به نام امگرند 7 را در بازار دارد که علاوه بر این 5 ستاره، موفق به کسب 4 ستاره از موسسه اروپایی EuroNCAP شده است. با این حال J5 اتوماتیک همانند رقیبش از سیستمهای ترمز ABS و EBD استفاده میکند اما تعداد کیسههای هوایش 2 عدد برای سرنشینان جلو است. در مقایسه با مدل گیربکس دستی، تنها تفاوت ظاهری J5 اتوماتیک در رینگهای این خودرو مشخص است. چراغها در جلو و عقب هالوژنی هستند و 4 شیشه و آینههای جانبی به صورت برقی کنترل میشوند. سیستم صوتی با 4 بلندگو در مدل دستی به 6 بلندگو در مدل اتوماتیک افزایش پیدا کرده که در طول آزمایش کیفیت خوبی از آن به گوش میرسید. برخلاف مدل دستی تنظیم 4 جهته صندلی جلو در مدل اتوماتیک به قابلیت تنظیم 8 حالته افزایش پیدا کرده و همچنین سیستم کنترل فشار باد تایرها TPMS و کنترل سیستم صوتی از روی فرمان نیز به امکانات این خودرو افزوده شدهاند. سانروف نیز یکی دیگر از آپشنهایی است که در مدل اتوماتیک به چشم میخورد. به صورت کلی در مقایسه با مدل دستی در J5 اتوماتیک مشتریان تعداد زیادی از آپشنهای کارا و جدید را در کنار 30 اسب بخار قدرت بیشتر و یک گیربکس اتوماتیک 4 سرعته به دست میآورند که قطعا ارزش پرداخت 11 میلیونتومان اضافه بها را دارد و البته در بازار جایگاه امگرند 7 اتوماتیک 71 میلیونی را نیز به شدت به خطر میاندازد چرا که تفاوت عمدهای در بخش امکانات و مشخصات فنی این دو خودرو نمیتوان یافت اما اختلاف قیمت این دو خودرو به حدود 16 میلیونتومان میرسد!
پشت فرمان اولین خودرو اتوماتیک کرمانموتور
کرمانیها از اینکه اولین خودرو اتوماتیکشان وارد بازار شده، خوشحالند. J5 اتوماتیک روی کاغذ هیچ چیزی برای کسب بیشترینها با یک قیمت معقول کم ندارد اما آیا در عمل هم اینگونه خواهد بود؟ در خودرو را که باز کنید با تودوزی تمام تیرهای مواجه میشوید که برای J5سواران تازگی دارد، چرا که کرمانموتور این تودوزی تیره را جایگزین تودوزی روشن در مدلهای 1500 دستی کرده است. ابعاد لاستیک در مقایسه با لیفان 620 عریضتر هستند و در کنار ارتفاع 17 سانتیمتری از سطح زمین پایداری خوبی را نوید میدهد. پشت فرمان J5 پیش از هر چیز این حس را القا میکند که آیا این اتاق متعلق به یک خودرو 55 میلیونی است؟ بله، در ظاهر این حس تا مدتی پایدار خواهد بود اما اگر در هر خودرو چینی بعد از تفکر دستی به سر و روی اتاق بکشید، از گفتهتان پشیمان میشوید اما در J5 همه بخشها اینگونه ناامیدکننده نیستند. چرم و متریال استفاده شده در اتاق در بیشتر قسمتهای داشبورد و روی درها کیفیت خوبی دارند و به هیچ وجه احساس خشکی به شما دست نمیدهد. روکش چرم صندلیها و فرمان نیز در نگاه اول خود را با کیفیت نشان میدهند اما از آنجایی که هیچ دستگاهی برای سنجش کیفیت این تودوزی وجود ندارد، بهتر است بعد از استفاده طولانیمدت به بررسی آنها بپردازیم. در سمت چپ فرمان سیستم کنترل فشار باد تایرها با نشان دادن نور سبز روی هر 4 لاستیک از مناسب بودن وضعیت تایرها خبر میدهد و سیستم صوتی نسبتا بزرگ که در میانه کنسول جای گرفته با ورودی USB و 6 بلندگو پشتیبانی میشود. مجموعه نمایشگرهای پشت فرمان با ملودی رنگ آبی در 3 قاب دایرهای بیشتر یادآور خودروهای جدید ژاپنی و کرهای است. کامپیوتر سفری این خودرو علیرغم طراحی بزرگ بیانگر اطلاعات کاملی نظیر مصرف سوخت و یا فاصله قابل پیمایش نیست.
کیفیت تجهیزات کلی اتاق در وضعیت ایدهآل خودروهای لوکس قرار ندارند اما در مقایسه با دیگر خودروهای چینی وضعیت قابل قبولی دارند. دسته دنده بزرگ به همراه کلید آزادساز آن قابلیت تعویض به صورت دستی را نیز دارند. روی این گیربکس 4 سرعته هیچ خبری از کلیدهای حرکت روی برف یا رانندگی اسپرت نیست اما J5 اتوماتیک شما را برای رانندگی اسپرت نا امید نمیکند چرا که کاتآف موتور آن روی دور 5000 انجام میشود و با خیال راحت میتوانید تا دلتان میخواهد آن را بتازانید و از هر گونه کاتآف زیر 5000 دور در دقیقه که در لیفان 620 دیده میشود، در امان باشید. مصرف اعلام شده توسط رسانههای چینی برای این خودرو 7.6 لیتر در سیکل ترکیبی است که البته به نظر میرسد در حقیقت رقمی حدود 5 باشد که در طول مدت آزمایش امکان محاسبه آن در غیبت کامپیوتر سفری نبود و البته نحوه رانندگی با خودرو نیز نمیتوانست عدد دقیقی را به ما نشان دهد. سوئیچ J5 با قابلیت کنترل قفل مرکزی از طریق ریموت طول بلندی دارد و در مقایسه با سوئیچ دیگر خودروها جلب توجه میکند. با چرخاندن این سوئیچ موتور با صدای نسبتا قابل توجهی روشن میشود و در همان ابتدا عایقبندی نسبتا خوب اتاق در مقابل ورود صدای موتور و محیط اطراف جالب توجه بود. برای شروع حرکت گیربکس را در حالت D قرار دادیم و با حرکتی نرم خودرو را به مسیری مستقیم رساندیم تا تعویض دندهها و شتاب خودرو در حالت تختگاز را مورد آزمایش قرار دهیم. بر خلاف دیگر خودروهای 4 سرعته با اشاره به تمام قدرت گاز گیربکس با کندی وارد مسیر نمیشود و واکنش آن نسبت به میزان فشرده شدن پدال گاز سریع است اما شتاب اولیه خودرو با توجه به 141 اسب بخار قدرت چندان جالب توجه نیست که البته این موضوع در مقایسه با خودرو مشابهی مانند تویوتا کرولا صدق میکند و در مقایسه با بسیاری دیگر از خودروهای چینی بهمراتب بهتر است.
ترمزگیری با توجه به وزن خالص 1355 کیلوگرمی که در شرایط آزمایش تا حدود 1.5 تن افزایش پیدا کرده بود هیچگونه ضعفی را نشان نمیداد. تمایلی در دماغه خودرو به پایین آمدن در هنگام ترمزگیری نیز مشاهده نمیشد. گیربکس 4 سرعته J5 به صورت کلی عملکرد قابل قبولی دارد و در هنگام سبقتگیری شما را ناامید نمیکند، چرا که با استفاده از تعویض دنده دستی میتوانید به راحتی معکوس بدهید و گیربکس هیچگاه به اشتباه هوشمند نمیشود تا دنده معکوس شما را پس بگیرد و همواره میتوانید روی رانندگی پر شتاب با این خودرو حساب کنید. شتاب صفر تا 100 این خودرو چیزی حدود 12 ثانیه است که در مقایسه با رقبای ژاپنی و کرهای عدد قابل قبول و حتی فراتر از انتظاری است.