ایسنا : منطقه مازندران، فصل سرما با ریزش برف، فرا رسیده و هنوز مقداری از محصولات بر روی درختان مانده که همین امر نگرانی باغداران را از به فروش نرفتن محصول دوچندان کرده است. مرکبات از اصلی ترین تولیدات مازندران است اما در این میان کشاورزان این بخش با مشکلاتی دست و پنجه نرم میکنند و خواستار توجه بیش از پیش مسئولان هستند. کشاورزان از افزایش هزینههای تولید، گرانی قیمت نهادهها و خرید محصولات با قیمت کم از سوی واسطهها و دلالان مینالند.
اسماعیل صادقی، یک باغدار مازندرانی در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، منطقه مازندران، اظهار کرد: امسال تولید مرکبات نسبت به سال قبل از عملکرد بهتری برخوردار بوده و مرکبات امسال به صورت یک دست، یکنواخت و با عطر و بوی بهتری تولید شده است. همچنین امسال مرکبات از آفات کمتری برخوردار بوده و از سموم شیمیایی کمتری نیز استفاده شده است.
وی تصریح کرد: متاسفانه قیمت خرید محصول در روزهای نخست برداشت بالا بوده، در حالیکه در زمان رسیدن کامل مرکبات و برداشت به موقع این محصول، قیمت کاهش یافته که این امر باغدار را دچار سردرگمی کرده است.
صادقی با اشاره به افزایش قیمت نهادههای کشاورزی، افزود: تلاش ما بر این بوده که سموم شیمیایی کمتری استفاده کنیم. متاسفانه عرضه کود نامناسب بوده و کشاورزان از هزینههای بالای سموم رنج میبرند.
این باغدار مازندرانی حمایت دولت از باغداران را خواستار شد و گفت: برای استفاده صحیح از نهادههای کشاورزی همچون کود و سم، باید آگاهی بیشتری به باغداران از سوی مهندسین مشاور داده شود. همچنین آموزش ها به باغداران از طریق برنامه های تلویزیونی و دورههای آموزشی مدنظر قرار گیرد.
احمد زارع، باغدار ساری نیز در گفتوگو با خبرنگار ایسنا اظهار کرد: متاسفانه به دلیل کاهش تقاضا برای خرید مرکبات، این محصول با قیمت پایینتری خریداری میشود. به دلیل بالا بودن حجم تولید، محصولات در حال خراب شدن است اما بازار فروشی برای این محصول وجود ندارد.
وی افزود: کیفیت نامناسب سموم کشاورزی، ریزش مرکبات و افزایش آفتها از دیگر مشکلاتی بوده که امسال شاهد آن بودیم.زارع، حمایت دولت از بخش کشاورزی را خواستار شد و افزود: با توجه به افزایش هزینههای تولید، گرانی قیمت نهادهها و خرید محصولات با قیمت کم از سوی واسطهها و دلالان، خواستار توجه بیشتر مسوولان هستیم.
وی با بیان این که حاصل دسترنج کشاورزان را دلالان میبرند، تاکید کرد: دولت باید برای جلوگیری از حضور دلالان در این بخش، برای خرید انواع محصولات کشاورزی برنامه منسجم داشته باشند.
کامران یزدانی، یک واسط خرید مرکبات در مازندران به خبرنگار ایسنا گفت: در حال حاضر مرکبات با قیمت 700 تومان از باغدار خریداری شده و آن را به قیمت 1200 تومان در بازار عرضه میکنیم که برای حمل و نقل و عرضه آن، گاهاً ممکن است روزانه تا حدود 10 میلیون تومان هم متضرر شویم. دولت باید از واسطهها حمایت کند. در برخی کشورها از جمله ترکیه دولت یارانهای را به این بخش اختصاص میدهد در حالی که در کشور ما این موضوع مغفول مانده است.
این واسط خرید تصریح کرد: ما دلال نیستیم، هزینههای بسیاری میکنیم و تمام سرمایه خود را در این جهت به کار میگیریم که تنها ضرر و زیان برای ما به همراه دارد. باغدار بابت فروش محصول خود به واسطهها پول خود را دریافت میکند و خسارت احتمالی از جمله برف، تگرگ، پوسیدگی و ریزش محصول برعهده واسطههاست.
سید علی اکبر موسوی، دیگر واسط خرید مرکبات در مازندران به خبرنگر ایسنا گفت: محصول مرکبات روی درخت را از باغدار خریداری میکنیم و آن را نگهداری کرده و ایام پایانی سال تا شب عید وارد بازار مصرف می کنیم. سود اصلی به جیب خرده فروشان میرود. ما دلال نیستیم و تنها ذخیره سازی میکنیم.
این واسطهگر با بیان اینکه مشکل اصلی، تناسب نداشتن میان عرضه و تقاضا است، ادامه داد: متاسفانه باغداران با روشهای نگهداری مرکبات آشنایی ندارند و همچنین فاقد امکاناتی همچون انبار هستند.
موسوی اظهار کرد: برخی مهندسین کشاورزی اطلاعات را در انحصار خود نگه میدارند و آن را در اختیار باغدار قرار نمیدهند. به عنوان مثال برای مبارزه با آفات، محلولهایی را در اختیار باغداران قرار میدهند در حالی که باغداران از نام محلولها و ترکیبات آن بیاطلاع هستند.
رضا عظیمی، رئیس سازمان جهاد کشاورزی مازندران در گفتوگو با خبرنگار ایسنای منطقه مازندران، با بیان اینکه 400 هزار تن از مرکبات کشور در مازندران تولید میشود، خاطرنشان کرد: امسال مازندران 50 درصد تولید مرکبات کشور را به خود اختصاص میدهد.
وی از پیش بینی برداشت 2 میلیون و 200 هزار تن مرکبات در استان خبر داد و افزود: بخش واردات یا صادرات و تنظیم بازار محصولات کشاورزی تاکنون به سازمان محول نشده و برعهده سازمان صنعت، معدن و تجارت است و جهاد کشاورزی به عنوان تولیدکننده، وظیفه حمایت از تولید و بررسی مسائل و مشکلات موجود در این بخش را برعهده دارد.
عظیمی با اشاره به واردات محصولات کشاورزی از جمله مرکبات در زمان برداشت این محصولات، اظهار کرد: سال گذشته از سوی وزارت جهاد کشاورزی، طرحی پیشنهاد شد که بر اساس آن واردات هرگونه محصولات کشاورزی در زمان برداشت ممنوع است و این ممنوعیت در حال حاضر نیز وجود دارد.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی مازندران به پیش بینی مازاد تولید در استان اشاره کرد و افزود: امسال واردات مرکبات وجود ندارد بلکه برنامهریزیهایی برای صادرات مرکبات صورت گرفته است.
عظیمی تصریح کرد: نگرانیهای ما از حاشیه بازار است زیرا سود حاشیه بازار بسیار نامتعارف است. دلالها و واسطهها تنها به دنبال منافع سودجویانه خود هستند. این افراد در رساندن محصول از باغ تا سرسفره افراد فاصله زمانی نامتعارفی دارند.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی مازندران با اشاره به تناسب نداشتن قیمت مرکبات از باغها تا بازار، اظهار کرد: با وجود اینکه فاصله کمی از باغها تا بازار وجود دارد متاسفانه قیمت محصولات کشاورزی از روند رو به رشدی برخوردار است که سبب متضرر شدن باغدار میشود. حداکثر هزینه و سود واسطهها تا خرده فروشی و عمده فروشی باید 50 درصد افزوده شود که متاسفانه اینگونه نیست. حاشیه سود بازار در کشور زیاد است و این مشکل در بخش کشاورزی بیشتر مشاهده میشود.
وی در پاسخ به اینکه آیا همزمانی برداشت امسال مرکبات مازندران با جنوب کشور تغییری در قیمت این محصول به وجود میآورد، گفت: این همزمانی، مشکلی در قیمت مرکبات در بازار ایجاد نخواهد کرد و باید مدیریت در ذخیره سازی به درستی صورت گیرد.
عظیمی با بیان اینکه باید تمامی موانع موجود بر سر راه صادرکنندگان برطرف شود تا به راحتی اقدام به صادرات کنند، افزود: باید اهرمهای تشویقی، مدنظر قرار گیرد تا سبب ارزآوری در تولید محصولات شود. نگاه صرف به تولید موفقیتی حاصل نخواهد کرد و باید همزمان به تولید فکر میکنیم و به بازار نیز بنگریم.
عظیمی با بیان اینکه سال گذشته قانون طرح انتزاع وظیفه مندی جهاد کشاورزی تصویب شده اما تاکنون به دستگاه های اجرایی ابلاغ نشده است، ادامه داد: در صورت تحقق این قانون، کشاورزان از شرایط بهتری برخوردار خواهند شد. با توجه به اینکه جهاد کشاورزی اطلاعات کافی در زمینه تولید محصولات کشاورزی دارد، اگر مدیریت بازار به این سازمان محول شود شاهد شرایط بهتر بخش کشاورزی نسبت به گذشته خواهیم بود.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی مازندران از باغداران خواستار شد، عجله و نگرانی در خصوص فروش محصولات باغی خود نداشته باشند زیرا که این امر سبب افزایش عرضه در بازار میشود.
عظیمی خاطرنشان کرد: با توجه به هماهنگیهای صورت گرفته با سازمان صنعت، معدن و تجارت مازندران و تشکیل کارگروههای مشترک در استان، قیمت خرید مرکبات از ذخیره سازان در شب عید 1800 تومان تعیین شده است. همچنین قیمت خرید مرکبات از باغدار با توجه به نوع و کیفیت از 700 تا 900 تومان متغیر است.
محمدرضا شعبانی، مدیرعامل اتحادیه باغداران مازندران در گفتوگو با خبرنگار ایسنای منطقه مازندران، اظهار کرد: محیط بازار برای ورود محصولات تولیدکنندگان مهیا نیست که این امر شاید به دلیل این باشد که باغداران تمایل ندارند محصول خود را به طور مستقیم وارد بازار کنند و یا اینکه باغداران بازاریان خوبی نیستند. باید حلقه واسطی بین تولیدکنندگان، توزیع کنندگان و مصرف کنندگان باشد.
وی با بیان اینکه نمیتوان رابطهها را حذف کنیم، ادامه داد: در برخی موارد برخی تولیدکنندگان قادر به جمع آوری محصول نیستند که باید این وضعیت سامان دهی شده و سیستمی جهت انجام صحیح نظارتها تعریف شود.
مدیرعامل اتحادیه باغداران مازندران گفت: قیمتها باید براساس کیفیت محصولات باشد. تمام محصولات باغی قابلیت عرضه به بازار را ندارند و در بازار کنونی باید میوه با کیفیت بالاتری عرضه شود.
وی تاکید کرد: باید برنامهای مبنی بر تجهیز میادین میوه و تره بار برای ورود تولیدکنندگان به بازار تنظیم شود. متاسفانه این میادین به انحراف رفتند و به جای اینکه در اختیار تولیدکنندگان باشد در اختیار واسطهها و دلالان قرار گرفته است.
مدیرعامل اتحادیه باغداران مازندران با بیان اینکه برنامه خرید نقطهای در استان را در دستور کار داریم، اظهار کرد: خرید و ذخیرهسازی مرکبات شب عید از دیگر برنامههای در دستور کار است.