در شرایطی شهرداری تهران با بودجه 10 هزار و 400 میلیارد تومانی برای سال 92 منتظر تصویب متممی با رقم 3 هزار و 500 میلیارد تومان از سوی شورای شهر است که حداقل 30 درصد منابع درآمدی مصوب بودجه خود را از محل انواع عوارض ساخت و ساز کسب کرده است. به گزارش «دنیای اقتصاد» بودجه شهرداری تهران در سال 92 در دو بخش «درآمدها و منابع» و «مصارف هزینهای و سرمایهای» تقسیمبندی شده است که از سهم 10 هزار و 450 میلیارد تومان درآمدها حدود 6 هزار میلیارد تومان از محل اخذ عوارض و بهای خدمات و همچنین درآمدهای موسسات انتفاعی شهرداری قرار است به دست آید. علاوه بر این در بخش منابع نیز از مجموع دو هزار و 100 میلیارد تومان حدود 600 میلیارد تومان آن از محل وامهای دریافتی و 621 میلیارد تومان از محل فروش اموال شهرداری کسب خواهد شد و مابقی تا سقف درآمدی 10 هزار و 400 میلیارد تومان از محل سایر ردیفهای درآمدی قرار است عاید شهرداری شود.در مقابل، از مجموع 10 و 400 میلیارد تومان سهم مصارف بودجه بیشترین منابع صرف بخش حمل و نقل و ترافیک با رقم 3 هزار و800 میلیارد تومان میشود. بخش اجتماعی و فرهنگی نیز حدود 770 میلیارد تومان از بودجه شهرداری را از آن خود کرده است که به نظر میرسد صرف اجرای پروژههای فرهنگی مناسبتی شده باشد.
«فروش تراکم» بالاترین رقم درآمدی
در میان کدهای درآمدی شهرداری تهران در بودجه 92 مصوب شورای شهر حدود 4 هزار میلیارد تومان منابع درآمدی از محل فروش تراکم مازاد و انواع عوارض بر پروانههای ساختمانی به دست آمده است که اگر درآمدهای کسب شده از محل تغییر کاربری، عوارض متفرقه و حذف پارکینگها به این رقم درآمدی اضافه شود مشخص میشود نزدیک به 50 درصد درآمدهای شهرداری تهران از محل منابع درآمدی ناپایدار تامین میشود. طبق ارقام مندرج در جدول تامین درآمد بودجه مصوب سال 92 شهرداری تهران در سال جاری عوارض مازاد بر تراکم بیش از دو هزار و 700 میلیارد تومان برای شهرداری تهران تامین درآمد کرده است.
افزایش درآمد از محل رونق ساختو ساز
بسیاری از کارشناسان شهری معتقدند شهرداری تهران به دنبال رونق ساخت وساز در فصل تابستان( افزایش 50 درصدی صدور پروانهها در شهریور ماه سالجاری نسبت به مدت مشابه سال گذشته براساس آمار سازمان نوسازی شهرداری تهران) توانسته بیش از 37 درصد درآمد خود را افزایش دهد و به همین دلیل متمم 3 هزار و 500 میلیارد تومانی به شورای شهر تهران ارائه داده است. اگرچه بخش زیادی از درآمدهای شهرداری تهران به منابع ناپایدار شهری مربوط میشود، اما اعضای شورای شهر تهران نیز عنوان میکنند شهرداری تهران برای اداره هزینههای شهر چاره ای جز فروش تراکم مازاد ندارد و اگر شورای شهر تصمیم به محدود کردن شهرداری در روند صدور مجوز تراکم بگیرد باید منابع جایگزین دیگری معرفی کند که در شرایط فعلی چنین امکانی وجود ندارد.