« فقط یا کارت به کارت کنید یا پول نقد پرداخت کنید، کارت خوان نداریم!»؛ این پاسخ مسئول پذیرش بعضی مطب های پزشکان به مراجعهکنندگان است.
استفاده از کارت خوان در مطب پزشکان یکی از موضوعاتی است که با وجود گذشت سال ها از الزام به آن در برخی موارد همچنان رعایت نمی شود و گلایه شهروندان را به دنبال دارد. به طوری که سامانه پیامکی روزنامه خراسان هنوز شاهد دریافت گلایه های مردمی درباره اجبار بیمار برای پرداخت هزینه ویزیت با پول نقد است.
این در حالی است که مدیر نظارت بر درمان و اعتبار بخشی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با وجود این که توجه به استفاده از کارت خوان در مطب ها را از موارد مورد توجه در بازدیدها می داند، می گوید: «آماری درباره میزان تخلف در این قضیه نداریم». از طرفی، رئیس سازمان نظام پزشکی مشهد نیز با اشاره به این که به طور کلی نظارت بر عملکرد کلینیک ها و مطب ها بر عهده دانشگاه علوم پزشکی است، اظهار می کند :«نظارت اصلی در این خصوص به عهده سازمان امور مالیاتی است».
موضوع نصب کارت خوان از سال ۱۳۹۸ به عنوان یک الزام از سوی سازمان امور مالیاتی کشور به همه مراکز درمانی، بیمارستانی و مطب پزشکان ابلاغ شده است. اما همچنان برخی از پزشکان هزینه ها را با روش های دیگری از بیماران دریافت می کنند و مایل نیستند از کارت خوان استفاده کنند. حتی در مواردی گزارش شهروندان حاکی از آن است که بعضی مطب های دندان پزشکی با وجود داشتن دستگاه کارت خوان برای مبالغ بالا از بیمار درخواست می کنند، هزینه را به شکل دیگری واریز کند. چنین اتفاقاتی می تواند باعث شود، خدمات خالصانه بسیاری از پزشکان تحت الشعاع قرار گیرد و در ذهن مردم پیش فرض های منفی به وجود آید. به همین دلیل، پیگیری و برخورد با چنین مواردی از سوی مسئولان متولی ضروری و حائز اهمیت است.
کارت خوان نداریم؛ فقط پول نقد
«مطب پزشک در خیابان رسالت کارت خوان ندارد و فقط پول نقد قبول می کند»؛ این از جمله پیام هایی است که شهروندان به سامانه پیامکی روزنامه خراسان ارسال کرده اند. شهروند دیگری گلایه خود را این گونه مطرح می کند: «یک کلینیک دندان پزشکی در حاشیه شهر مشهد با دادن شماره کارت به مراجعهکننده از او می خواهد پول را کارت به کارت پرداخت کند و از کارت خوان استفاده نمی کند.» روزنامه خراسان در این سال ها، گزارش های متعددی در این خصوص داشته است از جمله چند ماه بعد از اعلام لزوم استفاده از کارت خوان در مطب پزشکان در ۲۲ مرداد ۱۳۹۸ در گزارشی با عنوان «استدلال عجیب علیه کارت خوان مطب ها» به بررسی علل مقاومت برخی پزشکان برای استفاده از کارت خوان اشاره کرده است. اکنون با گذشت حدود ۵ سال هنوز این اتفاق در برخی از مطب های پزشکان درحال انجام است.
شهروندان تخلف را اطلاع دهند
سید کاظم غفاریان، مدیر نظارت بر درمان و اعتباربخشی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان این که موضوع استفاده از کارت خوان جزو موارد نظارتی ما در بازدیدهاست و در چک لیست ما قرار دارد، تصریح کرد: شاید در مواردی عمدا یا سهوا دستگاه کارت خوان آن ها خراب باشد و مشکلاتی را داشته باشد. به هر حال، اگر کسی بخواهد به منظور سودجویی از کارت خوان استفاده نکند؛ همه این موارد تخلف محسوب می شود و اگر ما مطلع شویم، برخورد می کنیم. شهروندان اگر با چنین موضوعی برخورد داشتند؛ می توانند شکایت خود را در سامانه ۱۹۰ مطرح کنند یا به شکلی دیگر در اختیار ما قرار دهند.
آماری از تخلفات نداریم
غفاریان در پاسخ به این سوال که تعداد تخلفات گزارش شده در این زمینه چقدر بوده است؟ پاسخ داد: آماری در مورد این قضیه نداریم. ولی در بازدیدها پرینت کارتخوان مطب را می گیریم و در صورتی که نداشته باشد، امکان دارد که ما شک کنیم. ولی در صورت گزارش شهروندان و ارائه مستندات به تعزیرات ارجاع داده خواهد شد. چون آن مطب یا اضافه دریافتی داشته یا ممکن است سودجویی دیگری داشته باشد. وی در ادامه درباره شیوه نظارت بر مطب ها و مراکز درمانی افزود: نظارت معمولا به ۳ شکل است؛ بر اساس گزارش های سامانه جامع نظارت یا سامانه بازرسی دانشگاه، بر مبنای شکایتی که صورت گرفته است و همچنین بازدیدهایی که به صورت دوره ای انجام می شود و بیشتر مربوط به مطب ها و مراکزی است که امکان تخلف بیشتری دارند.
ثبت ۸۷۲ مورد شکایت در سال گذشته
در ادامه به سراغ سازمان نظام پزشکی مشهد می رویم، بعد از حدود دو هفته پیگیری خبرنگار روزنامه خراسان، در نهایت سازمان نظام پزشکی مشهد به صورت مکتوب پاسخی را ارائه می دهد که در آن علیرضا صداقت، رئیس سازمان نظام پزشکی مشهد با اشاره به این که در مشهد حدود ۹۵۰۰ پزشک عمومی و متخصص عضو نظام پزشکی داریم، بیان کرد: از این تعداد، اگر صرفا در بخش سرپایی هر پزشک به طور متوسط روزانه ۲۰ بیمار را ویزیت کند؛ یعنی روزانه ۱۹۰ هزار خدمت درمانی از سوی پزشکان مشهد ارائه می شود که در طی سال، به عددی حدود ۷۰ میلیون ویزیت می رسیم.
میزان شکایت ها از خدمات سلامت ارائه شده از سوی اعضای نظام پزشکی مشهد در سال ۱۴۰۲ ، ۸۷۲ مورد بوده است که به یک هزارمِ درصد هم نمی رسد. صداقت افزود: مردم و همشهریان عزیز بدانند ما در نظام پزشکی مشهد مدافع حقوق عامه هستیم و به رغم همه ناملایماتی که وجود دارد از حق مردم نگذشته و نمی گذریم. بر اساس سوگند پزشکی، ما نهایت کوشش و تخصص خود را برای یاری به بیماران و جلوگیری از آسیب به آن ها به کار گرفته و خواهیم گرفت و در این مسیر جدی و دقیق هستیم. رئیس سازمان نظام پزشکی مشهد در پاسخ به این سوال که آیا نظام پزشکی در خصوص استفاده، نظارتی بر مطب ها دارد یا خیر؟ پاسخ داد: قریب به اتفاق مطبهای پزشکان در مشهد کارت خوان دارند. البته نظارت اصلی در این زمینه به عهده سازمان امور مالیاتی است که ذینفع نیز محسوب می شود اما به طور کلی نظارت بر عملکرد کلینیک ها و مطب ها بر عهده دانشگاه علوم پزشکی است. نظام پزشکی نیز اگر شکایت مکتوب در این خصوص دریافت کند حتما رسیدگی و پیگیری خواهد کرد.