فروش هتل‌های بنیاد مستضعفان به یک بانک خصوصی

پنجشنبه، ۲۰ دی ۱۴۰۳ - ۰۸:۰۹:۰۶
کدخبر:۱۲۹۰۰۱

در حالی که وزیر اقتصاد گفته است امسال سال آخر بنگاه‌داری بانک‌ها خواهد بود، یک بانک خصوصی به دنبال خرید 22 هتل بنیاد مستضعفان و ادامه بنگاه‌داری است.

واگذاری هتل‌های بنیاد مستضعفان به قیمت ۴۷ هزار میلیارد تومان موضوعی بود که اولین بار با نامه علی خضریان، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس به نصرالله پژمان‌فر رئیس کمیسیون اصل ۹۰ مجلس مطرح شد و بر سر زبان‌ها افتاد. 

خضریان در این نامه به واگذاری ۲۲ هتل گروه پارسیان بنیاد مستضعفان اشاره کرده و گفته بود که «میانگین قیمت‌گذاری هر هتل ۲ هزار میلیارد تومان است» در حالی که ۲ هتل این گروه جزو گران‌ترین و مشهورترین هتل‌های کشور هستند.

بخش مهم این نامه اشاره به مشتری هتل‌ها یعنی گروه مالی گردشگری دارد.

خضریان دو شب پیش نیز در یک گفتگوی تلویزیونی گفت که حسین دهقان رئیس بنیاد مستضعفان در یک جلسه با چهار تن از نمایندگان گفته بود که تا «پایان آذر ماه این هتل‌ها را به رئیس گروه مالی گردشگری تحویل خواهد داد»؛ اما با فشار نمایندگان مجلس مجبور شد که این کار را طی فرایندی انجام دهد. 

او معتقد است که این هتل‌ها به درستی قیمت‌گذاری نشده‌اند و فقط از طریق کارشناس رسمی دادگستری و با یک روش قیمت‌گذاری، قیمت آنها تعیین شده است و به نوعی اموال مستضعفان با قیمت اندکی در حال واگذاری به یک گروه مالی خصوصی فاقد اهلیت است.

گروه مالی گردشگری از جمله بزرگترین هلدینگ‌های کشور است که طبق آخرین آمارهای بانک مرکزی که در آذرماه امسال منتشر شده است، چندین شرکت زیر مجموعه آن از جمله شرکت سرمایه‌گذاری میراث فرهنگی و گردشگری ایران، شرکت اقتصادی نگین گردشگری ایرانیان، شرکت توسعه مجتمع‌های خدماتی رفاهی پارس زیگورات، شرکت الماس شهراد شرق، شرکت پرستیژ لند ایران، شرکت فراگستر فدک اسپادان، شرکت رایان‌مهر دانش‌سنج، مجتمع فولاد صنعت بناب، شرکت توسعه فرآوری صنایع و معادن ماهان سیرجان ۲۶ هزار و ۴۱۲ میلیارد تومان از بانک گردشگری یعنی بانک خصوصی این مجموعه تسهیلات بانکی دریافت کرده‌اند.

آبان ماه امسال نیز مرکز پژوهش‌های مجلس در گزارشی به بررسی وضعیت تسهیلات تعهدات اشخاص مرتبط با شبکه بانکی در سال ۱۴۰۱ پرداخت.
در این پژوهش اشخاص مرتبط با بانک گردشگری که دارای بیشترین اصل مبلغ و مانده تسهیلات و تعهدات به این بانک هستند به ترتیب آمده است که در زیر نمودار آن قابل مشاهده است.

۹۶ درصد این تسهیلات با نرخ سود ۱۴ تا ۲۱ درصد پرداخت شده است. همچنین مدت قرارداد ۸۰ درصد این تسهیلات نیز ۴۵ تا ۶۰ ماهه بوده است. 

 این بانک همچنین در سال ۱۴۰۱ در بین ۱۰ بانک با بیشترین تسهیلات پرداختی به اشخاص مرتبط بوده و رتبه نهم را از این نظر داشته است.

این در حالیست که این رتبه در حال حاضر به عدد ۳ رسیده است و بعد از بانک‌های آینده و شهر بیشترین تسهیلات پرداختی به اشخاص مرتبط، به بانک گردشگری تعلق دارد.‌ 

ارتقای رتبه بانکی گردشگری در تامین مالی شرکت‌های وابسته به خود در هلدینگ مالی گردشگری در شرایطی اتفاق افتاده است که این بانک در بین ۱۵ بانکی قرار دارد که عملکرد صفر درصدی در تامین مالی نهضت ملی مسکن داشته‌اند. 

آمارهای منتشر شده از بانک مرکزی از تسهیلات کلان شبکه بانکی در آذر ماه امسال نشان می‌دهد بخشی از تسهیلات کلان بانک گردشگری به شرکت‌های هلدینگ مالی گردشگری پرداخت شده است.‌

به عنوان مثال شرکت فرآوری صنایع و معادن ماهان سیرجان، شرکت گسترش صنایع و معادن ماهان و مجتمع فولاد صنعت بناب به ترتیب ۵۶۹ میلیارد، ۵۹۲ میلیارد و ۱۵۷ میلیارد تومان تسهیلات کلان دریافت کرده‌اند که مبلغ ۳۲۴ میلیارد تومان از تسهیلات شرکت فراوری صنایع و معادن ماهانه سیرجان و ۲۷۸ میلیارد از تسهیلات شرکت گسترش صنایع و معادن ماهان سررسید گذشته است که به معنای این است که دو ماه از زمان سررسید بازپرداخت آن گذشته است.

همچنین آمارهای منتشر شده در آذر ماه ۱۴۰۳ از تسهیلات اشخاص مرتبط بانک‌ گردشگری نشان می‌دهد ۳۹۸ میلیارد تومان از تسهیلات پرداخت شده به مجتمع فولاد صنعت بناب در طبقه مشکوک‌الوصول قرار گرفته است و تقریباً می‌توان گفت به بانک بازگشت داده نخواهد شد.

همچنین ۱۷۶ میلیارد از این تسهیلات توسط دو شرکت فراگستر فدک اسپادان و شرکت رایان‌مهر دانش سنج معوق شده است که یعنی بیش از ۶ ماه از تاریخ سررسید اقساط آن گذشته است.

فارغ از اینکه آیا گروه مالی گردشگری اهلیت مدیریت این هتل‌ها را دارد یا نه موضوعی که در حال حاضر در خصوص بانک‌ها وجود دارد بحث بنگاه‌داری است.

طبق اطلاعاتی که در سایت گروه مالی گردشگری منتشر شده است این گروه در حوزه‌های مختلف پولی و مالی، خدمات بازار سرمایه، گردشگری، صنعت و معدن، فناوری اطلاعات، املاک و مستغلات، نساجی، نفت و گاز و پتروشیمی، سرمایه‌گذاری جسورانه، بازرگانی، خدمات و مسئولیت‌های اجتماعی فعالیت دارد و بانک گردشگری به عنوان جزئی از این گروه آمده است.

اما طبق اطلاعات سایت کدال شرکت‌های فعال در این حوزه‌ها به عنوان شرکت زیر مجموعه بانک ثبت شده‌اند.

به عبارتی بانک گردشگری سرمایه‌گذاری در بخش‌های مختلف این گروه‌ها را عهده‌دار است.

اواخر آبان ماه امسال، عبدالناصر همتی وزیر اقتصاد در همایش «تامین مالی تولید: از بنگاه به بنگاه‌سازی» گفت که امسال سال آخر بنگاه‌داری بانک‌ها است و در سال آینده از بانک‌ها به خصوص بانک‌های زیر مجموعه وزارت اقتصاد خواهم خواست که بنگاهداری را رها کنند.

با وجود این گروه مالی گردشگری یا به عبارتی بانک گردشگری قصد دارد مجموعه‌ای از هتل‌های بزرگ کشور را به بنگاه‌های خود اضافه کند که باید دید در تملک آن‌ها موفق خواهد بود یا خیر./ فارس