حقوق ماموران پلیس در کشورهای مختلف اروپایی عمدتا تحت تأثیر عواملی مانند وضعیت اقتصادی، هزینه زندگی و منابع مالی دولتها تفاوت زیادی با یکدیگر دارند. بر اساس تحقیق به عمل آمده، اروپای شمالی و غربی بالاترین رتبه را در پرداخت حقوق پلیس به خود اختصاص میدهند.
پلیس نقش بسیار مهمی در حفظ نظم عمومی و تضمین امنیت شهروندان ایفا میکند. از همین رو، دولتهای اروپایی هر ساله منابع قابل توجهی را برای حمایت از این خدمات ضروری در بودجه خود لحاظ میکنند.
هزینههای عمومی برای تامین نظم و امنیت در سراسر اتحادیه اروپا طی سال ۲۰۲۲ به ۱.۷ درصد تولید ناخالص داخلی کشورها رسید.
اما حقوق ماموران پلیس برای وظیفه مهمی که برعهده دارند چقدر است؟ حقوق پلیس در کشورهای مختلف اروپا چگونه با هم مقایسه میشود؟
یورونیوز نکست با استفاده از برآوردهای محاسبهگر حقوق در یوروستات، اداره آمار رسمی اتحادیه اروپا، نگاهی عمیق به حقوق پلیس در سراسر کشورهای اتحادیه اروپا و بریتانیا انداخته است.
اسپانیا کمترین حقوق را در میان چهار کشور بزرگ اروپایی پرداخت میکند
حقوق ماهانه ناخالص ماموران پلیس در سال گذشته میلادی از ۶۹۹ یورو در بلغارستان تا ۵ هزار و ۷۶۱ یورو در دانمارک متغیر بود. این ارقام مربوط به یک مامور پلیس ۳۵ ساله با بیش از ۱۰ سال سابقه کار است که دورههای تخصصی را پشت سر گذاشته و هفتهای ۳۶ ساعت کار میکند.
به جز دانمارک، حقوق ماموران پلیس در سه کشور دیگر اروپایی نیز سال گذشته از ماهانه ۴ هزار یورو فراتر رفت.
آلمان، لوکزامبورگ و بلژیک بعد از دانمارک، حدود ۴ هزار و ۲۰۰ یورو حقوق ماهانه به ماموران پلیس پرداخت کردند، در حالی که حقوق ماهانه ماموران پلیس در هلند ۳ هزار و ۸۸۱ یورو و در ایرلند ۳ هزار و ۵۷۶ یورو بود.
در فرانسه، یک مامور پلیس با ویژگیهای یاد شده ماهانه حدود ۳ هزار و ۳۹۵ یورو حقوق دریافت کرده است، در حالی که این رقم در ایتالیا ۲ هزار و ۵۳۷ یورو بود. در میان چهار اقتصاد برتر اتحادیه اروپا، ماموران پلیس اسپانیا با ۲ هزار و ۲۷۱ یورو کمترین حقوق را دریافت کردند.
حقوق ماموران پلیس در پنج کشور اتحادیه اروپا کمتر از ۱۲۵۰ یورو بود. مجارستان، لهستان، رومانی و کرواسی حتی کمتر از این میزان بود و به حدود هزار و پنجاه یورو رسید؛ در حالی که ماموران در بلغارستان با تنها ۶۹۹ یورو کمترین درآمد را داشتند.
لوکزامبورگ تنها کشوری است که به زنان حقوق بیشتری پرداخت میکند
شکاف جنسیتی در پرداخت حقوق همچنان مسئلهای مهم در سراسر اروپا به شمار میرود و نیروی پلیس نیز از این قاعده مستثنی نیست.
در حالی که دادههای برخی کشورها از قابلیت اطمینان پایینی برخوردار است، اما گزارش یوروستات نشان میدهد که لوکزامبورگ تنها کشور اروپایی است که ماموران پلیس زن در آن بیشتر از همتایان مرد خود حقوق دریافت میکنند.
بنا به این گزارش، ماموران مرد در اکثر کشورهای اتحادیه اروپا بیش از ۱۰ درصد بیشتر از همکاران زن خود درآمد دارند.
در سال ۲۰۲۲، از هر پنج مامور پلیس در اتحادیه اروپا یک نفر زن بوده است. نمودار بالا همچنین حقوق ماموران زن پلیس را برجسته میکند.
حقوق بازرسان و کارآگاهان پلیس
حقوق بازرسان و کارآگاهان پلیس در بسیاری از کشورهای اتحادیه اروپا به طور قابل توجهی بالاتر از حقوق ماموران پلیس است.
درآمد این قشر از افراد مرتبط با پلیس در سراسر اروپا به طور قابل توجهی متفاوت است و از ماهانه ۱۳۱۶ یورو در بلغارستان تا ۶ هزار و ۳۵۱ یورو در دانمارک متغیر است.
این ارقام نشان دهنده درآمد یک مرد ۴۰ ساله با بیش از ۱۵ سال سابقه کار است که در هفته به صورت استاندارد ۳۶ ساعت کار میکند.
بازرسان و کارآگاهان پلیس همچنین ماهانه بیش از ۵ هزار یورو در ایرلند (۵۴۵۱ یورو) درآمد داشتند. از این حیث، آلمان با پرداخت ۵ هزار و ۳۰۰ و لوکزامبورگ با پرداخت ۵ هزار و ۲۴۳ یورو در ردههای بعدی قرار میگیرند. اتریش، هلند و بلژیک نیز حقوقی بیش از ۴ هزار یورو برای این مشاغل ارائه دادند.
علاوه بر بلغارستان، حقوق بازرسان و کارآگاهان پلیس در لتونی، کرواسی، لیتوانی، رومانی، لهستان و مجارستان کمتر از ۲۰۰۰ یورو بود.
در میان چهار اقتصاد برتر اتحادیه اروپا، آلمان به عنوان یک استثنا در مقایسه با فرانسه، ایتالیا و اسپانیا با پرداخت حقوق بیش از ۵ هزار یورو به بازرسان و کارآگاهان پلیس متمایز شد؛ فرانسه با پرداخت ۳ هزار و ۷۶۳ یورو در این میان در جایگاه دوم قرار میگیرد و ایتالیا و اسپانیا به ترتیب با ۲۸۷۸ و ۲۴۵۶ یورو رتبههای سوم و چهارم را به خود اختصاص دادند.
نابرابریهای قابل توجه بهرغم در نظر گرفتن قدرت خرید
حقوق بر اساس استاندارد قدرت خرید (PPS) مقایسه عادلانهتری را در این میان امکانپذیر میکند.
استاندارد قدرت خرید یک شاخص فرضی است که توسط یوروستات تعریف شده است. به طور نظری، یک واحد PPS در هر کشور میتواند مقدار یکسانی از کالاها و خدمات را خریداری کند. برابری قدرت خرید (PPP) تأثیر تفاوت سطح قیمتها بین کشورها را از بین میبرد.
حتی با در نظر گرفتن تفاوت قدرت خرید، نابرابری قابل توجهی در حقوق پلیس در کشورهای اتحادیه اروپا وجود دارد.
حقوق ماموران پلیس با سطح تحصیلات عالی پایین، بر اساس استاندارد قدرت خرید (PPS)، از ۱۱۵۸ در بلغارستان تا ۴۳۹۷ در دانمارک متغیر است.
پرتغال با شاخص ۱۶۳۲ استاندارد قدرت خرید PPS در رتبه چهارم از پایین قرار گرفت. در میان چهار اقتصاد بزرگ، اسپانیا با ۲۴۸۱ کمترین حقوق را بر مبنای استاندارد قدرت خرید داشت.
دانمارک همچنین در صدر جدول حقوق بازرسان و کارآگاهان پلیس قرار داشت و حقوقی با شاخص ۴۸۴۸ واحد استاندارد قدرت خرید پرداخت کرد؛ به دنبال این کشور آلمان و ایرلند قرار داشتند. در مقابل، بلغارستان با ۲۱۷۹ واحد استاندارد قدرت خرید کمترین حقوق را در این میان پرداخت کرده است؛ مجارستان و لیتوانی از این حیث در رتبههای بعدی قرار داشتند.
کشورهای شمال و غرب اروپا در زمینه حقوق پلیس پیشرو هستند، در حالی که کشورهای شرق و جنوب اروپا با حقوق پایینتر عقبتر هستند.
با این حال، کشورهای جنوب و شرق اروپا پس از تعدیل بر اساس برابری قدرت خرید (PPP)، پیشرفت قابل توجهی در رتبهبندی نشان میدهند.
حقوق پلیس در بریتانیا
آمار مربوط به بریتانیا در برآوردهای یوروستت گنجانده نشده است. اگرچه این ارقام مستقیماً قابل مقایسه نیستند، اما ممکن است گنجاندن دادههای مربوط به ماموران پلیس بریتانیا بر اساس منابع ملی مفید باشد.
طبق وبسایت مشاغل ملی دولت بریتانیا، میانگین حقوق سالانه یک مامور پلیس از ۲۹ هزار پوند (۳۵ هزار و ۳۳۷ یورو) تا ۴۶ هزار پوند (۵۵ هزار و ۸۸۰ یورو) متغیر است که به تجربه و پیشینه خدمت و انجام کار هفتگی بین ۳۷ تا ۴۰ ساعت بستگی دارد. این رقم معادل حقوق ماهانه تقریبی ۲۹۴۵ یورو تا ۴۶۵۷ یورو است.