شاخص بورس در سودای فتح قله 7 ماهه

یکشنبه، ۴ آذر ۱۴۰۳ - ۰۷:۲۹:۱۳
کدخبر:۱۲۷۲۳۳

«روزگار این دوره کی به سامان می‌رسد؟» این جمله یکی از جملاتی بود که یک ماه قبل در توییت‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‌ یکی از سهامداران در واکنش به اوضاع و احوال آشفته و نابسامان بازار سهام نوشته شده بود. شاید اگر در آن مقطع به اهالی بورس تهران گفته می‌شد که شاخص‌کل در یک ماه آتی از سطوح فعلی تا حوالی کانال ۲‌میلیون و ۳۰۰‌هزار‌واحدی پیشروی خواهد کرد، کمتر کسی وقوع این رخداد را محتمل می‌دانست.

یک ماه قبل و در دوم آبان، شاخص‌کل بورس تهران کف یک‌میلیون و ۹۷۰‌هزار‌واحدی را ملاقات کرد؛ در آن مقطع ارزش دلاری بازار در محدوده ۱۰۵‌میلیارد دلار قرار داشت و P/E TTM بازار سهام به ۵.۵۶‌واحد رسیده بود که کف چندین‌ساله در این متغیرهای آماری بود و قابل‌پیش‌بینی بود که در صورت زدوده‌شدن سایه ریسک‌ها و مرتفع‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌شدن نسبی تنش‌ها بازار سهام نفسی چاق خواهد کرد و سطوح ازدست رفته را بازپس‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ خواهد گرفت. همین موضوع نیز رنگ واقعیت به خود گرفت و بازار سهام در یک ماه اخیر در مسیر احیا قرارگرفت تا بدین وسیله بخشی از زیان متحمل‌شده به سهامداران خرد جبران شود.

بازار از دریچه آمار

شادکامی سهامداران بورس تهران همچنان ادامه‌دار است و نماگرهای سهامی با افزایش ارتفاع خود، نوید فتح قله‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌های جدید‌ را در تالار شیشه‌ای می‌دهند. در جریان معاملات روز گذشته بورس تهران، شاخص‌کل ۱.۰۸‌درصد بر ارتفاع خود افزود و به سطح ۲‌میلیون و ۲۸۲‌هزار‌واحدی رسید. نکته جالب‌توجه این است که رشد شاخص هموزن به لحاظ‌درصدی نیز دقیقا به اندازه شاخص‌کل بود و این شاخص نیز با رشد روز گذشته وارد کانال ۷۲۷‌هزار ‌واحدی شد. افزون بر این، در فرابورس نیز شاخص‌کل این بازار، ۰.۶۸‌درصد رشد کرد.

ارزش معاملات در سطوح قابل‌اتکا

در جریان معاملات روز گذشته بورس تهران، مجموع ارزش معاملات سهام، حق‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌تقدم و صندوق‌های سهامی به ۸‌هزار و ۲۲۹‌میلیارد‌تومان رسید. رکورد ارزش معاملات سال‌جاری در ۲۹آبان و در رقم ۱۰‌هزار و ۷۵۷‌میلیارد‌تومان به‌ثبت رسیده و رقم روز گذشته ارزش معاملات، سومین ارزش معاملات برتر سهام، حق‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌تقدم و صندوق‌های سهامی در سال‌جاری است. به کرات در بورس تهران و در ماه‌های اخیر روندی صعودی آغاز شده که با افزایش آیتم ارزش معاملات همراه نبوده‌است و به همین دلیل دیری نپاییده که امیدها در تالار شیشه‌ای پیرامون روند مذکور رنگ باخته است و بازار نتوانسته به روند صعودی ادامه دهد، اما نکته‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ای که خوش‌بینی‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ها را پیرامون روند فعلی بازار تقویت کرده‌است، ثبت ارزش معاملات بالا توام با سبزپوشی نماگرهای تالار شیشه‌ای است که به روند فعلی قابلیت اتکای بیشتری می‌بخشد و به‌نظر می‌رسد که اگر اتفاق غیرمنتظره خاصی در حوزه سیاست داخلی یا خارجی رخ ندهد، بورس تهران بتواند ارتفاعات بالاتر را ملاقات کند.

بازدهی نماگرهای سهامی از کف ۲ آبان

همان‌طور که عنوان شد؛ نماگرهای سهامی در دوم آبان کف جدیدی را به‌ثبت رساندند و بعد از آن روند صعودی بازار آغاز شد. از دوم آبان به بعد، ۲۱ روز معاملاتی تجربه شده که شاخص‌کل در  ۱۷ روز از این ۲۱ روز با افزایش ارتفاع همراه شده و فقط ۴ روز منفی را تجربه کرده‌است. نماگر اصلی بازار سهام در ۱۰ روز از ۱۱ روز معاملاتی اخیر سبزپوش بوده‌ و بازدهی ۱۵.۸‌درصدی را از کف یادشده به‌ثبت رسانده‌است. شاخص هموزن نیز از کف آبان ماه خود، ۱۱‌درصد رشد داشته‌است و شاخص‌کل فرابورس نیز ۷.۱‌درصد بر ارتفاع خود افزوده است. این موارد موجب‌شده تا بازدهی شاخص از ابتدای سال‌پس از مدت‌ها مثبت شود و از منفی‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌های شاخص هموزن و شاخص‌کل فرابورس نیز کاسته شود. شاخص‌های سهامی دو هفته معاملاتی اخیر را در مدار مثبت به پایان رسانده‌اند و به‌نظر می‌رسد که این هفته نیز با ثبت بازدهی مثبت در مقیاس هفتگی برای نماگرها همراه باشد.

پیش به‌سوی قله سال

قله سال‌جاری بورس تهران در اوایل اردیبهشت ماه و در سطح ۲‌میلیون و ۳۱۶‌هزار‌واحدی به‌ثبت رسیده‌است و اکنون شاخص‌کل فقط ۱.۵‌درصد با سطح مذکور فاصله دارد. به‌نظر می‌رسد که در صورت عدم‌وقوع رویداد غیرمنتظره، بازار از پتانسیل کافی برای دستیابی مجدد به این محدوده برخوردار است و فتح کانال ۲‌میلیون و ۳۰۰‌هزار‌واحدی در تالار شیشه‌ای چندان دور از ذهن نیست. در روند صعودی که در دوران انتخابات ریاست‌جمهوری در تیرماه به‌وقوع پیوست، شاخص تا محدوده ۲‌میلیون و ۲۲۹‌هزار‌واحدی افزایش ارتفاع داشت، اما ریسک‌های بنیادی اجازه تداوم روند صعودی را به بازار نداد و نماگرهای سهامی با عقب‌نشینی همراه شدند. در کل آبان در سال‌های اخیر ماه خوش‌یمنی برای بورس بوده‌است.در ماه گذشته، شاخص ۱۲.۵‌درصد بر ارتفاع خود افزود و در سال‌۱۴۰۱ نیز روند صعودی نیمه دوم سال‌از آبان شروع شد و تا اردیبهشت ۱۴۰۲ ادامه داشت./ دنیای اقتصاد