فرشاد مومني در دوازدهمين جلسه از سلسله جلسات موسسه مطالعات دين و اقتصاد معطوف به دعوت دكتر پزشكيان و دولت چهاردهم به داشتن يك برنامه توسعه با كيفيت كه با عنوان «دولت چهاردهم و بايستههاي سياستگذاري درباره نرخ ارز» برگزار شد، خاطرنشان كرد: ديگر نميدانيم بايد چگونه با مقامات گرامي كشورمان صحبت كنيم و چه استدلالي بياوريم كه آنها را از دام فريب خوردگي توسط مافياها و همچنين تسخيرشدگي به دست مافياها نجات دهيم.
كل حرف ما به بيان تخصصي دراين جلسه اين خواهد بود كه به آقاي پزشكيان بگوييم كه تا زماني كه به رياستجمهوري نرسيده بوديد، كسي سابقه دروغگويي و فساد از شما نداشت، شما شرافتت را گرو گذاشتي و تعهد دادي كه سراغ شوك درماني نخواهي رفت و اكنون هم سقف مطالبه ما از رييسجمهور محترم اين است كه تعهدش را عمل كند.
وي خطاب به رييسجمهور افزود: شما شرافتت را گرو گذاشتي، با مردمت عهد بستي و گفتي كاري كه فرودستان و طبقه متوسط را با فشارهاي جديد شدت يافته روبهرو كند، را نخواهم كرد. اما از روزي كه ايشان انتخاب شد، هر كسي كه اطراف خود جمع كرد و به هر كسي در حيطه اقتصادي به او پست داد، خلاف تعهدات حرف ميزنند و عمل ميكنند. معلوم ميشود كه قدرت تنظيمكنندگي دولت در حد نصاب نيست و آن بنيان انديشهاي لازم براي پيشبرد وعدهها و تعهدات فراهم نيست. برخي مسوولان بسيار ساده فريب گروههاي غيرمولد و مافياها را ميخورند و بسيار ساده از منافع آنها با حسننيت پشتيباني ميكنند.
به گزارش جماران، وي تاكيد كرد: آقاي پزشكيان بايد متوجه باشد كه شعار عدالتخواهي، شعاري زينتي نيست. شعار عدالت انسانساز است و بستر عادلانه براي اعتلاي كيفيت انسانها پديد ميآورد وانسانهايي كه كيفيتشان رشد كرد، ميتوانند بهطور موثر در سرنوشت توسعه شركت كنند. اين مساله همان قدر كه اقتصادي است سياسي هم است و به امنيت ملي ما ربط دارد.
مومني با بيان اينكه آقاي پزشكيان قبل از اينكه روي صندلي رياستجمهوري بنشيند، با اينكه تخصص توسعه ندارد، اين مساله را به خوبي پي برده بود و مرتبا ميگفت من از عامه مردم مراقبت ميكنم، اضافه كرد: آقاي رييسجمهور، هنوز بر صندلي ننشسته بوديد كه صحبت از شوك قيمتي و آزادسازي واردات كالاهاي لوكس و انتقال پايتخت را مطرح كرديد. در اين موضوعات، تماما منافع مافياها در اولويت بود. اگر اين كار گسترش و تعميق يابد، چشمانداز و عاقبت خوبي براي دولت و كشور نزد مردم ايجاد نميكند.
تا اين لحظه با كمال تاسف، نزد اين دولت هم مانند دولتهاي قبلياش، صداي رانتجوها بهتر شنيده ميشود. آقاي پزشكيان چگونه به عنوان يك پزشك ميتوانيد امضا كنيد كه اولويت واردات دارو و خودروهاي لوكس بيشتر از تجهيزات پزشكي است! در اينجا جان انسانها مطرح است. چطور شد سراغ شوكدرماني ميرويد!؟ مگر به عنوان عضو چندين ساله كميسيون بهداشت مجلس، فراموش كردهايد كه هر بار شوك به نرخ ارز و شوك به قيمت حاملهاي انرژي پديدار شد، يك جهش در اندازه جمعيتي كه فقط از ناحيه هزينههاي كمرشكن درمان به زير خطر فقر ميافتند، رخ داده است.
مومني ادامه داد: ميتوانم درك كنم كه اين غوغاسالاري كه مافياها ايجاد ميكنند، مسوولان و اطرافيانشان را گيج كرده است. آنها اولويتها را گم كردهاند. اكنون ميخواهم صميمانه و خيرخواهانه و خاضعانه به آقاي رييسجمهور بگويم كه آيا شما ميدانيد كه بعضي از مقامات كليدي اقتصاديتان در همين دو، سه هفته اخير، بيش از سي جلسه براي زمينهچيني درخصوص افزايش قيمت ارز و قيمت بنزين تدارك ديدهاند. شما اين را ميدانيد!؟ اگر ميدانيد، 10 اشكال و اگر نميدانيد 100 اشكال دارد؛ چرا كه شما با شاقول آن وعدهها و تعهداتتان بايد اين سياستها را تنظيم كنيد.
مومني پرسيد: شرمآور نيست كه در دولت رييسي كه نام خود را دولت محرومان گذاشته بود، جهشي كه در عرض يك سال در قيمت حياتيترين نيازهاي انسانها براي بقا پيش آمد از جنگ جهاني دوم تاكنون بيسابقه بوده است. بعد تعداد مقامات دستگير شده و پروندهدار آن دولت را هم بررسي كنيد! با اين جهشهايي كه در اين ششساله اخير در قيمت مسكن و اجاره اتفاق افتاده، در تهران اگر يك كارمند يا يك كارگري بخواهد صاحب خانه شود، با فرض اينكه ديگر از اين به بعد افزايش قيمت مسكن نداشته باشيم، 177 سال طول ميكشد! اينها شرمآورند.
اين اقتصاددان تصريح كرد: دوباره اين زمزمه بازي با نرخ ارز را آغاز كردهاند، با كمال تاسف، ارزيابي من اين است كه جمعبندي عزيزان به اين سمت رفته كه اگر اول بازي با نرخ ارز را آغاز كنيم و بعد به بهانه آن قيمتهاي بنزين و حاملهاي انرژي را افزايش دهيم بهتر است، به اين دليل كه اگر مستقيما قيمت بنزين را افزايش دهند، سقف تطهيرشان اين ميشود كه جمعه بود و من خواب بودم و مضحكه ميشود. آنها قيمت ارز را اولويت ميدهند، چرا كه ميتوانند به عامل مجعولي به نام بازار نسبت دهند. ميگويند ما هم خيلي ناراحتيم اما بازار اين كار را كرده است. /اعتماد