تولید ماتیز تا سال 1383 ادامه داشت و در این سال به دلیل مشکلات فراوان، ماتیز از سبد فروش سازنده اش حذف شد اما استقبال خوب خریداران از ماتیز باعث شد تا این بار مدیران خودرو به فکر جایگزینی برای این خودرو باشد به همین دلیل رایزنی ها برای پیدا کردن جایگزینی در سبک و سیاق ماتیز آغاز شد در این گیر و دار چینی ها ورژنی شبیه به ماتیز را تولید می کردند که نامش در ایران MVM110 گذاشته شد و شباهت های فراوانی با ماتیز داشت. MVM110 در یکصد کیلومتر به صورت ترکیبی کمتر از شش لیتر بنزین می سوزاند و موتورش هم سه سیلندر است و نمونه چهار سیلندرش هم وجود داشت پس توانست حکم جانشینی ماتیز را از بازار دریافت کند در این شماره به سراغ یکی از نمونه های 3 سیلندر این خودرو رفتیم تا بعد از حدود 50 هزار کیلومتر کارکرد آن را بررسی کنیم.
بگذارید بررسی این خودرو را از نمای ظاهری اش شروع کنیم. اولین نکته کیفیت خوب رنگ است. این کیفیت مناسب رنگ در روی سپرها نمود بیشتری دارد. برای پی بردن به این ادعا، کافی است رنگ سپرهای چند نمونه از تولیدات داخلی را به خصوص در قسمت های پایین سپر بررسی کنید. اما یکی از نکات منفی مشترک این خودرو با دیگر تولیدات داخلی را باید در فواصل بین قطعات بدنه یافت. مثلاً در بخش جلو فاصله درب پوش موتور با گلگیرها به نظر کمی زیاد می آید که به دلیل عدم تصادف خودروی تست ما و سالم بودن قطعات بدنه کمی غیرعادی است. این کیفت خوب رنگ حتی در پشت آینه ها که همرنگ بدنه هستند هم حفظ شده است. حدود 50 هزار کیلومتر کار کرد نیز نتوانسته زه های کناری بدنه را تکان بدهد و آن ها نیز بدون رنگ پریدگی سر جایشان قرار دارند. در نمای عقب هم هیچ افتی در کیفیت قطعات مشاهده نمی شود. حال پای به داخل خودرو می گذاریم. در کابین MVM بسیاری از قطعات از جمله روکش زیرآرنجی های درب ها از پلاستیک خشک ساخته شده اند. وقتی آرنج دستتان را برای استراحت رو آن قرار می دهید احساس جالبی ندارد اما دقت در مونتاژ این قطعات باعث شده برعکس برخی تولیدات داخلی کاملاً بی صدا باشند. کیفیت ابر و روکش صندلی ها نیز هیچ تغییری نکرده است.گذشته از کیفیت قطعات پلاستیکی که در کابین یک خودرو بکار می رود، تطبیق این قطعات و مونتاژ دقیق آن ها از نکاتی است که گاهی خودروسازان کمتر به آن توجه می کنند. به طور مثال؛ دو قطعه پلاستیکی که ستون فرمان این خودرو را پوشش می دهند به صورت دقیق بر هم منطبق شده اند. البته هر قدر هم کیفیت مونتاژ بالا باشد نمی تواند مشکلات ناشی از دقت پایین در ساخت قطعات را پوشش دهد. در زمان حرکت بر روی دست اندازهای پر تعداد خیابان های تهران نیز هیچ صدای اضافه ای از کابین شنیده نمی شود. یکی از بخش هایی که در تولیدات وطنی موجب ایجاد صدا و نارضایتی خریداران می شود، طاقچه عقب خودرو است. این صدا زمانی بیشتر می شود که خودرو چند صباحی از کارکردش می گذرد و در نهایت مالک مجبور است به تعمیرگاه مراجعه کند. اما در MVM110 واقعاً کمترین صدایی از هیچ نقطه ایی از کابین شنیده نمی شود. این در حالی است که قطعات تشکیل دهنده این خودرو 50 هزار کیلومتر از عمرشان گذشته است.
کمربندها در جلو و عقب سه نقطه ای هستند. ترمزها نیز به یمن استفاده از سیستم ضد قفل ABS عملکردی مناسب دارند. البته محور عقب مجهز ترمزهای نوع کفشکی یا کاسه ای است. می توانید صدای موزیک دلخواهتان را از چهار بلندگوی سیستم صوتی استاندارد خودرو بشنوید. دستگاه پخشی که بر روی این خودرو نصب شده است علاوه بر ورودی USB و قابلیت پخش فرمت MP3 کیفیت مناسبی هم دارد (نسبت به کلاسی که این خودرو در آن جای می گیرد). اگر با توجه به ابعاد و مصرف سوخت، پراید 111 هاچ بک و MVM110 را در یک رده قرار دهیم (هرچند مدل چهار سیلندر MVM110 می تواند رقیب سرسخت تری برای پراید باشد)، باید گفت از بخش آپشن ها، ام وی ام یک سر و گردن از پراید بالاتر است. در این خودرو شیشه بالابرها همگی برقی هستند اما در پراید این امکان فقط برای شیشه های جلو وجود دارد. در ضمن ام وی ام به آینه های برقی نیز مجهز است. کیفیت روکش فرمان و داشبورد هم به صورتی است که بعد از 50 هزار کیلومتر اثر دست بر روی دکمه ها و یا روکش فرمان باقی نمانده است.نگارنده عقیده دارد کم کم نه تنها ما ایرانیان بلکه دیگر خریداران خودرو در سراسر دنیا نیز باید با خودروسازان کشور اژدها کنار بیایند. شاید تا 10سال پیش تصور اینکه روزی خودروسازان چین درصد بالایی از بازار خودروی کشورمان را تصاحب کنند دور از ذهن بود اما حالا دیگر این تصور به حقیقت پیوسته است. بگذریم! روشن شدن موتور همراه با نرمی صورت می گیرد. مالک خودرو در این مورد می گوید: من قبلاً پژو 206 و پراید مدل 89 داشتم. به رغم اینکه هر دو این خودروها را به صورت صفر کیلومتر خریداری کردم بعد از گذشت حدود 20 هزار کیلومتر صدای موتورشان مشخصاً تغییر کرده بود و این در حالی بود که همه سرویس های فنی را طبق توصیه سازنده به موقع انجام داده بودم و هیچ نقص فنی بنا به گفته نمایندگی در موتور نبود. او در مورد تغییر صدای پیشرانه این دو خودرو اضافه کرد: در نهایت به من گفتند دلیل این تغییر صدا استفاده بیشتر از قطعات تولید داخل است! ولی صدای موتور ام وی ام از روزی که تحویلش گرفتم تا به حال هیچ تغییری نداشته است.کم کم آماده حرکت می شویم. قرار است از پارک خارج شویم پس فقط یک نگاه به آینه کناری بزرگ ام وی ام کافی است تا از اوضاع خیابان مطلع شوید. دید آینه ها واقعاً خوب است و نقطه کوری در آن دیده نمی شود. حتی آینه وسط هم دید مناسبی دارد. موتور این خودرو فقط 51 اسب بخار نیرو در دور موتور 6 هزار دور بر دقیقه تولید می کند و گشتاور هم بیش از 70 نیوتن متر در دورهای 3500 تا 4000 نیست. پس با دانستن این اعداد، نباید یک رانندگی پر شتاب را انتظار داشته باشید.
اما یک نکته در مورد رانندگی با این گونه خودروها آن هم بعد از 50 هزار کیلومتر کارکرد وجود دارد. خودروهایی که شتاب و قدرت بالایی ندارند معمولاً برای رسیدن به حداکثر توان و کشش بیشتر از یک خودروی با قدرت مناسب تحت فشار قرار می گیرند. به همین دلیل قطعات موتور و به خصوص گیربکس زودتر با افت راندمان مواجه می شوند. البته سرویس و نگهداری به موقع می تواند این افت کیفیت را کمتر کند اما، افت شتاب و ... در این گونه خودروها اجتناب ناپذیر است. در خودروی مورد بررسی دورگیری موتور و صدای پیشرانه نشان می داد افت راندمان بسیار اندک است اما گیربکس پنج سرعته آن که اختصاراً QR512 نام دارد برای رفتن به دنده 3 کمی به انرژی نیاز داشت و مثل بقیه دنده ها به نرمی در گیربکس کوپل نمی شد. در حالت دنده عقب رفتن نیز صدای گیربکس نسبت به روزهای اولیه تولید بیشتر شده بود. بعد از بررسی صداهای اضافی بخش های مختلف که در بررسی هر خودروی می تواند موجب امتیاز منفی شود، دور موتور را به منظور حرکت با سرعت های بالاتر افزایش دادیم.دورگیری در مسیرهای اتوبان با شیب کم بدون مشکل و با کمی تامل صورت می گیرد ولی اگر قرار باشد شیب رو به بالا کمی بیشتر شود حتی ممکن است مجبور شوید برای افزایش کشش از دو دنده معکوس استفاده کنید. در این قسمت از کار باید گفت برادرش دوو ماتیز کمی بهتر عمل می کند اما در میان تولیدات خودروسازان داخلی نزدیک ترین رقیبش یعنی پراید 111 با موتوری چهار سیلندر که 63 اسب بخار قدرت و 103 نیوتن متر گشتاور تولید می کند حتی از دوو ماتیز هم پیشی می گیرد. هر چند 111 به سختی می تواند از پس مدل چهار سیلندر ام وی ام 110 بربیاید.مصرف سوخت این خودرو نیز تغییری نکرده است و هنوز هم مثل روز اول کمی بیشتر از 5 لیتر در سیکل ترکیبی می سوزاند. سیستم تعلیق در محور عقب با استفاده از کمک فنر و فنر پیچشی شکل گرفته است. در جلو نیز سازنده از سیستم مک فرسون استفاده کرده است. با توجه به کیفیت بد آسفالت خیابان ها از مالک در خصوص مشکلات احتمالی سیستم تعلیق پرسیدم که در کمال تعجب او پاسخ داد: تا به حال به جزء تنظیم زوایای چرخ آن هم فقط یک بار، هیچ مشکلی در فنربندی و جلوبندی وجود نداشته است!با احتساب صحبت های مالک در مورد عدم بروز نقص در سیستم تعلیق باید پراید 111 را در بخش کیفیت تعلیق و جلوبندی در پس ام وی ام قرار داد، چرا که یکی از نقایص شایع اغلب پرایدها عمر پایین این قطعات است. سیستم تعلیق در عبور از پیچ ها نیز این خودرو را به رغم شکل ظاهری اتاقش خوب حفظ می کند و به عقیده نگارند عملکرد این خودرو در پیچ ها از پراید بهتر است.
به یک خیابان پر شیب و با ترافیک سنگین می رسیم. برای اینکه موتور 812 سی سی این خودرو که دو میل سوپاپ در سرسیلندر دارد، کمتر تحت فشار باشد کولر را خاموش می کنیم. بعد از حدود 15 دقیقه کم کم به دلیل سفتی پدال کلاچ پای چپتان احساس خستگی می کند. برای رفع این مشکل مالک یک بار به نمایندگی مراجعه کرده است ولی بعد از حدود 5 هزار کیلومتر این نقص دوباره در سیستم کلاچ دیده می شود.میدان دید جانبی با توجه به آینه ها کافی است اما تقریباً چیزی از بخش جلو دیده نمی شود. می توانید در حدود 5 متر فضا با ام وی ام 110 دور بزنید. در زمان دور زدن یک زوزه خاص و غیرطبیعی از سیستم هیدرولیک فرمان به گوش می رسد. به گفته مالک این صدا در روزهای ابتدایی خرید این خودرو بسیار کم بود اما رفته رفته بیشتر شده است. او اضافه می کند: دو تن از دوستان دیگر من صاحب ام وی ام 110 هستند و از خودروهای آن ها نیز این صدا شنیده می شود. به مسیر صاف که می رسیم مجدداً کولر را روشن می کنیم کولر بعد از 50 هزار کیلومتر و پشت سر گذاشتن 3 فصل گرم هنوز هم مثل رقیبانش کم رمق نشده است. در پایان بررسی این خودرو نظر شما خوانندگان عزیز را به چند نکته جلب می کنم. - ام وی ام 110 با پیشرانه 812 سی سی کم مصرف ترین، کم حجم ترین و کم سیلندرترین خودروی بازار ایران است. هر چند از نظر مصرف سوخت دست اندرکاران تویوتا یاریس را با پیشرانه 1.3 لیتری و مصرف ترکیبی کمتر از 6 لیتر، با این خودرو مقایسه می کنند اما به دلیل اختلاف قیمت فاحش نمی توان این دو را رقیب یکدیگر خواند.
- همان طور که اشاره شد پراید 111 را باید نزدیک ترین رقیب داخلی این خودرو دانست. اگر بخواهیم از نظر استهلاک قطعات فنی و داخلی پراید و ام وی ام را با هم مقایسه کنیم باید گفت ام وی ام برنده این مقایسه است. اما در بحث قابلیت های حرکتی باید پراید را نسبت به این مدل و حتی برادر چهار سیلندرش برتر دانست.
- ام وی ام از نظر استهلاک نسبت به پراید نمرات منفی کمتری می گیرد.ولی در خصوص خدمات پس از فروش و تهیه قطعات یدکی پراید به دلیل استفاده از سیستم گسترده مجموعه سایپا کمتر وقت شما را برای تهیه قطعات تلف می کند. -در بحث کیفیت کلی ام وی ام خودروی با کیفیت تری است ولی در بازار دست دوم نمی توانید این خودرو را به راحتی پراید به فروش برسانید.
- مدیران خودرو مدل 3 سیلندر را با قیمت نقدی 19 میلیون تومان به بازار عرضه می کند. اگر هم قصد خرید نقدی این خودرو را ندارید می توانید دو ماهه صاحب این خودرو شوید. برای این کار باید در ابتدا 9.5 میلیون تومان به حساب مدیران خودرو واریز کنید و بعد از دو ماه در زمان تحویل مبلغ 9 میلیون و 300 هزار تومان دیگر پرداخت کنید.