ایده انتقال پایتخت

یکشنبه، ۱۸ شهریور ۱۴۰۳ - ۰۸:۰۱:۲۶
کدخبر:۱۲۴۲۳۵

رئیس‌جمهور در بازدید از قرارگاه خاتم‌الانبیاء تاکید کرد: «تهران به‌ عنوان پایتخت کشور با مشکلاتی دست به گریبان است که غیر قابل حل است. هر کاری کنیم بیخود داریم وقت تلف می‌کنیم. پس چاره‌ای نداریم جز اینکه مرکزیت اقتصادی و سیاسی کشور را به جنوب و نزدیک دریا منتقل کنیم.» اما غلامحسین کرباسچی ایده تغییر پایتخت را غیرممکن می‌داند و در عین حال با اشاره به حضور بی‌مورد برخی وزارتخانه‌ها و ارگان‌ها در تهران راهکار خود را برای حل مشکلات پایتخت بیان کرد.

مسعود پزشکیان، رئیس‌جمهوری روز گذشته به قرارگاه سازندگی خاتم‌الانبیاء‌(ص) رفت و از نزدیک در جریان نمایشگاه فعالیت‌ها و دستاوردهای این مجموعه در حوزه‌های زیرساختی کشور قرار گرفت. رئیس‌جمهور در سخنانی در جمع فرماندهان و مسوولان این قرارگاه بر بهره‌گیری از همه توان کارشناسی و ظرفیت‌های داخلی تاکید کرد. او همچنین به بیان مشکلات تهران پرداخت و از ضرورت جابه‌جایی مرکزیت سیاسی و اقتصادی کشور سخن گفت. پزشکیان تصریح کرد که توسعه تهران با بی‌آبی که وجود دارد، وقت تلف کردن است. پزشکیان همچنین از برنامه‌های دولت چهاردهم برای توسعه تعاملات بین‌المللی با کشورهای همسایه خبرداد.

ضرورت بهره‌گیری از تجارب برتر بین‌المللی

اما روز گذشته در جریان حضور مسعود پزشکیان در قرارگاه سازندگی خاتم‌الانبیاء(ص)، گزارشی از آخرین وضعیت پالایشگاه مهر خلیج فارس، پروژه آب‌رسانی به زاهدان از دشت تهلاب، پروژه راه‌آهن چابهار به زاهدان، سکوی A۱۳ پارس جنوبی، پروژه‌های کشتی‌سازی و تاسیسات دریایی جزیره صدرا در بوشهر، فولاد بافت ۲، تونل انتقال آب کانی‌سیب، خط ۲ مترو تبریز، پالایشگاه NGL۳۲۰۰، پروژه آب ارس، سد نرماب، جاده جلفا-آق‌بند، مصلای امام خمینی تهران، پروژه فاضلاب اهواز و خط ۳ مترو مشهد؛ ۱۵ پروژه از مجموع ۳۷۰ پروژه در دست اجرای قرارگاه سازندگی خاتم‌الانبیاء‌(ص) به رئیس‌جمهور ارائه شد.

رئیس‌جمهوری پس از بازدید از نمایشگاه فعالیت‌های زیربنایی قرارگاه سازندگی خاتم‌الانبیاء(ص) و نیز حضور در اتاق فرماندهی و پایش پروژه‌های این مجموعه، در نشستی با فرماندهان و مسوولان این قرارگاه که فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی نیز در آن حضور داشت، محور فعالیت دولت چهاردهم را هم‌افزایی همه ظرفیت‌های کشور برای اجرای حداکثری سند چشم‌انداز، سیاست‌های کلی و قانون برنامه عنوان کرد.

به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، رئیس‌جمهور افزود: اگر قرار است بر اساس هدف اصلی سند چشم‌انداز در منطقه به جایگاه اول برسیم، باید متناسب با همین هدف، پروژه‌ها را با بهره‌گیری از به‌روزترین فناوری‌ها، ابزار و مصالح اجرا کنیم تا پاسخگوی نیازهای سال‌ها و دهه‌های آینده کشور باشد و تا زمانی که بازدهی دارد، به‌روز و کارآمد باقی بماند.

پزشکیان با تاکید بر اینکه پروژه‌ها را در کشور باید به شکلی اجرا کنیم که تا چند دهه آینده کارآمد و به‌روز باشند، اظهار کرد: اگر پروژه‌ای را با فناوری، ابزار و مصالح قدیمی اجرا کنیم، وقتی بعد از چند سال صرف زمان و منابع به بهره‌برداری رسید، همان زمان نیز از رده خارج محسوب می‌شود و نمی‌تواند با رقبای منطقه‌ای و جهانی به رقابت بپردازد. رئیس‌جمهور با تاکید بر اهمیت بهره‌گیری از همه توان کارشناسی و ظرفیت‌های داخلی، بهره‌گیری از توانمندی‌ها و تجارب برتر بین‌المللی را نیز ضروری توصیف و تصریح کرد: امروز رقبا با بهره گرفتن از جدیدترین توانمندی‌ها و کمک گرفتن از موفق‌ترین شرکت‌ها به سرعت در حال پیشرفت هستند و ما نیز باید به شکل مقتضی با اعزام متخصصان و کارشناسان به خارج از کشور برای فراگرفتن آخرین دستاوردهای فناورانه یا به خدمت گرفتن متخصصان و مجموعه‌های مسلط به این فناوری‌ها و توانمندی‌ها، با سرعت و قوت مسیر تحقق اهداف سند چشم‌انداز را طی کنیم.

توسعه کشور با ادامه روند فعلی امکان‌پذیر نیست

پزشکیان با بیان اینکه اگر می‌خواهیم در منطقه اول باشیم، نمی‌توانیم از رقبای خود عقب بمانیم، اظهار کرد: توسعه کشور با ادامه روند فعلی امکان‌پذیر نیست، اینکه بخواهیم همچنان منابع اولیه را از جنوب کشور و دریا به مرکز بیاوریم و تبدیل به محصول کنیم و دوباره برای صادرات به جنوب بفرستیم، به‌شدت توان رقابت ما را مستهلک کرده و کاهش می‌دهد؛ چاره‌ای نداریم جز اینکه مرکزیت اقتصادی و سیاسی کشور را به جنوب و نزدیک دریا منتقل کنیم.

هیچ راه‌حلی جز انتقال مرکزیت نداریم

رئیس‌جمهور در بخش دیگری از سخنانش به مسائل تهران پرداخت و تاکید کرد: تهران به عنوان پایتخت کشور با مشکلاتی دست به گریبان است که هیچ راه‌حلی جز انتقال مرکزیت نداریم؛ کمبود آب، نشست زمین، آلودگی هوا و امثال آن با تداوم سیاست‌ها و اقداماتی که تا به حال اتخاذ و اجرا شده‌اند، فقط تشدید شده و راه‌حل اساسی جابه‌جایی مرکزیت سیاسی و اقتصادی کشور است. انتقال مرکزیت سیاسی و اقتصادی هم به این شکل که ما خودمان در تهران بنشینیم و به مردم بگوییم جابه‌جا شوند، مقدور و ممکن نیست، باید ابتدا خودمان برویم تا مردم هم دنبال ما بیایند. به گزارش «ایسنا»، وی افزود: در برخی از جاها کارخانه‌هایی احداث شده که توجیه اقتصادی ندارد. ولی اگر ما برویم به منطقه‌ای و مردم ببینند خدمات و امکانات و کار در منطقه هست، سرمایه‌گذار و افراد نیز به این منطقه خواهند آمد، تهران نیز از این وضعیت خارج می‌شود. بنده فکر می‌کنم با ادامه روند فعلی مشکل تهران غیر قابل حل است. توسعه تهران با بی‌آبی که وجود دارد، هر کاری کنیم بیخود داریم وقت تلف می‌کنیم.

برنامه دولت برای تعامل با همسایگان

 رئیس‌جمهور در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به وضع تحریم‌های گسترده علیه کشور و تلاش دشمنان برای محدود کردن تعاملات بین‌المللی کشورمان، گفت: ما ۱۵ همسایه داریم که مشتاق توسعه همکاری با ما هستند، دولت چهاردهم نیز برای توسعه همکاری‌ها و تعاملات بین‌المللی کشور به خصوص با کشورهای همسایه برنامه دارد و با بهره‌گیری از کمک و توانمندی‌های مجموعه‌هایی نظیر قرارگاه سازندگی خاتم‌الانبیاء‌(ص) که ظرفیت خوبی نیز برای صادرات خدمات فنی و مهندسی دارند، این روابط را تحکیم و تقویت خواهیم کرد. پزشکیان با قدردانی از همه تلاش‌هایی که در مجموعه قرارگاه سازندگی خاتم‌الانبیاء‌(ص) برای رفع مشکلات و پیشبرد اهداف کشور انجام شده است، اظهار کرد: دشمن به امید زمین‌گیر کردن کشور نظام تحریم‌ها را علیه ایران طراحی و اجرا کرد، اما این تلاش‌های مجموعه‌هایی مثل شما است که کشور را سرپا نگه داشته است.  

رئیس‌جمهوری در ادامه با تاکید بر اینکه ادامه مسیر با همین روند فعلی نتیجه‌بخش نخواهد بود و باید نگاه‌ها و روندها را اصلاح کنیم، گفت: باید از همه توانمند‌ی‌ها و ظرفیت‌های کشور و نیز افراد توانمند متعهد به اجرای اسناد بالادستی فارغ از انتساب آنها به گروه‌ها و جناح‌ها بهره بگیریم. وی افزود: اگر بین ما و کشورهای منطقه فاصله زیادی ایجاد شود، جبران این فاصله کار سختی خواهد بود. نباید به بهانه‌های واهی خودمان را از توان و ظرفیت افراد توانمند محروم کنیم.