وزیر نفت توافق انتقال گاز روسیه به ایران را شاهکار دیپلماسی انرژی دولت سیزدهم توصیف کرد ؛توافقی که به گفته وی گام بلندی برای تبدیل ایران به هاب گازی منطقه محسوب می شود.
بررسی ها نشان می دهد که ایده تبدیل ایران به هاب گازی منطقه بر اساس اسناد بالادستی یک ضرورت مهم در جهت پررنگ تر شدن نقش ایران در اقتصاد منطقه به شمار میرود که پس از دو سال رایزنی بین ایران و روسیه اکنون درحال به ثمررسیدن است. علاوه بر آن، این قرارداد ضمن کاهش ناترازی گازی، دست ایران برای صادرات گازوئیل و کسب درآمدی در حدود سالانه تا 12 میلیارد دلار را باز خواهد گذاشت.جواد اوجی دراین باره گفت: احداث خط ترانزیت گاز از شمال به جنوب از مسیر ایران اتفاقی بسیار بزرگ به شمار میآید که در تاریخ ایران سابقه نداشته است و سالانه ۱۰ تا ۱۲ میلیارد دلار تبادلات مالی خواهد داشت.
به گزارش ایران جیب از وزارت نفت، جواد اوجی دیروز در نشست هیات دولت که به ریاست محمد مخبر، سرپرست ریاستجمهوری، برگزار شد، با اشاره به امضای سند توافقنامه انتقال گاز روسیه به ایران، از تلاشها و پیگیریهای رئیسجمهوری شهید برای امضای این سند قدردانی و بیان کرد: هماکنون مجموع تولید گاز شیرین ۲۳ پالایشگاه کشور حدود ۸۵۰ میلیون مترمکعب در روز است که با اجرای این طرح روزانه ۳۰۰ میلیون مترمکعب گاز از روسیه وارد کشور میشود، هزینه احداث این خط لوله را هم روسیه متقبل شده است که در زمینه احداث خطوط لوله در کف دریا صاحب فناوری هستند.
وی با بیان این که با اجرای این خط انتقال، افزون بر تأمین پایدار گاز داخل، ظرفیت و پایداری صادرات گاز کشور نیز به نحوی خیرهکننده افزایش خواهد یافت، گفت: بهثمررسیدن این قرارداد ۳۰ساله که میتوان آن را اوج دیپلماسی منطقهای شهید رئیسی اعلام کرد، افزون بر رفع ناترازیهای داخلی، ایران را به قطب تأمین گاز منطقه بدل میکند و به افزایش قابل توجه مراودات و مبادلات تجاری و امنیت اقتصادی و سیاسی کشور میانجامد.
3 ضرورت راهبردی تبدیل ایران به هاب گازی منطقه
همچنین به گزارش خراسان، اهمیت این توافق، گام برداشتن عملی در جهت یکی از محورهای مهم سیاست های کلی برنامه هفتم است. در بند 10 این سیاست ها آمده است: «فعال سازی مزیت های جغرافیایی-سیاسی و تبدیل جمهوری اسلامی ایران به مرکز مبادلات و خدمات تجاری، انرژی، ارتباطات و حمل و نقل با روان سازی مقررات و ایجاد و توسعه زیرساخت های لازم».
در این راستا، گزارش شماره 19253 مرکز پژوهش های مجلس با بیان این که گاز مناسب ترین گزینه برای دیپلماسی انرژی و تبدیل ایران به هاب انرژی منطقه به شمار می رود، اهمیت و ضرورت تبدیل ایران به هاب انرژی (گاز) منطقه را در درجه اول کاهش اهمیت نفت و افزایش سهم گاز در سبد مصرفی انرژی جهان دانسته است. نکته قابل تامل در این است که با روند کاهشی مصرف نفت اروپا، افزایش عرضه نفت به خصوص از منابع شیل آمریکا و نیز پدیده تحریم، غرب به مرور نیازمندی خود به نفت آسیای غربی و به خصوص ایران را کاهش داده و اهرم قدرت ایران در عرصه بین الملل تضعیف شده است. در درجه دوم، اهمیت پیشنهاد تبدیل ایران به هاب انرژی (و به خصوص گاز) منطقه را باید در استفاده از موقعیت جغرافیایی ایران دانست. ایران با قرارگیری بین کشورهای دارنده ذخایر بزرگ گاز و نفت و همچنین بازارهای بزرگ انرژی در شرق و غرب خود، دارای امتیاز ویژه ای است. سومین اهمیت تبدیل ایران به هاب انرژی منطقه نیز ایجاد در هم تنیدگی سیاسی اقتصادی امنیتی ایران با کشورهای همسایه و در نتیجه کاهش ریسک تحریم پذیری است.