ارزیابیهای تحلیلگران حاکی از آن است که پس از تلاش آشکار روز شنبه برای ترور دونالد ترامپ که منجر به زخمی شدن او شد، احتمال پیروزی او در انتخابات ریاستجمهوری سال ۲۰۲۴ بسیار بیشتر شده است.
شرکت شرط بندی «ویلیام هیل» مستقر در بریتانیا نیز اعلام کرده است که اگرچه تا روز شنبه قبل از سوءقصد، شانس ترامپ برای پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴ میلادی ۶۵.۲ درصد بود، اما احتمال پیروزی او پس از این تیراندازی به ۷۳.۳ درصد افزایش یافت.
حادثه تیراندازی به ترامپ در آستانه برگزاری کنوانسیون ملی جمهوری خواهان روی داد؛ به این ترتیب نامزدی او در زمانی بطور رسمی از سوی این حزب تایید خواهد شد که ترامپ به معنای واقعی کلمه از مرگ نجات یافته است.
به همین مناسبت نیز قرار است امروز دوشنبه از او در میلواکی (ایالت ویسکانسین) همچون یک قهرمان، یک مبارز و حتی یک «مسیحا» از سوی طرفداران انجیلیاش استقبال شود؛ به عنوان فردی که جانش را برای «آرمانش» به خطر انداخت.
در مقابل این ارتقای موقعیت برای ترامپ، بایدن دو هفته گذشته را در بنبست با دموکراتها سپری کرده است؛ دموکراتهایی که میترسند او با توجه به کهولت سن و تداوم گافهایش، برای فعالیت در این سمت بسیار ضعیف باشد.
دموکراتها که با توجه به وضعیتی که بایدن برایشان بوجود آورده در دو هفته گذشته تنها در انتقاد از ترامپ متحد بودند، اکنون در موقعیت بغرنجی قرار دارند. زیرا پس از این حمله مجبور شدند که حملات خود علیه رئیسجمهور پیشین را متوقف کنند.
در مقابل جمهوریخواهان لفاظیها علیه حزب دموکرات را تشدید کردند و آنها را مسئول حمله به ترامپ دانستند.
در یکی از آخرین واکنش ها به این حادثه سناتور جی دی ونس که گفته می شود یکی از گزینههای ترامپ برای معاونت ریاست جمهوری در آینده است، در پیامی در شبکه ایکس نوشت که لفاظیهای کمپین بایدن در مورد «تهدیدی که ترامپ برای دموکراسی ایجاد میکند»، مستقیماً منجر به وقوع این سوء قصد شده است.
مایک کالینز، نماینده جمهوریخواه مجلس نمایندگان آمریکا نیز از دادستان شهرستان باتلر خواست تا «فوراً اتهاماتی» علیه بایدن به دلیل «تشویق به ترور» طرح کند.
پس از این حادثه، حامیان سیاسی ترامپ ضمن اعلام حمایت دوباره از او خواستار افزایش کمکها به کمپین انتخاباتیاش شدند و انتظار میرود که به این درخواستها اکنون با سرعت بیشتری پاسخ داده شود.
در این میان به نظر میرسد تلاش دموکراتها که سعی میکنند لفاظیهای افراطی ترامپ طی سالها را به یاد دیگران بیاورند و او را مسئول گسترش خشونت سیاسی در جامعه بدانند، چندان راه به جایی نبرد. بویژه برای تغییر نگرش آن دسته از آمریکاییهایی که اطلاعات کمی از امور سیاسی دارند و انتظار میرود یک بلوک رأی تعیین کننده تشکیل دهند.
فرشتگان خدا و ناجیان جهان
اقدام برای ترور آنقدر تکان دهنده بود که بلافاصله آثار بسیاری از تلاشهای فرهنگی و رسانهای که بر عملکرد منفی ترامپ تمرکز داشتند، از بین رفت و در مقابل واکنش دلسوزانه اینفلوئنسرها، ورزشکاران و مدیران قدرتمند اجرایی را در پی داشت.
بلافاصله پس از تیراندازی روز شنبه، ایلان ماسک میلیارد آمریکایی و رئیس شرکتهای ایکس و تسلا، از دونالد ترامپ حمایت کرد و نوشت: «آخرین باری که آمریکا نامزدی به این سرسختی داشت، تئودور روزولت بود».
جیک پل، یوتیوبر مشهور آمریکایی نیز که تعداد زیادی دنبالکننده جوان دارد، در پیامی نوشت: «اگر هنوز هم برایتان روشن نیست که خدا میخواهد چه کسی برنده شود... تلاش شما برای کشتن فرشتگان خدا و ناجیان جهان، آنها را بزرگتر میکند.»
لحظات تاریخساز
اکنون در ایالات متحده استراتژیستهای سیاسی درباره «لحظاتی» صحبت میکنند که بطور غیرقابل برگشتی چشماندازهای سیاسی را تغییر میدهند و دست اندرکاران در کمپینها را مجبور میکنند تا رفتار خود را با تحولاتی جدید و غیرقابل پیشبینی تطبیق دهند.
بر همین اساس نیز برخی از استراتژیستهای این کشور، واقعه تیراندازی به ترامپ را «مهم ترین لحظه در سیاست ایالات متحده در دهههای اخیر» توصیف کردهاند و میگویند که ترامپ در راه بازگشت به کاخ سفید است.
در همین راستا، «تلگراف» بریتانیا بر این موضوع تاکید دارد که این حادثه، اولین تهدید جدی ترور علیه جان یک رئیس جمهور آمریکا از زمان تیراندازی به رونالد ریگان در مارس ۱۹۸۱ میلادی بود.
البته در این مدت تلاشهای ضعیفتری نیز انجام شده بود؛ هم علیه ترامپ که حداقل هدف سه توطئه قرار گرفته بود و هم علیه جو بایدن که تاکنون چند مهاجم قصد کشتن او را داشتند.
با این وجود این بار، تنها چند ثانیه پس از شنیده شدن صدای شلیک گلوله در محل برگزاری میتینگ ترامپ، مشخص شد که همه چیز تغییر کرده است. بویژه با آن تصویر تاریخی از صحنه که ترامپ را با مشت گره کرده و در حالی که خون از صورتش میچکد نشان میداد که فریاد «مبارزه» سر میدهد.
پیش از این نیز نتایج نظرسنجیها حاکی از آن بود که ترامپ پس از چند ماه طاقتفرسای کمپین و همزمان دعواهای حقوقی در دادگاههای آمریکا، احتمالا بار دیگر در ماه نوامبر به عنوان رئیس جمهور جدید آمریکا برگزیده خواهد شد. بنابراین حادثه روز شنبه فقط حمایت از او را بیشتر خواهد کرد.
دقیقا مانند اتفاقی که برای رونالد ریگان افتاد و در آخرین نظرسنجیهای انتخاباتیِ آن زمان، حمله به او منجر به افزایش قابل توجه اقبال عمومی از ریگان شد.
«او همین امروز در انتخابات پیروز شد»
ترامپ در دعواهای حقوقی همواره ادعا کرده که دادستانهای ایالتی و فدرال بخشی از یک توطئه بزرگ علیه او هستند و اکنون بدون شک هنگام طرح این استدلال، از تصویر خونین خود در میتینگ پنسیلوانیا استفاده خواهد کرد.
در صحن دادگاهها نیز اگرچه حقایق پروندهها تغییر نکرده، اما احتمال دارد که رویداد شنبه بر برداشت هیأت منصفه از شخصیت ترامپ تاثیر بگذارد.
همزمان سناتور جمهوریخواه «مایک لی» نیز در بیانیهای از بایدن خواسته است که «فورا» به دادستانها دستور دهد که اتهامات فدرال علیه ترامپ را به عنوان بخشی از تلاش برای «کاهش تشنجهای سیاسی» لغو کنند.
شاید بهترین جمع بندی از تاثیر حادثه شنبه را دریک ون اوردن، عضو جمهوریخواه مجلس نمایندگان آمریکا داشته باشد. او اندکی پس از این تیراندازی، در مصاحبهای کوتاه به پولیتیکو گفت: «ترامپ از این حمله جان سالم به در برد؛ او همین امروز در انتخابات پیروز شد.»