مدتی است كه مجلس طرحی را به منظور جلوگيری از رشد بيرويه نرخ اجارهبها در كشور طراحي كرده كه اخيرا به تاييد شوراي نگهبان رسيده است، در اين طرح سقف و كف قيمتي براي اجارهبهاي مسكن لحاظ و اعلام شده كه نرخ اجارهبهاي مسكن بايد بر اساس نرخ تورم و بين 50 تا 100 درصد از سوي مالكان تعيين شود.
پيش از اين طحان نظيف، سخنگوي شوراي نگهبان درباره طرح ساماندهي بازار زمين، مسكن و اجارهبها گفته بود؛ اين طرح از سال گذشته بين مجلس و شوراي نگهبان در رفت وآمد بود كه در نهايت مورد تاييد قرار گرفت. مهرداد بذرپاش، وزير راه و شهرسازي نيز درباره اين طرح گفته است: طرح ساماندهي بازار زمين، مسكن و اجاره، صرفه و صلاح مالكان و مستاجران را تامين و كمك شاياني به سامانه املاك و اسكان ميكند، ضمن اينكه دست وزارت راه و شهرسازي و شهرداريها را براي كمك به تنظيم بازار باز ميكند.
اقبال شاكري، عضو كميسيون عمران يكي از تفاوتهاي اصلي اين طرح با طرحهاي گذشته را شروط پيشبيني شده براي اجراي آن ميداند. او ميگويد: اين طرح فقط با درخواست وزارت راه و شهرسازي و پس از بررسيهاي لازم به منظور ضرورت آن، اجرايي ميشود. او تاكيد ميكند: براي اجراي اين طرح نرخ تورم بايد به محدوده خاصي در هر استان برسد و متناسب با آن سقف مجاز براي افزايش اجارهبها از سوي مالكان بين 50 تا 100 درصد تعيين ميشود.
تصويب اين قانون نوعي تابوشكني است
مجيد گودرزي، كارشناس بازار مسكن در مورد اجراي اين طرح به «اعتماد» گفت: پس از يك قرن از تشكيل اولين مجلس شوراي ملي در سال ۱۲۸۶ بالاخره طرحي در حوزه اجاره مسكن ارايه شد كه ميتواند قدمي مهم در حوزه مسكن در طول اين سالها باشد، چراكه در اين مدت ما هيچ قانوني در بخش اجارهبهاي مسكن در كشور نداشتيم و يكي از بيقانونترين بخشها در كشور همين حوزه مسكن بود.
او با بيان اينكه تصويب اين قانون يك تابوشكني بود، افزود: اين طرح بدعتي جديد و بسيار ارزشمند در اين حوزه است، اما اينكه چه مواردي به تصويب رسيده و چه زماني قرار است اجرايي شود موضوع بعدي اين قضيه است كه هنوز مشخص نشده است.
بالاخره پس از يك وقفه طولاني
طرحي براي بهبود اوضاع مسكن ارايه شد
گودرزي ادامه داد: متاسفانه ما در موضوع اخذ ماليات از خانههاي خالي نيز شاهد آن بوديم كه عملا به جاي قانونگذاري، نمايشي از قانونگذاري اتفاق افتاده است و متاسفانه قانوني كه به تصويب رسيد حتي به اندازه هزينه تصويب اين قانون هم براي دولت عايدي نداشت و هيچ اثر مثبتي هم روي بازار مسكن نگذاشت و چه بسا بهانه ارزشمندي براي سوداگران به منظور افزايش هر چه بيشتر قيمت مسكن شد.
اين كارشناس بازار مسكن تصريح كرد: در طرح اخير سقف و كف قيمتي اجارهبهاي مسكن نيز اصلاح قيمتگذاري مطرح شده است كه در كشورهاي مختلف دنيا هم به صورت مستقيم و غيرمستقيم بازار مسكن را با قوانين مختلف كنترل ميكنند، اما در ايران با يك وقفه طولاني و يك ترك فعل خيلي بزرگ و ويرانگر از جانب قانونگذاران در نهايت اين اتفاق افتاد.
آسيبهاي جدي به بخش ساختمانسازي وارد شده است
او خاطرنشان كرد: متاسفانه قانونگذاران ما در بخش مسكن به درستي قانونگذاري نكردهاند و اين عدم قانونگذاري، آسيبهاي جدي به بخش ساختمانسازي و به اقتصاد ما وارد كرده است و فشارهاي بياماني هم به اين حوزه وارد شد و از سوي ديگر بدترين و طولانيترين و ظالمانهترين استعمار داخلي در حوزه زمين و مسكن رخ داد كه مردم و كشور از اين ناحيه آسيبهاي جدي ديدند.
گودرزي در ادامه گفت: به هر حال قانونمند كردن موضوع اجارهبهاي مسكن يك ضرورت بود، اما بايد ديد آيا واقعا اين طرح قابليت اجرا شدن و ضمانت اجرايي دارد يا خير كه اين مساله هم قابل بررسي است.
اين قانون بايد در نهايت به نفع مردم تمام شود
او تصريح كرد: بنده مطمئنم مافياي مسكن هنوز هم بخشهاي مهمي از تصميمگيريها را در اختيار دارد و در بدترين شرايط اجازه اصلاح امور در بخش مسكن را نخواهد داد و بدتر اينكه متاسفانه قوانيني هم كه تصويب ميشود به علت چكشكاريهاي مداوم و اضافه كردن تبصرههاي فراوان در نهايت اثر خود را از دست ميدهند.
اين كارشناس بازار مسكن خاطرنشان كرد: آنچه مهم است، اين است كه اين قانون در نهايت به نفع مردم تمام شود تا بتواند فشار كمرشكن اجارهبهاي مسكن و اين استعمار تاريخي را به قولي از بين ببرد و منجر به رفاه عمومي در جامعه شود.
گودرزي با اشاره به برخورد با اخلالگران بازار مسكن با اجراي طرح سقف و كف قيمتها ادامه داد: اين ابزار قانوني ميتواند از اخلال در بازار مسكن جلوگيري كند كه نمونههاي موفق آن را در كشورهاي آلمان و فرانسه و كشورهاي ديگري كه بازاري آزاد و ليبراليسم دارند، ديدهايم، هر چند اين كشورها در بحث نيازهاي ضروري كاملا سوسياليستي عمل ميكنند و به عنوان نمونه در قضيه كرونا ديديم كه دولت آلمان رسما اعلام كرد افزايش اجارهبها تنها يك درصد قابل قبول است و هيچ كس هم جرات افزايش بيش از يك درصد را هم نداشت و ما نيز بايد به اين سمت حركت كنيم.
تورم، مشكلي كه همچنان باقي است
فردين يزداني، كارشناس بازار مسكن در مورد طرح سقف و كف قيمتي براي اجارهبهاي مسكن به «اعتماد» گفت: مشكل حوزه مسكن تعيين سقف و كف قيمتي نيست، چراكه با وجود تورم فعلي حتي اگر سقف و كف قيمتي هم تعيين شود باز هم مشكل سر جاي خودش باقي ميماند.
اين كارشناس بازار مسكن تصريح كرد: اين اقدام هيچ تاثيري به حال مستاجران ندارد، چراكه مشكل اصلي به نرخ تورم برميگردد و همين امروز هم نرخ اجارهبهاي مسكن با تورم تعيين ميشود و با ميزان تورم 40 تا 50 درصدي تناسب دارد.
نبايد با سياستگذاريهاي پليسي وارد ميدان شد
يزداني خاطرنشان كرد: در سياستگذاريها نبايد پليسي وارد ميدان شد، زيرا بازار مسكن تنها بازاري است كه انحصاري نيست و هر قدر هم قانون براي اين مساله تعيين شود باز هم خانوارها با وجود درآمدهاي كنوني توان تامين هزينههاي زندگيشان را هم ندارند چه برسد افزايش قيمت اجارهبهاي مسكن پس تا زماني كه تورم در كشور كنترل نشود اين شرايط ادامه خواهد داشت.
اين كارشناس حوزه مسكن گفت: در كنار اين موارد حقوق مالكيت را در شرايط تورمي نميتوان نقض كرد به عنوان مثال اگر ميزان تورم امسال به 80 درصد برسد مالكان هم به همين ميزان روي نرخ اجارهبهاي خود اضافه ميكنند و مداخله دستوري در اين بازار باعث پرهزينهتر شدن امر اجارهداري خواهد شد و تمايل به عرضه مسكن استيجاري هم در اين شرايط كمتر ميشود بنابراين در ميان مدت نه تنها مشكلي حل نخواهد شد، بلكه اين قانونها كاملا بيفايده هم خواهند بود.