وضعیت قرمز در بازار گوشت قرمز

یکشنبه، ۲ اردیبهشت ۱۴۰۳ - ۰۸:۱۲:۰۹
کدخبر:۱۱۹۶۲۸

ابتدای دی 1402 گوشت قرمز با جهشی 200 هزار تومانی به کیلویی 600 هزار تومان رسید. در چند گزارش به بررسی شرایط موجود در بازار و علل افزایش قیمت پرداختیم.

مسئولان جهاد کشاورزی کمبود تولید را به عنوان یکی از دلایل افزایش قیمت رد کردند و معاون بهبود تولیدات دامی جهاد کشاورزی استان با بیان این که در تولید گوشت، استان اول هستیم و در سال 1401 حدود 86 هزار تن تولید گوشت داشته ایم، گفت: در 1402 نیز آمار کشتارها تغییر نکرده و حتی واردات گوشت منجمد به استان بیشتر هم شده است. وی درباره هزینه های تولید نیز گفت: هر چند هزینه کارگر و انرژی و دارو افزایش پیدا کرده است ولی در حوزه علوفه و خوراک افزایش نداشته، بلکه کاهش داشته است.

اما با توجه به این که در کل کشور بارندگی خوب بوده و قیمت علوفه هم پایین است دامداران برای کشتار و عرضه به بازار تعلل می کنند یا تمایل دارند دام را از استان خارج کنند تا با قیمت بالاتری بفروشند چراکه قیمت گوشت قرمز در سطح کشور افزایش داشته است. به همین دلیل ما محدودیت برای خروج از استان ایجاد کرده ایم. از طرفی کمبود گوشت قرمز با کشتار دام سنگین جبران می شود. جعفری با بیان کاهش قیمت علوفه به بی ضابطه بودن بازار اشاره کرد و افزود: لاشه بعد از ورود به بازار با استفاده از برش های فانتزی و ... با قیمت های بالایی فروخته می شود و ضابطه ای ندارد.

گوشت قرمز بیش از 700 هزار تومان

با پایان ماه مبارک رمضان در نیمه دوم فروردین 1403 ثبات قیمت گوشت قرمز نیز جای خود را به افزایش قیمت داد و شهروندان گلایه هایی درباره افزایش مجدد قیمت گوشت قرمز در بازار داشتند. در آغازین روز اردیبهشت مشهد به سراغ بازار می روم. صدای فریادهای مرد میان سالی که جلوی پروتئین فروشی ایستاده و می گوید گوشت ارزان شد، نظرم را جلب می کند. به سمت او می روم و می پرسم واقعا ارزان شده است؟

لبخندی به لب می آورد و جواب می دهد: 10-20 هزار تومان. جویای قیمت ها می شوم، می گوید: برو داخل مغازه همکارم همه را توضیح می دهد. وارد مغازه می شوم و قیمت گوشت گرم گوسفند را سوال می کنم.

مرد جوان قبل از من در پاسخ خانم مسنی که پرسید آیا گوشت تنظیم بازار گرم هم دارید؟ گفت نه، فقط گوشت منجمد گوساله کیلویی 360 هزار تومان. بعد رو به من می کند و توضیح می دهد: «اگر سردست گوسفند همراه قلوه گاه بخواهید کیلویی 560 هزار تومان، اگر قلوه گاه را جدا کنم، سردست گوسفند با گردن کیلویی 620 هزار تومان و اگر دست تنها باشد، کیلویی 710 هزار تومان، اگر چربی هایش را هم جدا کنم، کیلویی 780 هزار تومان می شود.» گردن گوسفند کیلویی 610 هزار تومان و قلوه گاه به تنهایی کیلویی 410 هزار تومان فروخته می شد. ماهیچه نیز به تنهایی هر کیلو 810 هزار تومان قیمت خورده بود. هر کیلو گوشت گوساله نیز بیش از 550 هزار تومان به فروش می رسید.در گزارشی که بازرسی اصناف استان از بازدیدهای میدانی خود طی تعطیلات سال جدید و ماه مبارک رمضان منتشر کرده بود قیمت هر کیلو ران گوسفندی گرم در فروردین ماه 750 هزار تومان بوده است. همچنین قیمت شقه گوسفندی هر کیلو 600 هزار تومان درج شده است.

افزایش قیمت دام زنده

به چند واحد فروش دیگر هم که مراجعه می کنم، همین است و فروشنده ها علت افزایش قیمت را قیمت گوسفند زنده می دانند و مدعی اند گوسفند زنده در میدان بین 270 تا 290 هزار تومان برای هر کیلو قیمت خورده است. در گزارش بازرسی اصناف استان نیز قیمت هر کیلو گوسفند زنده در فروردین ماه 280 هزار تومان اعلام شده است.مهدوی، رئیس اتحادیه دامداران استان در توضیح شرایط تولید دام به خشکسالی های سال های اخیر و وابسته شدن دام سبک به نهاده های دامی اشاره کرد و گفت: در سال های 99 تا 1401دام زیادی در دامداری ها وجود داشت و از طرفی هزینه های تولید افزایش می یافت. محل درآمد دامدار از فروش بره بعد رسیدن به وزن مناسب است. دامدار مجبور شد برای تامین هزینه های مربوط به بره بخشی از دام مولد خود را بفروشد. این اتفاق در طول 3 سال تکرار شد. در نتیجه فروش دام مولد، جمعیت دامی به شدت کاهش پیدا کرد. به ویژه در نیمه اول سال 1401، به دلیل افزایش قیمت ارز تخصیصی به نهاده های دامی اتفاق افتاد و ارز 4200 تومان به 28500 تومان رسید. به علت این که افراد زیادی دام خود را برای فروش به بازار می بردند و عرضه نسبت به تقاضا زیاد بود، قیمت هر کیلو بره نر پروار به 70 هزار تومان رسید. همین روند باعث کاهش جمعیت دامی شد.

عدم تناسب عرضه و تقاضا

مهدوی ادامه داد: در حالت طبیعی نیز در بعضی فصول مثل بهار با کاهش عرضه مواجه هستیم، زیرا فصل زایش گذشته است و بره های پروار به بازار رفته اند و بره ها الان دو- سه ماهه هستند که تا چند ماه دیگر پروار می شوند. باید چند سال بگذرد و شرایط پایدار بماند تا جمعیت دامی احیا شود. وی با اشاره به زائرپذیر بودن مشهد نیز اضافه کرد: در ایام پایانی سال و نوروز بر اساس اعلام معاون استاندار 11 میلیون نفر به مشهد سفر کرده اند و برای تامین گوشت مورد نیاز زائران نیز باید چه تعداد بره وجود می داشت و کشتار می شد در نتیجه، عرضه و تقاضا با هم همخوانی نداشت، این علتی دیگر است که باعث افزایش قیمت در بازار شد.

رئیس اتحادیه دامداران استان معتقد است دولت باید فشار را از روی دامدار بردارد تا دامدار راغب باشد تولید را انجام دهد چراکه دام موجود زنده است و پرورش آن زمان بر است. قیمت گذاری دستوری باعث می شود دامدار در تولید و فروش دام خود تعلل کند.بر اساس بررسی که اتحادیه دامداران انجام داده است، قیمت تمام شده برای هر کیلو بره زنده نر و ماده حدود 250 هزار تومان است که با در نظر گرفتن 15 درصد سود متوسط این مبلغ 287500 تومان خواهد بود. در نتیجه اگر قیمت هر کیلو بره نر زنده 300 هزار تومان و بره زنده ماده 275 هزار تومان باشد دامدار متضرر نخواهد شد.

افزایش قیمت نداشته ایم

در ادامه با قارزی، سرپرست جهاد کشاورزی مشهد گفت و گو کردم، وی در توضیح قیمت گوشت قرمز گرم گفت: افزایش قیمتی بعد از ماه مبارک رمضان اتفاق نیفتاده است و توزیع گوشت قرمز منجمد گوساله و گوسفند به مقدار زیاد از 24 اسفند 1402 تاکنون در حال انجام است و امیدوارم روند کاهشی در قیمت لاشه دام را شاهد باشیم.

البته در بازدید میدانی خبرنگار خراسان، گوشت منجمد گوسفند در واحدهای فروش مشاهده نشد و تنها در بعضی از فروشگاه ها فروش گوشت منجمد گوساله تنظیم بازار قابل مشاهده بود.به قیمت های بیش از 700 هزار تومان گوشت قرمز اشاره کردم که قارزی با اشاره به چهار-پنج تکه بودن هر لاشه سخنان فروشنده را تایید کرد و گفت: در صورتی که گوشت دست به صورت مجزا فروخته شود قیمت آن بیش از 700 هزار تومان خواهد بود.از قارزی درباره قیمت دام زنده در میادین سوال کردم که وی در پاسخ به این موضوع بسنده کرد که بنا شده است فروش در میدان با فاکتور انجام شود و توضیح در این زمینه در حوزه کار مسئولان استانی جهاد کشاورزی است./ خراسان