کلاهبرداری با فروش آنلاین کلت کمری

شنبه، ۱۸ فروردین ۱۴۰۳ - ۰۹:۱۴:۴۹
کدخبر:۱۱۹۱۹۸

اگر در گذشته یک سری وسیله غیرمعمول و خاص را می‌شد با تقلا و به‌وسیله یک سری آدم‌‎های خاص پیدا کرد حالا ظاهرا پیداکردن همه‌شان به سادگی آب‌ خوردن است. کافی ا‌ست در فضای مجازی سرکی بکشید و ببینید در ظاهرچقدر راحت می‌توان انواع و اقسام قمه و تیزی خرید و ردیاب و دوربین مخفی سفارش داد هرچند که بیشتر آن ها کلاهبرداری مالی است. ما در این گزارش به سراغ شبکه‌های اجتماعی رفتیم و دیدیم تعداد فروشنده‌های این وسایل در فضای مجازی، کم نیستند و البته مشتری‌های خاص خودشان را هم دارند. در این پرونده به چند مورد پرداختیم که در فضای‌ مجازی به آن‌ها برخوردیم و بیشتر نگرانی‌مان برای این است که بیشتر این صفحه‌ها به راحتی در حال کاسبی‌شان هستند و می‌توانند خطرناک‌ترین وسیله‌ها را در اختیار هر سن‌و‌سال و هر قشری بگذارند. موضوعی که خطرش قبل از همه دامن جامعه و مردم معمولی را می‌گیرد. همچنین با معاون فرهنگی‌واجتماعی پلیس فتای کشور درباره این تبلیغات گفت‌و‌گویی داشتیم که نکات جالبی هم مطرح شد، در ادامه خواهید خواند.

اسلحه از همه مدل!

صفحه‌‌های فروش اسلحه در اینستاگرام کم هستند و آن‌قدر کارشان در پستوست که همه‌چیز را به کانال‌های تلگرامی و دیگر شبکه‌های اجتماعی‌شان حواله داده‌اند. اما تعداد اعضای کانال‌ها بیش از حد تصور است. یکی از این کانال‌ها واقعا اسلحه‌خانه است و در آن از کلت و برنو تا کلاش و اسلحه شکاری و فشنگ پیدامی‌شود. بیش از 82هزار عضو دارد و این که می‌توان با یک اشاره اسلحه خرید، آدم را می‌ترساند. نکته عجیب‌تر این که فروش عمده هم دارد! در حین همین جست‌وجوها به صفحه دیگری در اینستاگرام برمی‌خورم که تعداد دنبال‌کننده‌هایش زیاد نیست ولی به قول خودش انواع کلت و شاهکش می‌فروشد. آن‌ هم از طریق دایرکت! البته معامله اصلی حضوری است و معلوم نیست واقعا پشت صحنه این اسلحه‌فروشی چه خبر است و کار با آن‌ها به کجا می‌کشد. 
 
 باتوم و انواع افشانه‌های فلفل

برای پیداکردن باتوم و انواع افشانه‌های فلفل و دستبندهای پلیسی کار سختی در فضای مجازی ندارید. البته شوکر هم می‌شود پیدا کرد؛ منتها بیشتر فروشندگان این وسایل کار اصلی خودشان را در بسترهایی جز اینستاگرام دنبال می‌کنند که مدیریتش بی‌دردسرتر است. در یک مورد عجیب به صفحه‌ای برخوردم که باتوم‌هایش را با قیمت 420هزار تومان زیر سایه صفحه صنایع دستی زنجان می‌فروخت و فروش حضوری و غیرحضوری هم داشت. عجیب‌تر این که این صفحه در اینستاگرام بیش از 60هزار نفر دنبال‌کننده داشت و می‌شد از طریق سایت هم خرید غیرحضوری انجام داد! ترسناک‌تر این که با مرور نظرات مردم متوجه شدیم جمع قابل توجهی خواستار خرید باتوم، قمه و ابزارهای این چنینی هستند.

اسکناس جعلی

ارسال انواع اسکناس جعلی به تمام نقاط کشور! به شرط زیر دستگاه! این توضیح عجیب در یکی از صفحه‌های اینستاگرامی توجهم را جلب می‌کند. اسکناس‌ها فقط ریال نیستند و ارزهای خارجی هم در آن پیدا می‌شود  و در عکس با اسکناس واقعی مو نمی‌زند و می‌تواند به راحتی سر آدم کلاه ‌بگذارد. تعداد صفحه‌هایی‌ که اسکناس تقلبی می‌فروشند کم نیست و عجیب این که همه‌شان ادعا می‌کنند اسکناس‌هایشان نخ‌دار و با برگ پاپیروس است و حتی دستگاه هم نمی‌تواند جعلی‌بودن آن را تشخیص‌ دهد. جالب این که قیمت هر یک میلیون اسکناس جعلی 400هزار تومان است و با تخفیف استثنایی فروشنده برای خرید اسکناس‌های جعلی باید 310هزار تومان واقعی بپردازید.
 
ردیاب جاسوسی

در صفحه‌اش که بیش از 50هزار دنبال‌کننده دارد از شیرمرغ پیدا می‌شود تا جان آدمیزاد. ردیاب‌های کوچک و بزرگ، دوربین‌های مخفی بندانگشتی، صفرزن و خط‌زن، کارواش و کف‌پوش ماشین، دوربین مورچه‌ای شنوددار و هر چیزی که فکرش را بکنید. ادعا می‌کند که می‌تواند هر سفارشی را دو روزه به دست‌تان برساند. در میان ردیاب‌هایش همه رقم ردیاب پیدا می‌شود. برای هر ردیاب یک اسم گذاشته و با یک ویدئو کاربردشان را تعریف‌ کرده ‌است. برای مثال ردیاب کوچکی را که کوچک‌تر از یک بند انگشت است،خوراک شکاک‌ها می‌داند و در یک ویدئو همه جاهایی که می‌توان آن را پنهان ‌کرد، نشان می‌دهد. در توضیح یک ردیاب کوچک دیگر هم می‌گوید که این ردیاب را می توانید در کدام قسمت خودروی همسرتان یا فردی که مد نظرتان است، جاساز کنید. عنوان آن‌ را هم گذاشته «ردیاب مخصوص خیانتکاران» و در کپشن توضیح داده‌ است :« اگه شکاکی اینو بخر. اگه می‌خوای فضولی کنی اینو بگیر.» قیمت ردیاب‌ها در این صفحه از 580هزار تومان شروع می‌شود. یکی از ردیاب‌های عجیب دیگر در این صفحه ردیاب شنوددار است که با آن هم می‌شود رد طرف را زد و هم مکالمه‌های او را به صورت آنلاین شنید و 680هزار تومان قیمت دارد.

دوربین مخفی

دوربین‌هایی که از آن حرف ‌می‌زنیم خیلی خیلی کوچک هستند و اندازه‌شان به یک بند انگشت هم نمی‌رسد. این ‌دوربین‌ها می‌توانند هرجایی کار گذاشته ‌شوند و حریم شخصی هر فردی را تهدید ‌کنند. این دوربین های مخفی‌ شکل‌های مختلفی دارند و بعضی‌ از آن‌ها را در قالب پوشش‌هایی مانند فندک، مداد و ... پنهان کرده‌اند. طبق گفته‌های فروشنده  با بعضی از این دوربین‌ها علاوه بر ضبط ویدئو می‌توان صدا را هم به راحتی شنود کرد. بعضی از آن‌ها خاصیت چسبندگی دارند و می‌توان آن را بدون این که فردی متوجه بشود هرکجا چسباند. هرچند فروشنده اسم این دوربین‌های 580 هزار تومانی را دزدگیر گذاشته اما با آن‌ها می‌شود به خلوت هر فرد و خانواده‌ای راه پیدا کرد و آن‌ها را به دردسر انداخت.
 
چاقو، تیزی، قمه!

بیشتر صفحه‌هایی که هر مدل تیزی و قمه و خنجر می‌فروشند اسم‌شان را برده‌اند زیر سایه چاقوی زنجان. یکی از این صفحه‌ها 14هزار دنبال‌کننده و خدمات ارسال به سراسر کشور را دارد. از چاقوی 3میلیون تومانی در آن پیدا می‌شود تا هر مدل قمه و شمشیر! تصویر همه قمه‌هایش را به اشتراک گذاشته ‌است و برای هر کدام توضیح مفصلی داده در باب جنس و تیزی تیغه و مقاومتش. به همه نقاط کشور ارسال دارد، نوشته تیغه قمه‌هایش رودست ندارد. راستش شبیه این قمه‌ها را در فیلم‌ ها و سریال‌ها دیده‌ام و گزارش‌های اخبار وقتی به محل اقامت یک خلافکار خیلی سنگین رفته‌اند یا وقتی فیلمی از یک زورگیر در فضای مجازی منتشر شده‌ است. شکل قمه‌ها ترسناک و مهیب است و آن‌قدر تیز که می‌تواند به‌راحتی جان یک انسان را بگیرد. بیخود نیست اسم «غول» را برای قمه‌های تیزش انتخاب‌کرده ‌است. خرج خرید این قمه تنها 600هزار تومان است و هزینه ارسال! همین به ترسناک‌تر بودن ماجرا اضافه ‌می‌کند.

یکی از شگردها و جرایم اینترنتی که بیش از گذشته در شبکه‌های اجتماعی و فضای‌مجازی به چشم می‌خورد، خرید و فروش اسلحه و مهمات است. بعضی از افراد هم بدون اطلاع از قانون و به صرف این که داشتن اسلحه جذاب و هیجان‌انگیز به نظر می‌رسد، اقدام به ثبت سفارش برای تهیه این محصول خطرناک می‌کنند. با سرهنگ «رامین پاشایی»، معاون فرهنگی‌واجتماعی پلیس فتا در همین باره گفت‌و‌گویی داشتیم که در ادامه خواهید خواند.
 
تورهای اطلاعاتی-امنیتی پلیس فتا در کمین این افراد است

معاون فرهنگی‌واجتماعی پلیس فتا درباره این که آیا نظارتی بر روی خرید و فروش اقلام ممنوعه مانند سلاح، اسکناس جعلی و دیگر وسایل ممنوعه در فضای مجازی وجود دارد یا  خیر، می‌گوید: «پلیس فتا بر حسب وظایف ذاتی و محوله خودش، طرح‌های پیش‌دستانه و عملیاتی درخصوص رصد و شناسایی این عوامل مختلف و مجرم را بر عهده دارد. بنابراین چه کسانی که چنین تبلیغاتی را منتشر می‌کنند و چه کسانی که سلاح و مهمات واگذار می‌کنند، خیلی زود در تورهای اطلاعاتی-امنیتی پلیس فتا قرار می‌گیرند و پس از شناسایی، با همکاری سایر دستگاه‌های امنیتی و انتظامی، پرونده قضایی علیه مرتکبان تشکیل خواهد شد و نسبت به برخورد انتظامی و قضایی با آن‌ها اقدام خواهد شد.»

95 درصد این نوع تبلیغات واقعی نیست

«تبلیغات فروش سلاح و مهمات و سایر اقلام‌ ممنوعه در فضای‌مجازی مثل شوکر، اسپری افشانه و ... وجود دارد اما چیزی که من بر اساس تجزیه و تحلیل پرونده‌های قضایی که سال‌های اخیر در پلیس فتا شکل گرفته، می‌خواهم خدمت شما عرض کنم،این است  که بیش از 95 درصد این تبلیغات غیرواقعی است، یعنی جرایم امنیتی نیست». سرهنگ «رامین پاشایی» با این مقدمه ادامه می‌دهد: «آن کسانی که تبلیغ فروش سلاح و مهمات و اقلام‌ممنوعه را در فضای‌مجازی و شبکه‌های اجتماعی منتشر می کنند، اصلا سلاح و مهمات در اختیار ندارند و با چنین تبلیغاتی، به دنبال کلاهبرداری هستند. آن‌ها با این ترفند، تبلیغاتی را انجام می‌دهند و معمولا خودشان را نماینده یا ساکن یکی از شهرهای مرزی کشورمان معرفی می‌کنند و ثبت سفارش را انجام می‌دهند. ثبت سفارش توسط آن‌ها هم معمولا به این شکل است که شما در دایرکت به آن‌ها پیام می‌دهید. سپس از طریق شبکه‌های اجتماعی با شما ارتباط می‌گیرند و به سوالات‌تان پاسخ می‌دهند. یکسری شماره کارت‌ بانکی هم هست که آن‌ها اجاره می‌کنند و در اختیار شما برای واریز وجه بیعانه قرار می‌دهند و به همین راحتی، از شما کلاهبرداری می‌کنند».

این کلاهبرداران می‌دانند که از آن‌ها شکایت نمی‌شود!

معاون فرهنگی‌واجتماعی پلیس فتا ادامه می‌دهد: «همان‌طور که اشاره کردم، 95درصد پرونده‌های قضایی تشکیل شده در پلیس فتا درباره فروش این اقلام، به این شکل است، یعنی کلاهبرداری مالی از طریق تبلیغ فروش سلاح و مهمات. به عبارت دیگر، پول را از شما می‌گیرند و سپس راه‌های ارتباطی‌شان را با شما قطع می‌کنند و پاسخی به پیگیری‌های‌تان نمی‌دهند. فکرشان هم این است که کسی که آمده و برای خرید اسلحه ثبت سفارش کرده است، هیچ‌وقت نمی‌رود به پلیس یا محاکم قضایی از ما شکایت کند.»

در دام خرید چنین اقلامی نیفتید

سرهنگ «پاشایی» در پایان چند توصیه و نکته مهم در این باره را مطرح می‌کند و می‌گوید: «نکته مهمی که در این باره باید به آن اشاره کنم، این است که هموطنانم به هیچ‌وجه نباید تمایلی برای خرید این اقلام ممنوعه داشته باشند و با دیدن تبلیغات آن در فضای‌مجازی برای تهیه آن‌ها اقدام کنند و در چنین دامی بیفتند. نکته بعدی این که این تبلیغات معمولا گول‌زننده است و پرونده‌های تشکیل شده در پلیس فتا، حاکی از همین اتفاق است. بسیاری از افرادی که در این زمینه دستگیر شدند، حتی یک فشنگ هم در اختیار نداشتند و فقط با این امید که هموطنان بعدا از آن‌ها شکایت نخواهند کرد؛ چراکه قصد خرید سلاح را داشتند، این شیوه کلاهبرداری را انتخاب می‌کنند. نکته اساسی هم این که فضای‌مجازی و تبلیغات محصولات ممنوعه و خطرناک در آن بسیار گسترده است اما بسیاری از طرح‌های عملیاتی ما، شناسایی و برخورد با این فروشندگان است که توسط خود مردم به ما گزارش می‌شود و به سرعت مورد بررسی دقیق و کارشناسی‌شده قرار می‌گیرد. هموطنان عزیز ما باید در این زمینه مسئولیت‌پذیر باشند؛ چراکه می‌تواند برای همه خطرآفرین هم باشد. بنابراین اگر تخلف یا موارد مجرمانه‌ای را می‌بینند، باید بدانند که سایت رسمی پلیس فتا به نشانی cyberpolice.gov.ir یا شماره 096380 پل‌های ارتباطی با مردم برای گزارش چنین مواردی است»./ خراسان