نرخ بهره و تورم سود واقعی وام ها

چهارشنبه، ۴ بهمن ۱۴۰۲ - ۰۸:۲۸:۳۳
کدخبر:۱۱۷۱۱۸

بازار پول یکی از مهم‌ترین بازارهایی است که دولت در ایران بدون وقفه در آن قیمت‌گذاری اداری و دستوری را پیاده کرده است. نهادی به نام شورای پول و اعتبار در بانک مرکزی با فواصل زمانی بسیار زیاد، سقف‌های مشخصی را برای نرخ‌های سود سپرده و تسهیلات تصویب می‌کند.

آخرین این مصوبه‌ها که بهمن ۱۴۰۱ ابلاغ شد، نرخ سود سپرده‌های بلندمدت سه‌ساله را تا ۲۲٫۵ درصد و حداکثر نرخ سود تسهیلات را تا ۲۳ درصد افزایش داد. ضمناً انواع روش‌های دورزدن این اعداد از سوی بانک‌ها را اکیداً ممنوع اعلام کرد. اما می‌دانیم که در عمل، منطق انگیزه‌های اقتصادی در شرایط تورم بالای چهل درصد با چنین قیمت دستوری‌ای در بازار اعتبار مخالفت می‌کند. ناسازگاری این قیمت‌گذاری دستوری که نمونه‌های مشابه چندانی از آن در دنیای امروز یافت نمی‌شود، از سویی یکی از عوامل اصلی ناکارایی و ناترازی نظام بانکی است و از سوی دیگر، بانک‌ها و همچنین سایر مؤسسات مالی را مجبور به پیاده‌کردن انواع روش‌ها برای پیاده‌سازی غیرمستقیم نرخ‌های سود بالاتر می‌کند.

نرخ بهره و تورم سود واقعی وام ها

نمودار بالا نشان می‌دهد نرخ سود سالانه تعدادی از شرکت‌های مطرح در ارائه تسهیلات خرید اقساطی در عمل در بازه ۳۰ تا ۸۰ درصد قرار می‌گیرد. میانگین و میانه نرخ سود این شرکت‌ها در حدود ۵۰ درصد قرار گرفته است. در واقع در حالی که نرخ سود اقساط تسهیلات این شرکت‌ها در ظاهر در حدود ۲۲ و ۲۳ درصد قرار دارد، آن‌ها از طریق دریافت یک هزینه اولیه برای انجام عملیات، این نرخ‌های سود بالاتر را از مشتریان دریافت می‌کنند.

البته این اتفاق حتی در ارائه تسهیلات برخی بانک‌ها هم به شیوه‌های خاصی می‌افتد. یعنی آن‌ها هم برای وام‌دادن شروطی اولیه دارند مثل دریافت امتیازات لازم از طریق نگهداری پس‌انداز در یک حساب قرض‌الحسنه پیش از دریافت وام، یا مسدودی مقدار مشخصی از حساب پس‌انداز فرد در بانک حین دریافت وام. در این حالت‌ها و وضعیت‌های مشابه هم باز در عمل، فرد با صرف نظر از هزینه‌فرصت پس‌اندازش، متحمل نرخ سود بالاتری می‌شود. رخداد مشابهی در وام مسکن و از طریق اوراق تسه اتفاق می‌افتد. افراد عملاً قسمت قابل توجهی از وام دریافتی‌شان را باید خرج خرید اوراق لازم برای دریافت وام کنند. پس خالص اعتبار دریافتی‌شان کمتر از مبلغ رسمی وام است، اما نهایتاً اقساط مبلغ رسمی را با نرخ سود دستوری‌اش می‌پردازند. این هم به معنی نرخ سود مؤثر بالاتر است.

به گزارش فردای اقتصاد، نکته بسیار مهم در تعیین دستوری نرخ سودی که معمولاً پایین‌تر از تورم انتظاری است، این است که عملاً نوعی انتقال پایدار منافع از سپرده‌گذاران به وام‌گیرندگان را سامان می‌دهد. سپرده‌گذاران کاملاً متضرر می‌شود و تسهیلات‌گیرندگان، در هر صورت و با داشتن فعالیت بی‌بازده اقتصادی هم برنده‌اند. چنین شرایطی به «وام‌دهی ارتباطی» بانک‌ها هم به شدت دامن می‌زند. چرا که بانک که سودآوری خودش هم در شرایط تسهیلات تکلیفی و نرخ سود دستوری تا حد زیادی منتفی است، ترجیح می‌دهد از میان صف متقاضیان اعتبار شرکت‌های مرتبط به خود را انتخاب کند. اتفاقی که ریسک‌های نظام بانکی را دوچندان می‌کند.