عرضه بزرگ گوشت وارداتی برای شکستن قیمت‌ها

شنبه، ۳۰ دی ۱۴۰۲ - ۰۹:۰۵:۰۱
کدخبر:۱۱۶۹۵۵

قیمت گوشت قرمز در هفته‌های اخیر مجدداً رو به افزایش گذاشته است و بعضاً دلیل افزایش این کالای اساسی، قیمت‌گذاری روزانه دام زنده توسط دلال‌ها عنوان می‌شود. از سوی دیگر پایین بودن قیمت علوفه باعث شده است کشتار دام به تأخیر انداخته شود تا دام‌ها پروارتر شوند. ضمن اینکه در این فصل کشتار دام سبک کمتر می‌شود و معمولاً کمبود از طریق کشتار دام سنگین جبران می‌شود. مجموع این عوامل باعث عدم عرضه گوشت در کشتارگاه و در نهایت جهش قیمتی شده است.

دولت با توجه به رشد قیمت گوشت قرمز اقدام به واردات کرده است تا به این واسطه قیمت‌ها را کنترل کند. تا اواسط آذرماه با واردات گسترده، بازار گوشت قرمز کنترل شد اما با تعطیلات سال نو میلادی و به علت سرمای هوا در حوزه اوراسیا، عرضه گوشت از روزی ۲۰۰ تن به روزی ۳۰ تا۴۰ تن رسید و کاهش یافت، اما در یک هفته اخیر واردات افزایش یافته و به ۲۰۰ تن رسیده است که انتظار می‌رود قیمت دام زنده در بازار پایین بیاید و از نیمه دوم اسفند با عرضه داخلی، قیمت‌ها با کاهش بیشتری هم همراه باشد. طی این هفته برای اولین بار از آفریقای جنوبی هم گوشت گرم به کشور وارد می‌شود.

توزیع گوشت منجمد وارداتی با قیمت ۲۸۵ هزار تومان

در شرایطی که افزایش قیمت گوشت ناشی از کمبود جمعیت دامی کشور بوده است، واردات می‌تواند در کنار دام داخلی به متعادل نگه داشتن قیمت‌ها کمک کند. طبق برنامه‌ریزی‌های انجام گرفته تا پایان سال ۳۰ هزار تن گوشت منجمد برزیلی وارد کشور خواهد شد و در حال حاضر ۸ هزار تن گوشت در سردخانه‌های شرکت پشتیبانی امور دام توزیع می‌شود. ضمن اینکه ۱۵ هزار تن گوشت در گمرکات کشور نیز آماده ترخیص است.
علیرضا پیمان‌پاک، قائم‌مقام وزیر جهاد کشاورزی از برنامه‌ریزی برای توزیع گسترده گوشت منجمد وارداتی با قیمت تعادلی ۲۸۵ هزار تومان خبر داده است. پیمان‌پاک گفته است: به دلیل خشکسالی دو سال اخیر و افزایش هزینه دامداران به علت حذف ارز ترجیحی که یک تکلیف قانونی بود، پشتوانه دامی کشور به علت عرضه بیشتر دام‌های مولد دچار آسیب شد. برای رفع این مشکل، واردات گوشت گرم و منجمد در دستور کار دولت است و روزانه ۲۰۰ تن گوشت گرم وارداتی به بازار عرضه خواهد شد که از ۸ کشور در حال واردات است. از هفته آینده واردات گوشت قرمز گرم افزایش خواهد یافت و به ۳۰۰ تن خواهد رسید.

پیمان‌پاک پیش‌بینی کرده است در فصل بهار آینده عرضه دام داخلی ۲۵ درصد افزایش یابد.

پیش‌بینی کاهش قیمت گوشت قرمز

طبق آمارهای اعلام شده، ۳۰۰ هزار رأس گوسفند و ۱۰۰ هزار رأس گوساله به کشور وارد می‌شود که این موضوع تأثیر خود را بر قیمت در روزهای آتی در بازار خواهد گذاشت. منصور پوریان، رئیس شورای تأمین‌کنندگان دام هم در حال حاضر قیمت منطقی هر کیلو گوشت گرم را ۴۲۰ تا ۴۵۰ هزار تومان اعلام و پیش‌بینی کرده است که با حجم واردات گوشت و دام، به نرخ منطقی گوشت در بازار برسیم.

به اعتقاد او، افزایش مجدد قیمت گوشت قرمز در بازار منطقی نیست و عده‌ای سودجو در بازار این محصول اخلال ایجاد می‌کنند.

کشور در بهترین شرایط تأمین نهاده‌های دامی است

مهم‌ترین فاکتور در افزایش تولید گوشت قرمز و طیور، تأمین بموقع نهاده است. امسال جو بموقع عرضه شد و بیش از ۹۰ درصد افزایش واردات انجام گرفت و به همین دلیل این نهاده پایین‌تر از قیمت مصوب عرضه شد. از سوی دیگر ۴۰۰ هزار تن جو مازاد در بازارگاه و ۶۰۰ هزار تن ذخایر پشتیبانی امور دام عرضه شده است و هیچ کمبودی در بازار نهاده‌های دامی در کشور وجود ندارد.

رئیس اتحادیه مرغداران گوشتی و رئیس انجمن گاوداران کشور نیز با بیان اینکه وزارت جهاد کشاورزی در هر سه نهاده جو، ذرت و کنجاله تأمین به‌موقع و مناسبی انجام داده‌، خواستار استمرار این روند و آهنگ تأمین نهاده‌های تولید شده است.

«علی ابراهیمی» رئیس اتحادیه مرغداران گوشتی تأکید کرده است: چنانچه دولت خاطر تولیدکننده را از تأمین نهاده‌ها آسوده کند، هیچ چالشی در تأمین مرغ و حتی گوشت نخواهد داشت و امنیت غذایی کشور آسیبی نخواهد دید.

در شرایط فعلی با هماهنگی ویژه‌ای که وزارت جهاد کشاورزی با بانک مرکزی دارد، تا پایان فروردین‌ماه نهاده‌های مورد نیاز دامداران و مرغداران کشور تأمین شده که بخشی از آن در بنادر در حال تخلیه و ترخیص مستمر و بخش دیگری در حال حمل به سوی کشور است. دولت با اقداماتی که در زمینه تهاتر نفت با کالای اساسی در چهار ماه گذشته انجام داده‌، در جهت کاهش انحصار در تأمین نهاده و رضایت دامداران و مرغداران کشور تلاش کرده است.