آرمان امروز: مشتریان رستورانها فقط نسبت به نیمه دوم سال گذشته 30 درصد ریزش داشته است. این فقط مربوط به رستورانها و سلف سرویسها نیست، بلکه وضعیت بیرونبرها نیز همینطور است و مردم که پول نداشته باشند، نمیتوانند از هیچ جا خرید کنند.
در سالهای اخیر دو اتفاق مهم جان رستورانها را گرفت؛ اولین اتفاق همهگیری کرونا بود که بسیاری از آنها را بیجان کرد. البته با پایان کرونا زندگی به بعضی رستورانها بازگشت، اما این زندگی دوام چندانی نداشت زیرا تورم مواد غذایی و خدمات ادامه حیات را برای آنها سخت کرد، به طوری که طبق آمار اتحادیه رستورانداران بیش از ۳۵ درصد رستورانداران جواز خود را باطل کردند و تغییر شغل دادند. کما اینکه به گزارش اقتصاد ۲۴، علیاکبر رهبری، رئیس اتحادیه رستورانداران و سلفسرویس اظهار کرد: طی دو سال گذشته شرایط رستوران داران به وضعیت بحرانی رسیده و مهمترین دلیل آن، رشد نرخ تورم در اقتصاد کشور است که منجر به افزایش قیمتها به ویژه نرخ مواد غذایی شده است.
این فقط مربوط به رستورانها و سلفسرویسها نیست، بلکه وضعیت بیرونبرها نیز همینطور است. مردم که پول نداشته باشند، نمیتوانند از هیچ جا خرید کنند. البته او وضع کنونی را ناشی از گرانی شدید مواد اولیه دانسته و همچنین گفته بود که ما جنس را گران میخریم، ولی نمیتوانیم به قیمت سابق غذا را بفروشیم. برای همین رستورانها دائم به ما قیمت جدید میدهند و ما پس از آنالیز آن را تایید میکنیم.
غذاهای کبابی در سالهای اخیر افزایش قیمت زیادی داشته است. علت اصلی این گرانی، افزایش قیمت مواد اولیه است. همزمان با افزایش قیمت گوشت قرمز و گوشت مرغ، قیمت انواع کبابها افزایش پیدا کرد. این افزایش قیمت در کباب گوسفندی بیشتر خودش را نشان میدهد.
در حال حاضر هر کیلو گوشت ران با دنده گوسفندی در مغازههای قصابی سطح شهر تهران به طور متوسط ۵۰۰ هزار تومان و هر کیلو راسته گوسفندی بدون استخوان ۷۵۰ هزار تومان است. بر این اساس، قیمت کباب گوسفندی هم گران تمام میشود.
کما اینکه باید در نظر گرفت که یک پرس چلوکباب به عنوان اصلیترین غذایی که در لیست سفارش رستورانها قرار دارد، اکنون به طور متوسط هر پرس بین ۴۰۰ تا ۵۰۰ هزار تومان هزینه دارد و حتی همین امسال قیمت غذاهای کبابی در منوی این رستورانها چند بار افزایش یافته است.
قیمت هر سیخ کباب لقمه گوسفندی (به وزن ۲۵۰ گرم) در ابتدای سال حدود ۲۰۰ هزار تومان بود که در اواسط پاییز سال جاری به ۲۲۵ هزار تومان افزایش یافته است. توجه کنید این افزایش قیمت به نسبت شاید اندک باشد، اما وقتی قیمتِ انواع دیگر کبابها مثل کباب بره و شیشلیک را با قیمتهای قبل مقایسه کنید، افزایش قیمتها عجیب میشود. هر پرس کباب بره (شامل یک راسته بره به وزن ۳۸۰ گرم) و شیشلیک (به وزن ۵۰۰ گرم) در پاییز سال گذشته ۳۶۵ هزار تومان بوده است که امسال در اردیبهشتماه به ۵۷۰ هزار تومان افزایش یافت و در حال حاضر به رقمی بین ۷۰۰ تا یک میلیون تومان افزایش یافته است.