اینکه نرخ تورم در آینده چه میشود، یکی از دغدغههای همیشگی شهروندان جامعه است اما نرخ تورمی که همواره نهادهای رسمی نظیر مرکز آمار ایران اعلام میکنند، بیشتر نمایانگر روند رشد قیمتها در گذشته است.
سوال مهم این است که چگونه نرم تورم در ماههای بعد را پیشبینی کنیم و سپر مناسب در برابر شوکهای بعدی در دست داشته باشیم. از منظر ادبیات اقتصادی دستکم دقت در ۲ شاخص برای پیشبینی تورم مهم است؛ نخست رشد هزینه تولید خدمات و کالاها و دوم رشد ماهانه قیمتها. به این ترتیب هر چه هزینه تولید کالاها و خدمات روندی افزایشی داشته باشد با فاصله چند ماه اثر آن بر قیمت کالاها و خدمات مصرفی نمایان میشود.
از سوی دیگر وقتی شاخص تورم ماهانه یعنی میانگین قیمت کالاها و خدمات در هر ماه نسبت به ماه قبض رشد کند و از محدوده یک درصد فراتر برود، این انتظار ایجاد میشود که روند کاهش تورم ممکن است متوقف شود. پس دقت کنید که برای ایجاد یک سپر حفاظتی در برابر تورم، شاخصهای اثرگذار بر تورم از، تورم تولید، تورم ماهانه رشد نقدینگی و پایه پولی را رصد کنید.
سپر شما در برابر تورم
نکته بسیار با اهمیت این است که پس اندازتان را در برابر شوک های تورمی حفظ کنید. به طور مثال الان با تورم موجود شاید سپردهگذاری کردن نزد بانکها جذابیت از حیث بازدهی نداشته باشد اما به دلیل بدون ریسک بودن این نوع سرمایه گذاری همچنان گزینه نخست بسیاری از شهروندان این است که پول شان را نزد بانکها سپرده گذاری کنند و در پایان هر ماه سودش را بگیرند. گزینه دیگر سرمایه گذاری در صندوق های با درآمد ثابت است که سود آن کمی بالاتر از سپردههای سرمایه گذاری بانکی است و ریسک هم ندارد.
اما دغدغه حفظ ارزش پس انداز در برابر تورم همچنان باقی است و از این رو شاید شما تصمیم بگیرید که بخشی از پس اندازتان را به دلار یا سکه و طلا تبدیل کنید و بدیهی است که باید ریسک نوسان ارزش آن را در نظر بگیرید، هرچند که بازار طلا و ارز دارای قدرت نقدشوندگی بالایی است.
از سوی دیگر یکی از همین سپرهای ضدتورمی، سرمایهگذاری در بازار سرمایه و بورس است که البته ریسک نوسان آن زیاد است تا جایی که به طور مثال در همین امسال بازدهی کافی را برای سهامداران نداشته است.
پیشنهاد میشود بدون داشتن سواد مالی و اقتصادی پس اندازتان را در برابر معرض ریسک قرار ندهید و فریب افرادی را نخورید که خودشان را کارشناس در فضای مجازی معرفی میکنند./ همشهری