رئیس کل بانک مرکزی با دست پر از سفر روسیه بازگشت. درحالی که در روز دوشنبه ایران قرارداد تجارت آزاد را با پنج عضو اتحادیه اوراسیا به امضا رساند، محمدرضا فرزین در رأس هیأتی بانکی و ارزی به مسکو رفت تا شرایط توسعه همکاریهای بانکی و ارزی را به این کشور فراهم کند. برهمین اساس راهاندازی نخستین ال سی شبکه بانکی، گشایش یک خط اعتباری و گسترش همکاریهای بانکی از جمله دستاوردهای این سفر است که در ادامه تور منطقهای رئیس کل محقق شد.
بهدنبال رایزنیها و عملیاتیسازی بسترهای پولی و بانکی و مذاکرات فنی بانک مرکزی کشورمان، اولین ال سی شبکه بانکی ایران در خارج از کشور توسط بانک سپه در روسیه گشایش شد. این اقدام بعد از تحریمهای ترامپ یا به اصطلاح «سیاست فشار حداکثری» بیسابقه است.
ارزش این LC که از روزگذشته مورد استفاده قرار گرفته، برای شروع مبلغ ۱۷ میلیون یورو است و با شرط پرداخت مدتدار جهت واردات استفاده میشود. این همکاری مشترک و راهگشا، نمایانگر آغاز فصل جدیدی از روابط بانکی ایران با کشورهای خارجی خواهد بود. در واقع این گشایش اعتبار، امکان خرید آسان و اعتباری توسط تجار ایرانی از کشور روسیه را فراهم کرده است که در تسهیل واردات به کشور کمککننده خواهد بود.
فصل جدیدی از روابط بانکی ایران و روسیه آغاز شد
در دیدار و مذاکرات دکتر محمدرضا فرزین، رئیسکل بانک مرکزی کشورمان با الویرا نبیولینا رئیسکل بانک مرکزی روسیه، افزایش همکاریهای پولی و بانکی، بهرهبرداری از ظرفیتهای بریکس و نهادسازیهای پولی و بانکی جدید در این حوزه و همچنین تقویت مناسبات در چهارچوب توافقنامه تجارت آزاد میان ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا مورد تأکید قرار گرفت.
به دنبال عملیاتی شدن بسترهای پولی و بانکی میان جمهوری اسلامی ایران و روسیه، فصل جدیدی از روابط بانکی دو کشور آغاز شد. زیرساختها و بسترهایی همچون اتصال سامانههای پیامرسان غیرسوئیفتی و برقراری روابط دوطرفه کارگزاری با پولهای ملی میان بانکهای تجاری دو کشور که قبلاً ایجاد شده بود امروز مورد استفاده بانکها و فعالان اقتصادی قرار گرفته است.
در دیدار و مذاکرات رئیس کل بانک مرکزی کشورمان با رئیس کل بانک مرکزی روسیه، علاوه بر نهاییسازی توافق بهکارگیری پولهای ملی در مبادلات تجاری دو کشور به جای دلار، دکتر فرزین پیشنهادهایی در زمینه بهرهبرداری از ظرفیتهای گروه بریکس و نهادسازیهای پولی و بانکی در این حوزه طی دوره ریاست روسیه بر این گروه در سال آتی میلادی مطرح کرد که مورد توجه رئیس کل بانک مرکزی روسیه قرار گرفت.
بر اساس این گزارش، با توجه به نهاییشدن کلیه اقدامات توافقشده قبلی میان بانکهای مرکزی ایران و روسیه، قرار شد مفاد آن بهصورت فنی و تخصصی، محور همکاریهای آینده بانکهای مرکزی دو کشور قرار گیرد.
گفتنی است، در جریان سفر رئیس کل بانک مرکزی کشورمان به مسکو و به دنبال رایزنیها وعملیاتیسازی بسترهای پولی و بانکی، اولین ال.سی شبکه بانکی ایران در خارج از کشور توسط بانک سپه در روسیه گشایش شد. همچنین با حضور دکتر فرزین رئیس کل بانک مرکزی کشورمان، جلسهای میان مدیران بانکی ازبر بانک روسیه و بانک ملی ایران برگزار شد که بر اساس آن خط اعتباری به ارزش شش و نیم میلیارد روبل برای واردات کالاهای اساسی از روسیه برای ایران ایجاد شد.
خط اعتباری 6.5 میلیارد روبلی روسیه برای ایران
پیرو سفر رئیس کل بانک مرکزی کشورمان به روسیه با هدف افزایش همکاریهای پولی و بانکی با این کشور و همچنین تقویت مناسبات در چهارچوب توافقنامه تجارت آزاد میان ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا، جلسهای میان مدیران بانکی ازبر بانک روسیه و بانک ملی ایران برگزار شد که بر اساس آن خط اعتباری به ارزش ۶ و نیم میلیارد روبل برای واردات کالاهای اساسی از روسیه برای ایران ایجاد شد.
در این جلسه که رئیسکل بانک مرکزی نیز حضور داشت مدیران بانکی ازبر بانک روسیه و بانک ملی ایران، گشایش خط اعتباری 6.5 میلیارد روبلی میان ایران و روسیه را مورد تأکید قرار دادند. این خط اعتباری قرار است از طریق ازبر بانک روسیه و بانک ملی ایران جهت تأمین مالی واردات کالاهای اساسی و مورد نیاز کشورمان صورت گیرد. خط اعتباری ۶.۵ میلیارد روبلی، پیرو توافقات و قراردادهای منعقد شده کارگزاری میان دو بانک به صورت حداقلی و به عنوان شروع عملیات بانکی است.
لازم به ذکر است، این گشایش اعتباری نخستین گام مهم در راستای توسعه همکاری ایران و روسیه بعد از امضای توافقنامه تجارت آزاد با اوراسیاست. توسعه روابط پولی و بانکی بین ایران و روسیه به تأکید رؤسایجمهور دو کشور صورت گرفته که ضرورتی اجتنابناپذیر و مقدمه و زیرساخت توسعه تجارت فیمابین است. همچنین در این جلسه فرزین با تأکید بر سرمایهگذاری مشترک در پروژههای ایران و روسیه، گسترش ظرفیتهای اقتصادی طرفین را خواستار شد.
ابوالفضل نجارزاده، مدیرعامل بانک ملی نیز با توجه به ظرفیت شرکتهای زیرمجموعه این بانک در حوزههای دارویی، غذایی و پتروشیمی آمادگی بانک ملی برای توسعه همکاریها و سرمایهگذاری مشترک با روسیه را اعلام کرد. باوجود تجارت 200 میلیارد دلاری ایران و ظرفیتهای بالای اقتصاد کشورمان، گسترش روابط بانکی بینالمللی در راستای توسعه این بخش اقدام بسیار مهمی به شمار میرود.