عربستان سعودی اخیراً دو تصمیم گرفته که در ظاهر، به نظر میرسد چشمانداز باثبات بازار نفت را نشان میدهد اما ممکن است به افزایش نگرانی نسبت به وضعیت تقاضا اشاره کند.
به گزارش «ایران اقتصادی»، این کشور که بزرگترین صادرکننده نفت جهان است، هفته گذشته اعلام کرد قیمت فروش گریدهای نفتی خود را در دسامبر برای مشتریان آسیایی ثابت نگه میدارد و همچنین اعلام کرد که کاهش داوطلبانه تولید نفت خود را تا پایان سال ۲۰۲۳ میلادی حفظ خواهد کرد.
شرکت دولتی «آرامکو»ی سعودی دوشنبه هفته گذشته اعلام کرد قیمت رسمی فروش اصلی گرید نفتی عرب لایت برای پالایشگاههای آسیایی برای محمولههایی که در دسامبر بارگیری میشوند، بدون تغییر ماند و 4 دلار در هر بشکه بالاتر از میانگین قیمت نفت عمان/دوبی خواهد بود. به این ترتیب، افزایش قیمت این گرید نفتی که به مدت پنج ماه متوالی ادامه داشت و باعث کاهش حاشیه سود پالایشگران در آسیا شده بود، خاتمه یافت.
با توجه به ضعیف شدن حاشیه سود پالایش، بازار پیشبینی میکرد قیمت رسمی فروش گرید عرب لایت برای آسیا تغییری نکند. همچنین احتمالاً، تقاضای ملایمتر برای محصولات پالایش شده در آسیا در بحبوحه ابهامات اقتصادی، باعث شد آرامکو تصمیم بگیرد قیمت گرید عرب لایت را تغییر ندهد. با توجه به اینکه نگرانیهایی نسبت به مختل شدن عرضه در صورت تشدید تنشهای ژئوپلیتیکی در خاورمیانه وجود داشته است اما این نگرانیها در روزهای اخیر تا حدودی فروکش کرده و هیچ اختلال واقعی در ارسال محمولههای نفت از این منطقه، وجود نداشته است. آرامکو همچنین قیمت رسمی فروش گرید عرب اکسترا لایت را که کیفیتی مشابه نفت برنت و وست تگزاس اینترمدیت دارد، افزایش داد. قیمت محمولههای این گرید برای بارگیری در دسامبر، 4 دلار و 5 سنت بالاتر از میانگین قیمت نفت عمان/دوبی تعیین شد که بالاتر از 3 دلار و ۳۵ سنت برای محمولههای نوامبر بود.
افزایش قیمت گرید عرب اکسترا لایت منعکسکننده قوی ماندن قیمتها برای گریدهای نفتی سبک و ترش در هفتههای اخیر است. همچنین به معنای آن است که پالایشگرهای آسیایی احتمالاً به دنبال محمولههای ارزانتر از حوزه آتلانتیک خواهند بود زیرا نرخ اضافی نفت برنت نسبت به نفت دوبی، در هفتههای اخیر کاهش پیدا کرده و تا سهشنبه گذشته، به ۴۷ سنت در هر بشکه در مقایسه با 4 دلار و ۱۵ سنت، در ۲۸ سپتامبر رسید. عربستان سعودی در پنجم نوامبر اعلام کرد کاهش تولید داوطلبانه یک میلیون بشکه در روز خود را برای ماه دسامبر برای یک ماه دیگر تمدید خواهد کرد. این کشور کاهش تولید اضافی را در ژوئیه علاوه بر کاهش تولیدی که میان اعضای گروه اوپک پلاس توافق شده بود، آغاز کرد. اکثر ناظران این کاهش را تلاشی برای تقویت قیمتها میدانند اما ریاض بر هدف حفظ ثبات بازار تأکید داشته است.
تمدید کاهش اضافی یک میلیون بشکه در روز شاید اعتراف ضمنی به این باشد که تقاضا برای نفت به اندازه انتظار اوپک نیست. باید توجه داشت نفت تولید و صادر شده در دسامبر، تنها چند هفته بعد به پالایشگاههای آسیا میرسد، یعنی عربستان سعودی احتمالاً افزایش تقاضا برای نفت در سه ماهه اول سال ۲۰۲۴ میلادی را پیشبینی نمیکند. طبق آمار گردآوری شده توسط شرکت LSEG، واردات نفت به آسیا در اکتبر تابآوری نشان داد و به ۲۷,۳۶ میلیون بشکه در روز در مقایسه با ۲۶,۶۰ میلیون بشکه در روز در سپتامبر، افزایش یافت.
با این حال، واردات اکتبر بر اساس واردات روزانه، ششمین واردات ماهانه بالا در سال ۲۰۲۳ بود که نشان میدهد این منطقه که بزرگترین منطقه مصرفکننده نفت در جهان است، میل خود را برای نفت در نیمه دوم سال ۲۰۲۳ میلادی از دست داده است. چین که بزرگترین واردکننده جهان است، در اکتبر ۱۱,۹۰ میلیون بشکه در روز نفت وارد کرد که در مقایسه با ۱۱,۱۸ میلیون بشکه در روز در سپتامبر، افزایش داشت، اما میزان واردات در هر دو این ماهها نسبت به ۱۲,۴۹ میلیون بشکه در روز در ماه اوت، کمتر بود. اوت آخرین ماهی است که قیمت نفت تحت تأثیر اعلام کاهش عرضه اضافی عربستان، افزایش چشمگیری پیدا کرد. طبق گزارش ایسنا از رویترز، قیمتهای بالایی که در ماههای اوت و سپتامبر وجود داشت، با توجه به فاصله زمانی بین ترتیب و تحویل فیزیکی محمولهها، احتمالاً در واردات در ماههای نوامبر و دسامبر، منعکس میشود.