قطر قراردادی با شرکت ایتالیایی اِنی به امضا رساند که بر مبنای آن، این کشور سالی یک میلیون تُن گاز طبیعی مایع به ایتالیا صادر میکند. این سومین قرارداد بزرگ گازی قطر با کشورهای غربی در روزهای اخیر است.
قطر با شرکت ایتالیایی اِنی (Eni) قراردادی را به امضا رساند که به موجب آن، برای مدت ۲۷ سال گاز طبیعی مایع این شرکت ایتالیایی را تامین میکند؛ طبق این قرارداد، قطر قرار است سالی یک میلیون تُن گاز طبیعی مایع به ایتالیا صادر کند.
سعد الکعبی، وزیر انرژی قطر با تایید این مطلب، از این قرارداد به عنوان گام مهم دیگری در توسعه همکاری میان کشورش با شرکتهای ایتالیایی یاد کرد. او افزود که قطر به تعهدهای خود در قبال بازارهای اروپایی بویژه شرکتهای ایتالیایی ادامه میدهد.
وزیر انرژی قطر همچنین تاکید کرد که این قرارداد، زمینه همکاریهای متقابل کشورش با ایتالیا در سالهای آینده را تقویت میکند.
سومین قرارداد در یک بازه زمانی کوتاه
انتظار میرود که تحویل گاز طبیعی قطر به ایتالیا از سال ۲۰۲۶ میلادی آغاز شود. گاز طبیعی مایع (LNG) در زمان سوخت ۵۰درصد کمتر از زغالسنگ و۳۰درصد کمتر از نفت دیاکسید کربن تولید میکند.
به این ترتیب، این سومین قرارداد بزرگ قطر با کشورهای اروپایی در کمتر از یک ماه گذشته است؛ این کشور در هفتههای اخیر از دو قرارداد با مدت مشابه ۲۷ ساله با شرکت بریتانیایی شل و شرکت فرانسوی توتال انرژی خبر داده بود.
طبق قراردادی که میان شرکت انرژی دولتی قطر با توتال انرژی فرانسه به امضا رسیده، قطر از سال ۲۰۲۶ سالانه ۳.۵ میلیون تن گاز مایع به فرانسه ارسال میکند که تا سال ۲۰۵۳ ادامه دارد.
در نوامبر سال میلادی گذشته نیز اعلام شد که قطر برای قراردادی ۱۵ ساله با شرکتهای انرژی آلمانی Uniper و RWE برای تامین ۲ میلیون تن گاز طبیعی مایع به توافق رسیده است.
قطر در کنار کشورهایی همچون آمریکا، استرالیا و روسیه یکی از بزرگترین تولیدکنندگان گاز طبیعی جهان به شمار میرود.
در سالهای گذشته کشورهای آسیایی عمدتا چین، ژاپن و کره جنوبی مشتریان اصلی گاز صادراتی قطر بودند. تقاضای کشورهای غربی برای تامین گاز مورد نیازشان توسط کشورهای حوزه خلیج فارس، در پی تهاجم نظامی روسیه به اوکراین افزایش یافت.
میدان گازی قطر که در این کشور به نام "گنبد شمالی" معروف است، در اوایل دهه ۱۹۷۰ میلادی کشف شد و طبق برآوردها، حدود ۱۰ درصد از ذخایر شناختهشده گاز طبیعی جهان را در اختیار دارد و به این ترتیب، بزرگترین میدان گازی جهان به شمار میرود.
این میدان گازی که با ایران مشترک است، در ایران به "پارس جنوبی" شهرت دارد.
مقامهای قطر گفتهاند که تصمیم دارند تولید گاز طبیعی مایع از این میدان مشترک با ایران را از ۷۷ میلیون تن کنونی به سطح ۱۲۶ میلیون تن در سال ۲۰۲۷ افزایش دهد.