سفر وزیر امور خارجه چین به آمریکا به‌رغم اختلاف

سه شنبه، ۲ آبان ۱۴۰۲ - ۱۵:۵۸:۵۰
کدخبر:۱۱۳۵۹۷

در میان تنش‌های شدید دیپلماتیک بین ایالات متحده و چین، وزیران امور خارجه دو کشور قرار است از پنجشنبه ۲۶ اکتبر تا شنبه ۲۸ اکتبر، در واشنگتن با هم دیدار و گفت‌وگو کنند.

در سفر سه‌روزه وانگ یی، وزیر امور خارجه چین به آمریکا از پنجشنبه ۲۶ اکتبر تا شنبه ۲۸ اکتبر و دیدارش با آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه این کشور در واشنگتن، در مورد طیف وسیعی از مسائل دوجانبه، از جمله حمایت چین از جنگ روسیه در اوکراین و درگیری نظامی بین اسرائیل و گروه تروریستی حماس بحث خواهد شد.

پس از گذشت حدود ۵ سال ازآخرین سفر مقامات چینی به آمریکا، این سفر بخشی از تلاش‌های مستمر برای مدیریت روابط دو کشور "به شیوه‌ای مسئولانه" خوانده شده است.

البته هنوز جزئیات برنامه سفر وانگ به آمریکا اعلام نشده و همچنین مشخص نیست که آیا وانگ مورد استقبال جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا قرار خواهد گرفت یا نه.

سفر وزیر امور خارجه چین به آمریکا شاید زمینه دیدار احتمالی شی جین پینگ، رهبر چین و جو بایدن، در نشست همکاری اقتصادی آسیا و اقیانوسیه (APEC) در ماه نوامبر در سانفرانسیسکو را فراهم کند. البته هنوز مشخص نیست که شی برای حضور در این نشست به آمریکا سفر خواهد کرد یا نه.

روابط بین ایالات متحده و چین، علی‌رغم سفرهای اخیر مقامات عالی رتبه آمریکا از جمله سفر بلینکن به پکن در ماه ژوئیه سال جاری میلادی، همچنان در پایین‌ترین سطح خود قرار دارد. سفر جنت یلن، وزیر دارایی ایالات متحده در ۱۶ تیرماه ۱۴۰۲ و در پی سفر بلینکن به چین نیز، از تلاش دو کشور برای کاهش تنش در روابط دوجانبه حکایت داشت.

در سال‌های اخیر عوامل متعددی باعث سردی روابط بین چین و آمریکا شده است. انتقاد آمریکا از فشار دولت چین بر مسلمانان سین‌کیانگ، نقض حقوق بشر در هنگ‌کنگ، ادعای ارضی بر تایوان و رویکرد چین در دریای جنوبی از جمله تسلط فزاینده چین بر استخراج مواد معدنی مهم، از عوامل شکاف بین دو کشور بوده است.

با حمله نظامی روسیه به اوکراین در ۲۴ فوریه ۲۰۲۲ و افزایش درگیری‌های نظامی میان دو کشور، ند پرایس، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا چهارماه بعد از شروع جنگ اعلام کرد که پکن در این درگیری‌ها طرف مسکو را گرفته است.

او در ادامه گفت: «بیانیه‌های مقامات چین درباره موضع بی‌طرفانه این کشور نسبت به جنگ اوکراین "توخالی و پوچ" است. چین درواقع "بی‌طرفی" را حفظ نمی‌کند و به تبلیغات روسیه باور دارد.»