یک کارشناس حوزه انرژی گفت: نفت گران در صورتی به نفع ایران است که دستمان برای صادرات به هر نقطهای باز باشد و مشمول تحریم نباشیم، یعنی بتوانیم نفت خود را به میزانی که میتوانیم تولید و به بازار تزریق کنیم در این صورت شکی نیست که درآمدها افزایش پیدا خواهد کرد.
علیاصغر زرگر در گفتوگو با ایلنا، در ارزیابی پیشبینیها در زمینه رسیدن به نفت ۱۰۰ دلاری اظهار داشت: قیمت نفت به برخی عواملی در بازار بینالملل از جمله عرضه و تقاضا و بورسبازی در بازارهای فروش مثل روتردام وآمستردام و دیگر بنادر، به میزان ذخایر استراتژیک برخی کشورها مثل امریکا، همچنین به برخی بحرانهای بینالمللی مثل جنگ و فصول مختلف بستگی دارد. به عبارت دیگر هرچه به سمت فصل سرما برویم به انرژی بیشتری در دنیا نیاز است و تقاضا برای منابع انرژی از جمله نفت و گاز بیشتر میشود و خواه ناخواه قیمتها نیز رو به رشد خواهد رفت، در هر حال جمیع جهات باید مورد بررسی قرار گیرد.
وی افزود: مسئله دیگر اینکه در دنیا بعد از کرونا یک دوران جهش اقتصادی شروع شده، هرچند در کشورهایی مثل آلمان و انگلستان حالت رکود اقتصادی وجود دارد اما در عین حال باید گفت تورم ممکن است ناشی از افزایش فعالیت اقتصادی در این کشورها به دلیل سرمایهگذاریهای مختلف باشد، بنابراین اینها موجب میشود تاحدی به تورم دامن زده شود. اما از سوی دیگر صنعت توریسم بعد از کرونا شکوفایی بیشتری پیدا کرده در نتیجه به منابع بیشتر انرژی نیاز است و تقاضا بالا میرود و اگر عرضه به همین شکل از جانب کشورهایی که نفت را در بازار عرضه میکنند، ادامه داشته باشد و این میتواند قیمتها را بالا ببرد. بنابراین باتوجه به این عوامل باید ببینیم کدامیک بیشترین تاثیر را دارد.
این کارشناس حوزه انرژی تصریح کرد: باید بدانیم آیا در حال حاضر عرضه به اندازهای که تقاضا وجود دارد نیست و این موجب رشد قیمت میشود و یا اینکه به فصل سرما نزدیک میشویم و تقاضا برای منابع انرژی بیشتر میشود و یا اینکه فعالیتهای اقتصادی در کشورها رشد میکند و به تقاضای بیشتر منجر میشود؟ اینها را باید طی پروسه زمانی بررسی کرد. در هر حال امکان اینکه نفت تا ۱۰۰ دلار بالا برود وجود دارد و این افت و خیزها را در رابطه با منابع انرژی خصوصا نفت در طول زمان مسبوق به سابقه بوده است.
وی درباره تاثیر افزایش قیمت نفت بر اقتصاد ایران گفت: نفت گران در صورتی به نفع ایران است که دستمان برای صادرات به هر نقطهای باز باشد و مشمول تحریم نباشیم، یعنی بتوانیم نفت خود را به میزانی که میتوانیم تولید و به بازار تزریق کنیم در این صورت شکی نیست که درآمدها افزایش پیدا خواهد کرد. بنابراین افزایش درآمد ایران از مسیر صادرات نفت مشروط به این است که بتوانیم به منابع مالی خود دسترسی پیدا کنیم.
زرگر تاکید کرد: اگر ایران بتواند مازاد تولید نفت خود را به بازار تزریق و بفروشد و منابع مالی که از این طریق بدست میآید را براحتی در دسترس داشته که بتواند به واردات مورد نیاز پرداخته و یا اینکه ذخایر ارزی را ارتقا دهد، آنگاه میتوان گفت که ما نیز از نفت با قیمت بالا بهره بردهایم. اما در عین حال باید گفت باتوجه به اینکه هنوز اقتصاد ایران به صادرات نفت وابسته است بخشی مهمی از درآمد خود را از نفت بدست میآورد؛ هرگونه افزایش قیمت نفت به سود ایران است به شرطی که درآمد خود را به مصرف بهینه رسانده، سرمایهگذاری درازمدت داشته و نوسازی کارخانجات و ماشینآلات را انجام دهیم.