چین 3 تریلیون دلار ذخایر ارزی «پنهان» دارد

جمعه، ۹ تیر ۱۴۰۲ - ۱۹:۵۴:۰۶
کدخبر:۱۰۹۳۸۵

برد ستسر، اقتصاددان آمریکایی می‌گوید چین در حال حاضر حدود 6 تریلیون دلار ذخایر ارزی دارد که نیمی از آن را «پنهان» کرده است و این موضوع خطر جدیدی برای اقتصاد جهانی است.

این مقام سابق وزارت خزانه داری ایالات متحده در مقاله‌ای نوشت، بسیاری از ذخایر ارزی این کشور در دفاتر رسمی بانک مرکزی چین (بانک خلق چین) نشان داده نمی‌شود اما این ارز‌ها را که شاید بتوان «ذخایر سایه» نامید، می‌توان «در میان دارایی‌های نهادهایی مانند وام دهندگان تجاری دولتی و بانک‌های مجری سیاست‌گذاری اقتصادی چین» یافت.

بانک‌های مجری سیاست‌گذاری اقتصادی چین به دو بانک «صادرات و واردات» و «توسعه کشاورزی» این کشور گفته می‌شود. 

هدف این دو بانک اجرای سیاست‌های اقتصادی دولت در بخش‌های خاص است. بانک توسعه کشاورزی بودجه برای پروژه‌های توسعه کشاورزی در مناطق روستایی فراهم می‌کند و بانک صادرات واردات در تامین مالی تجارت، سرمایه گذاری و همکاری‌های اقتصادی بین المللی فعالیت دارد.

در حالی که داده‌ها نشان می‌دهند ذخایر ارزی رسمی این کشور طی سال‌های اخیر رشد یکنواختی داشته است، احتمالا «ذخایر سایه» در کنار صادرات چین افزایش یافته است.

آقای ستسر همچنین نوشت: «چین از نظر ساختاری نقش مهمی در اقتصاد جهان ایفا می‌کند و هر کار آشکار و پنهانی که انجام دهد در نهایت تاثیر زیادی بر بقیه جهان خواهد گذاشت.»

به گفته مشاور تجاری سابق دولت بایدن، نمونه‌ای از تأثیری که این ذخایر پنهان می‌تواند داشته باشد، نقش آنها در تأمین مالی طرح «کمربند و جاده» این کشور است.

پکن قصد دارد در طرح «کمربند و جاده» چهار قاره جهان را از طریق جاده ابریشم کهن به چین پیوند دهد.

با این حال در برخی از کشورها نگرانی‌هایی در مورد این طرح وجود دارد.  به گفته برخی از اقتصاددانان طرح «کمربند و جاده» یک «تله بدهی» گسترده است که برای کنترل زیرساخت‌های محلی طراحی شده است. پکن اما بارها این فرضیه را رد کرده است.

 ستسر همچنین نوشت پکن به اندازه کافی از یک نیروی اقتصادی قدرتمند بهره‌مند است و طرح زیرساختی جهانی «کمربند و جاده»  تنها یکی از راه‌ها برای مدیریت ارز خارجی در کشور چین است.

به گفته او گزارش موسسات اقتصادی به دولت مرکزی نشان می‌دهد احتمالا چین نزدیک به ۶ تریلیون دلار دارایی خارجی دارد این در حالی است که در گزاش‌های رسمی این ذخایر حدود ۳.۱ اعلام شده است.

این اقتصاد‌دان که اکنون عضو ارشد شورای روابط خارجی، یک اندیشکده مستقر در نیویورک است در این گزارش گفته است مقیاس این ذخایر پنهان «یک واقعیت مهم را برجسته می‌کند که اغلب در میان صحبت‌ها درباره مشکلات بدهی داخلی چین فراموش می‌شود.»

به گفته او چین هنوز یک طلبکار بزرگ در سطح جهانی است.