گوشت مرغ در بازار به نرخ مصوب 73 هزار تومان

یکشنبه، ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۸:۰۳:۴۱
کدخبر:۱۰۸۹۲۱

طی ماه‌های اخیر با وجود تعیین قیمت مصوب جدید برای گوشت مرغ، نرخ هر کیلوگرم از این محصول در بازار مصرف بین 85 تا 100 هزارتومان به فروش می‌رسید که با اقدامات دولت برای افزایش تولید و عرضه اکنون قیمت این محصول به نرخ 73 هزارتومان نزدیک شده است.

برخی علت این گرانی در بازار را کمبود مرغ زنده، افزایش هزینه‌های تمام شده تولید، افزایش دو برابری نرخ جوجه یک‌روزه، تأخیر در توزیع نهاده‌های دامی، فروش بالای قیمت مرغ زنده توسط برخی تولیدکنندگان و افزایش مصرف سرانه گوشت مرغ می‌دانند، البته اواخر سال گذشته بخشی از جوجه‌های یک‌روزه به دلیل مازاد تولید و عدم به صرفه بودن معدوم شدند، بنابراین اثرات آن اقدام بخش خصوصی از ابتدای سال تاکنون بر بازار حاکم بوده است.

براساس آمار، در حال حاضر کشورمان سالانه بین 2.5 تا 2.7 میلیون تن مرغ تولید می‌کند، هر چند که ظرفیت تولید کشورمان بسیار بالاتر از این میزان است تاجایی که حتی می‌توان هر ساله برای ارزآوری به کشور بخشی از مازاد این محصول را صادر کرد که البته طبق گفته مسئولان امر به همین میزان تولید گوشت مرغ در سال انجام می‌شود اما به دلیل افزایش هزینه‌ها روند تولید گاهاً مشمول سیر سعودی و نزولی می‌شود که آثار آن در بازار قابل مشاهده است.

اما تلاش‌های دولت طی یکی دو ماه اخیر باعث شده که با افزایش جوجه‌ریزی در دوره‌های اخیر به طور میانگین در فروردین ماه 105 میلیون قطعه، در اردیبهشت ماه 110 میلیون قطعه و در خردادماه 130 میلیون قطعه این معضل در بازار برطرف شده و قیمت‌ها رو به کاهش برود تا جایی که نرخ این محصول به قیمت مصوب نزدیک شده و در برخی فروشگاه‌ها و واحدهای عرضه همچنان با نرخ مصوب به فروش می‌رسد.

با توجه به جمعیت ۲۰ میلیونی استان تهران، علاوه بر تأمین گوشت مرغ توسط 16 کشتارگاه این استان، این محصول توسط استان‌های معین همچون گلستان، مازندران، گیلان، قزوین و سمنان تأمین و در میدان بهمن، میدان پیروزی و فروشگاه‌های زنجیره‌ای توزیع می‌شود و جای نگرانی نیست.

قیمت مصوب هر کیلوگرم مرغ زنده برای تولیدکنندگان ۵۲ هزار تومان و گوشت مرغ برای مصرف‌کنندگان ۷۳ هزار تومان تعیین شده است.

فروش گوشت مرغ با قیمت‌های مصوب

رئیس جهاد کشاورزی استان تهران در گفت‌و‌گو با «ایران اقتصادی» از کاهش قیمت جوجه یک‌روزه و گوشت مرغ در بازار خبر داد و گفت: انتظار می‌رود تمام واحدهای عرضه، گوشت مرغ را با قیمت‌‌های مصوب به دست مصرف‌کنندگان برسانند.

جبرئیل برادری این رخداد را ناشی از کاهش قیمت جوجه یک‌روزه دانست و افزود: اکنون قیمت جوجه یک‌روزه از ۲۶ تا ۲۸ هزار تومان به ۱۷ هزار تومان کاهش یافته، این درحالی است که نرخ مصوب هر قطعه جوجه یک‌روزه بین ۱۵ هزار و ۹۰۰ تومان تا ۱۶ هزار و ۹۰۰ تومان تعیین شده است.

وی با اشاره به اینکه نیاز روزانه استان تهران به گوشت مرغ بین ۱۲۰۰ تا ۱۲۵۰ تن است، اظهار داشت: اقدامات ارزشمندی در راستای فعالسازی واحدهای غیرفعال پرورش مرغ انجام شده تاجایی که ضریب خوداتکایی از ۵ به ۱۰ درصد رسیده است.

وی اظهار داشت: اکنون برای حمایت از تولیدکنندگان و مصرف‌کنندگان، تمام واحدهای تولیدی، عمده‌فروشی و خرده‌فروشی استان تهران مورد بازرسی و ارزیابی مستمر قرار دارند تا در صورت مشاهده هرگونه تخلف و گرانفروشی با متخلفان برخورد قانونی شود.

توزیع مرغ منجمد برای تنظیم بازار مرغ

مسعود امراللهی، مدیرکل دفتر بازرسی و نظارت بر کالاهای اساسی وزارت جهاد کشاورزی نیز در گفت‌و‌گو با «ایران اقتصادی» اظهار کرد: هم‌اکنون در میدان بهمن تهران عرضه مرغ بدون هیچ محدودیتی در حال توزیع است و بازار با مشکلی در این خصوص روبه‌رو نیست.

وی افزود: همچنین برای تنظیم بازار مرغ، توزیع مرغ منجمد شرکت پشتیبانی امور دام با قیمت هر کیلوگرم 45 هزار تومان در بازار در حال انجام است.

مدیرکل دفتر بازرسی و نظارت بر کالاهای اساسی وزارت جهاد کشاورزی خاطر نشان کرد: قیمت مصوب مرغ 73 هزار تومان و در میادین میوه و تره بار شهرداری به قیمت 71 هزار تومان خرده‌فروشی می‌شود؛ همچنین قیمت مرغ عمده نیز کیلویی 68 هزار تومان است.

ظرفیت تولید 3.2 میلیون تن مرغ در کشور

حبیب اسدالله‌نژاد، مدیرعامل پیشین اتحادیه سراسری مرغداران گوشتی ایران نیز در خصوص بازار مرغ در وضعیت فعلی گفت: سرانه مصرف کشور بین ۳۰ تا ۳۲ کیلو گرم برای هر فرد است. ظرفیت تولید در کشور هم بین ۳ میلیون تا ۳ میلیون و ۲۰۰ هزار تن است. بنابراین بین ۸۰۰ هزار تا یک میلیون تن می‌توانیم صادرات گوشت مرغ داشته باشیم.

وی افزود: اما سیاست‌های دستوری باعث وضعیت تولید فعلی شده که در مقطعی با بیش بود و در مقطعی دیگر با کمبود تولید روبه‌رو هستیم. انباشت تولید در زمان بیش تولید سبب می‌شود تولیدکننده آسیب ببیند و کمبود بازار هم کشور را به سمت واردات سوق می‌دهد.