جلسه استیضاح رضا فاطمیامین، وزیر محبوب ابراهیم رییسی در حالی صبح امروز آغاز شد که کشمکش بین موافقان و مخالفان استیضاح همچنان ادامه دارد. از یک سو ماجراهای شاسیبلندها همچنان ادامه دارد که طی آن نماینده تبریز شائبههایی پیرامون ارتباط واگذاری تعدادی خودروی شاسیبلند با رای نیاوردن استیضاح آبانماه وزیر صمت به میان آورده؛ ازسوی دیگر یک عضو کمیسیون عمران مجلس در یک اتهامزنی کمسابقه، برخی همکاران خود در مجلس را متهم کرده که در استیضاح وزیر صمت «به دنبال خواستهها و منافع شخصی خود هستند.»
جلسه هیات نظارت، محاکمه سیاسی بود
در جدیدترین تحول، روز گذشته احمد علیرضابیگی نماینده تبریز که سخنانش درباره استیضاح آبانماه فاطمیامین و واگذاری 70 تا 75 خودروی شاسیبلند به برخی نمایندگان، مناقشهبرانگیز شده بود، هم به دادستانی رفت و هم به هیات نظارت بر رفتار نمایندگان. البته در هر دو جلسهای که حاضر شد، او فراخوانده شده بود تا مدارک و اسناد خود را در اثبات ادعایش ارایه کند. او درباره جلسهاش در دادستانی، در گفتوگو با «اعتماد» تنها به این موضوع اکتفا کرد که «معاون دادستان دفاعیات و مدارک را دریافت کرد تا رسیدگی شود.» علیرضابیگی اما جلسه هیات نظارت را که در آن حاضر شده بود، به «محاکمه سیاسی» تشبیه کرد.
او در ادامه گفتوگوی خود با «اعتماد» میگوید: «هیات نظارت برای رسیدگی به شکایت تعدادی از نمایندگان تشکیل شد تا اسناد ادعای خود را ارایه کنم. وقتی اسناد را ارایه کردم، گفتند که ما نمیتوانیم به اصل آن رسیدگی کنیم و ما فقط باید به این موضوع رسیدگی کنیم که آیا اظهارات من در حیطه وظایف نمایندگی بوده یا خیر؟»
نماینده تبریز در مجلس ادامه داد: «آنها میگفتند که سخنان من در مورد واگذاری خودرو، مبنی بر تاثیرگذاری بر نتیجه استیضاح وزیر صمت بوده اما من تاکید کردم که در همه مصاحبهها گفتهام هیاترییسه به این موضوع رسیدگی کند که میان واگذاری خودرو و استیضاح چه رابطهای وجود دارد؟»
کمیته حقیقتیاب رسیدگی کند
او با بیان اینکه «در هیات نظارت تاکید داشتند که سخنان من، اثباتی بوده است»، تاکید دارد که «من سوالی مطرح کردم که چه رابطهای بین استیضاح و واگذاریها وجود دارد و این وظیفه هیاترییسه است که با تشکیل یک کمیته حقیقتیاب به آن رسیدگی کند.» او میگوید «پیش از تعطیلات تابستانی 1401 مجلس، استیضاح وزیر صمت کلید خورده بود و قرار بود بعد از این تعطیلات استیضاح بررسی شود؛ اما در مرداد ماه هم بررسی آن عقب افتاد و نهایتا مقرر شد که بعد از شهریورماه استیضاح فاطمیامین مورد بررسی قرار بگیرد که سرانجام آبان ماه برگزار شد.»
علیرضابیگی تاکید دارد که «اصل موضوع را نمیتوانند نفی کنند، چراکه پای نامهای که به شرکت مربوطه داده شده، امضای معاونت نیروی انسانی قوه مقننه وجود دارد.» او اضافه میکند: «باید بررسی شود آیا در این واگذاریها ابلاغیه 8 مادهای رییسجمهوری مبنی بر عدم واگذاری خودرو به صورت ستادی، زیر پا گذاشته شده یا خیر؟»
ارتباطی بین ادعای مطرحشده و استیضاح وجود نداشت
این درحالی است که موسی غضنفرآبادی سخنگوی هیات نظارت بر رفتار نمایندگان مجلس درباره جلسه دیروز علیرضابیگی با این هیات، به خبرگزاری مجلس گفته: «در این جلسه ایشان تصریح کرد که نگفته است تحویل ادعایی خودروها برای پس گرفتن امضای استیضاح بوده است.»
غضنفرآبادی اضافه کرد: «آقای علیرضابیگی مستندی برای اثبات ادعای خود به این هیات ارایه نکرد و در مقابل مطالبه اعضای هیات، تنها لیستی را ارایه کرد که اولا فاقد اسامی 75 نماینده بود، ثانیا ارتباطی بین ادعای مطرحشده و استیضاح وجود نداشت و ثالثا فاقد ارزش حقوقی بود.» سخنگوی هیات نظارت بر رفتار نمایندگان افزود: «بر این اساس ادعای ایشان مبنی بر پس گرفتن امضای استیضاح وزیر صمت توسط 75نماینده در قبال گرفتن خودرو کذب تشخیص داده شد و موضوع اظهارات کذب ایشان در دستگاههای قضایی مورد بررسی قرار خواهد گرفت.»
نیکزاد گفت چرا مطرح کردی؟
علیرضابیگی در بخشی از نامهای که به عنوان دفاعیه به هیات نظارت بر رفتار نمایندگان ارایه و در رسانهها منتشر کرده، نوشته «آقای دکتر نیکزاد در تاریخ ۱۴.۲.۲.۶ طی تماسی تلفنی، به بنده اظهار نمودند که شما اطلاع داشتید که این موضوع را پیگیری نمودیم و متوقف کردیم چرا مجددا آن را مطرح نمودید؟! لازم به ذکر است ایشان از من خواستند که در خصوص مطالب اظهارشده پیرامون مسوولیت هیاترییسه، تکذیبیه صادر کنم که مورد قبول بنده قرار نگرفت».
برخی نمایندگان دنبال منافع شخصی هستند
در همین حال، علیاصغر خانی، عضو کمیسیون عمران مجلس، به موافقان استیضاح فاطمیامین اتهام زده که «تعدادی از نمایندگان در استیضاح وزیر صمت به دنبال منافع شخصی هستند».
او به خبرگزاری دولت، ایرنا، گفته «مواردی که نمایندگان در مورد خودرو مطرح میکنند، ارتباطی با فاطمی امین ندارد چون حوزه خودرو فرابخشی است و وزیر صمت به تنهایی همه اختیارات این حوزه را ندارد». نماینده شاهرود با بیان اینکه در استیضاح وزیر صمت برخی از نمایندگان به دنبال خواستهها و منافع شخصی خود هستند، گفت: «در موضوع استیضاح وزیر صمت نیمی از نمایندگان امضاکننده پیش از استیضاح امضای خود را پس گرفتند اما هنوز در سامانه مجلس حذف نشده است که این موضوع جای تامل دارد». او استیضاح وزیر صمت و تغییر او را «بیفایده» دانسته که «در مقطع کنونی جز آشفتگی بیشتر بازار و صنعت و اتلاف وقت و سرمایه کشور ندارد». در ادامه خط خبری «ایرنا» که سخنان رهبری در نماز عید فطر را در جهت لغو استیضاح جلوه دهد، این نماینده مجلس هم گفته «امیدوارم که هیاترییسه مجلس پیام رهبری عزیز را دریافت کرده باشند و آن را فصلالخطاب خود قرار دهند».
ماجرای شاسیبلندها
ماجرای شاسی بلندها با سخنان جنجالبرانگیز احمد علیرضا بیگی نماینده تبریز شروع شد. در حالی که کمتر از یک هفته به استیضاح وزیر صمت (صنعت، معدن و تجارت) مانده بود، این نماینده مجلس در اظهاراتی مدعی شد که «چرا قریب به ۷۰ تا ۷۵ دستگاه خودرو در اختیار نمایندگان قرار گرفت و تکلیف و ارتباط آن را با موضوع استیضاح نمایندگان روشن کنند». اشاره علیرضابیگی به استیضاح اول فاطمیامین در آبان ماه گذشته است که رای هم نیاورد و پس از جلسه استیضاح وزیر به محل کارش بازگشت. این نماینده مجلس در آن گفتوگوی مناقشهبرانگیز خود با «ایلنا» مدعی شده بود که «تکلیف آن ۷۰ خودرو شاسی بلندی که در اختیار مجلس قرار گرفت و ارتباطش با منتفی شدن استیضاح باید مشخص شود، انتظار این است که هیاترییسه در این خصوص ورود پیدا کند و موضوع ۷۰ دستگاه را به صورت نقد مشخص کنند که چه بوده است». این اظهارات نماینده تبریز در مجلس با موجی از واکنشهای افکار عمومی و مجلسیها روبرو شد. برخی از نمایندگان خواستار پیگیری این اظهارات شدند. برخی دیگر هم خواستار عذرخواهی علیرضا بیگی و پس گرفتن اظهاراتش شدند. اما در این بین سخنگوی هیاترییسه در سخنانی گفت که حراست بررسی کرده است و ماجرا درست نیست. مطابق پیشبینی وزارت صمت هم اطلاعیهای صادر کرد و با تکذیب سخنان علیرضابیگی تاکید کرد که این موضوع را «پیگیری حقوقی» خواهد کرد.
در همین راستا، هیات نظارت بر رفتار نمایندگان هم با قید فوریت علیرضابیگی را احضار کرد تا درباره سخنانش توضیح و مدارک خود را ارایه کند.
روز گذشته کانال تلگرامی دولتبهار نزدیک به محمود احمدینژاد تصویری از دو لیست منتشر کرد که در آن یک ستون پر شده با نام و یک ستون پرشده با نام خودرو دیده میشود. ستون نامها، به دلیل «ملاحظات حقوقی» مخدوش شده تا مشاهده نشوند. اما در ستون خودروها، به چشم میخورد. احتمالا دیروز مجلس اگر قصدی برای رای به استیضاح و برکناری فاطمیامین نداشته، با مطرح شدن ماجرای شاسیبلندها احتمالا نمایندگان برای اثبات بیارتباط بودن این موضوع به استیضاح، فاطمیامین را از مجلس راهی خانه کنند./ دنیای اقتصاد