فضاپیما یا کپسول «اوریون» ناسا با ۳ آدمکی که به جای فضانوردان نشسته بودند روز دوشنبه ۲۱ نوامبر به مدار ماه رسید و گردش دور این قمر را آغاز کرد.
از زمان ماموریت آپولو در ۵۰ سال پیش، نخستین بار است که یک فضاپیما به مدار ماه میرسد. پرتاب ابرموشک بدون سرنشین سامانه پرتاب فضایی ناسا روز چهارشنبه ۱۶ نوامبر به سمت ماه پرتاب شد.
این فضاپیمای بدون سرنشین روز دوشنبه در حالی به ۱۳۰ کیلومتری ماه رسید که ارتباطش با ناسا به مدت نیم ساعت قطع شد. افرادی که بر این ماموریت نظارت دارند در این هنگام نمیدانستند که فضاپیمای اوریون چگونه ادامه خواهد داد تا اینکه این فضاپیما از پشت ماه در فاصله ۳۷۰ هزار کیلومتری از زمین بیرون آمد.
اوریون در نخستین تصویری که از زمین ارسال کرد، یک گوی آبی کوچک که توسط سیاهی احاطه شده است را نشان میدهد. یکی از مسئولان ماموریت «آرتمیس۱» گفت که اکنون این نقطه آبی با ۸ میلیارد ساکنش قابل مشاهده هستند.
فضاپیمای اوریون اینک باید به دور ماه بگردد تا سرعت کافی برای ورود به مدار ماه را به دست آورد. کنترلکنندههای پرواز در حال بررسی اطلاعات دریافتی هستند تا مشخص کنند که آیا ماموریت طبق برنامه پیش رفته است یا خیر. این فضاپیما قرار است روز جمعه در مدار قرار گیرد.
بر اساس برنامه تنظیم شده، اوریون در آخر هفته با قرار گرفتن در فاصله ۴۰۰ هزار کیلومتری از زمین، رکورد آپولو در سال ۱۹۷۰ را خواهد شکست. این فضاپیما در ادامه روز دوشنبه در حداکثر فاصله خود از زمین یعنی ۴۳۳ هزار کیلومتر قرار خواهد گرفت.
اوریون پس از آنکه یک هفته را در مدار ماه گذراند، ۱۱ دسامبر در اقیانوس آرام فرود خواهد آمد.
بر اساس برنامه ناسا، در ماموریت «آرتمیس۲» که در سال ۲۰۲۴ انجام خواهد شد، ۴ فضانورد به مدار ماه فرستاده میشوند و در ماموریت «آرتمیس۳» که برای سال ۲۰۲۵ برنامهریزی شده است، انسانها در ماه فرود خواهند آمد.
مدیران ناسا ماموریت میلیاردها دلاری «آرتمیس۱»که با پرتاب قدرتمندترین موشک ناسا آغاز شده است را فراتر از انتظاراتشان میدانند. هدف از ماموریت «آرتمیس۱»، اطمینان یافتن از سطح ایمنی ماموریتهای فضاپیماهای سرنشیندار در آینده عنوان شده است.