مطابق آخرین اصلاحیه آیین حقوق مسافر، درصورت تأخیر بیش از چهار ساعت در پرواز، شرکت هواپیمایی موظف است نسبت به جبران خسارت بهمیزان ۳۰ درصد نرخ پایه بلیت اقدام کند و در صورت ابطال پرواز موظف به استرداد کامل وجه بهعلاوه جبران خسارت به میزان ۵۰ درصد نرخ پایه بلیت است.
حقوق مسافر مجموعهای از سیاستها، دستورالعملها، استانداردها، ضوابط و مقرراتی است که الگوی رفتاری شرکت هواپیمایی و دستاندرکاران امور پروازی را تدوین میکند و هدف آن تضمین حقوق مادی و معنوی و رعایت شأن و منزلت مسافران در فرایند مسافرتهای هوایی است. در عین حال که رعایت این مجموعه حمایتی برای کلیه شرکتهای هواپیمایی لازمالاجرا است.
هدف از تدوین این شیوهنامه، شفافسازی در خصوص حقوق مسافرین و اطلاعرسانی به آنها جهت آگاهی از حداقل حقوقشان و شیوه رسیدگی به آن است. همچنین مسئولیت اجرای این حقوق، با شرکتها و مؤسسات هواپیمایی داخلی و مسئولیت حسن اجرای این شیوهنامه با دفتر نظارت بر فرودگاهها، شرکتها و مؤسسات هوانوردی است.
در این راستا حقوق مسافر در پروازهای داخلی، فروردینماه ۱۳۹۴ اصلاح شده و آخرین ویرایش آن نیز اسفندماه ۱۳۹۹ اعمال شد که در آن اصلاح مبلغ خسارات و تعیین آن بر اساس درصدی از نرخ پایه بلیت مورد توجه قرار گرفت. مطابق این دستورالعمل، در صورتی که بهرغم داشتن بلیت تأیید شده، شرکت هواپیمایی از پذیرش مسافر به لحاظ محدودیتهای شرکت حملکننده اعم از بازرگانی، فنی یا عملیاتی امتناع کند، در این صورت شرکت حملکننده موظفبه اطلاعرسانی کافی «جهت یافتن داوطلبانی در ازای گرفتن مزایای مورد پذیرش طرفین برای انصراف از پرواز» است و حداقل این مزایا استرداد وجه و همچنین ارائه یک بلیت رایگان مشابه از لحاظ مسیر و کلاس پروازی به آن مسافر است. در صورتی که تعداد داوطلبان به مقدار کافی نباشد شرکت حملکننده میتواند به جهت رعایت الزامات عملیاتی و فنی از سوار کردن تعدادی از مسافرین به تشخیص خود ممانعت کند؛ البته ارائه بلیت مشابه (از لحاظ مسیر و کلاس پروازی) در اولین فرصت زمانی انجام میگیرد و همچنین در صورت انتقال مسافر توسط سایر خطوط هوایی، این امر بدون پرداخت هزینه یا مابهالتفاوت توسط مسافر یا بدون پرداخت خسارت توسط شرکتهای هواپیمایی به مسافر انجام میگیرد. در عین حال مسافر در صورت امکان زمانی به هتل منتقل میشود و هزینه حملونقل و هتل بهعهده شرکت حملکننده است.