دولت علیه گرانی دلار

چهارشنبه، ۲۰ مهر ۱۴۰۱ - ۰۷:۳۹:۲۳
کدخبر:۱۰۱۰۰۸

قیمت دلار در صرافی ملی 28 هزار و 883 تومان بود که هیچ تغییری نسبت به روز قبل نداشت. اما در بازار آزاد قیمت دلار به 32 هزار و 812 تومان رسید که بالاترین نرخ در طول هفته جاری است.

به گزارش ایران جیب از تجارت‌نیوز، محدوده ۳۲ هزار و ۸۰۰ تومان محدوده مهمی برای قیمت دلار است. اگر دلار از این رقم عبور کند، ورودش به کانال بالاتر راحت می‌شود. اگرچه برخی از فعالان بازار عقیده دارند تمرکز بازارساز به معاملات اول وقت و تقویت عرضه در ابتدای روز ممکن است عاملی باشد تا قیمت دلار در روزهای آینده کاهشی باشد.

اما در مقابل تلاش بازارساز برای کنترل قیمت ارز، اخبار سیاسی چندان مثبت نیست. رئیس سازمان هواپیمایی کشور از اعمال تحریم‌های جدید اروپا و آمریکا در بخش سوخت، هواپیما و قطعات خبر داد. خبری که می‌تواند تلاش بازار را تحت تاثیر قرار دهد.

تحریم‌های جدید بی‌اثر است

جواد فلاحیان، کارشناس مسائل مالی شرایط کنونی بازار دلار را با ثبات پیش‌بینی کرد و به تجارت‌نیوز گفت: در شرایط فعلی دلار در همین محدوده باقی می‌ماند اما در بلندمدت روند دلار صعودی است. اتفاق خاصی در اقتصاد نیفتاده. تحریم‌های جدی پیش از این انجام شده و بر بازار تاثیر گذاشته و خبرهایی که در رابطه با برخی تحریم‌های جدید می‌شنویم بی‌اثر است.

او با اشاره به رشد شارپی دلار در هفته گذشته و ورود به محدوده ۳۳ هزار تومان گفت: در هفته گذشته نیز پیش‌بینی کردم که دلار دوباره افت می‌کند و در محدوده قیمتی فعلی باقی می‌ماند.

او در پاسخ به این‌که ثبات در بازار ارز را تا چه زمانی پیش‌بینی می‌کند، افزود: ‌فنر دلار و طلا به صورت عمده در دستان دولت است و باید ببینیم دولت تا کجا قادر خواهد بود این بازار را کنترل کند.

فلاحیان گفت: سیاست دولت فعلی مانند دولت‌های قبل است یعنی کنترل بازار با ارزپاشی، خبردرمانی و از طریق صرافی‌های دولتی قیمت را کنترل می‌کنند. اما در مقطعی دولت دیگر توان ندارد و فنر رها می‌شود و قیمت‌ها رشد می‌کند. بنابراین ثبات بازار ارز تا زمانی اتفاق می‌افتد که دولت بتواند بازار را دستوری کنترل کند.

روز گذشته میثم رادپور کارشناس مالی بازار سرمایه، کنترل و بازارسازی دولت را در بازار ارز بی‌اثر عنوان کرد. او در این باره گفت: زمانی ما درآمد نفتی داشتیم، ارز هزار تومان بود اما در حال‌حاضر حقوق و درآمد دریافتی را اگر به دلار حساب کنیم زیر خط مطلق فقر جهانی است. شاید نرخ دلار در آن زمان قابلیت کنترل داشت اما الان مدت‌هاست از آن دوران گذشته و عواملی مثل کاهش فروش نفت، تحریم‌ها،‌ بزرگ شدن بی‌دلیل بدنه دولت و ناکارآمدی آن توانی برای کنترل بازار نمی‌گذارد.

نرخ دلار می‌شکند؟

با بررسی بازار به نظر می‌رسد تاکتیک سیاستگذار برای کنترل نوسان نرخ ارز به این صورت است که بیشتر بر معاملات اول وقت تمرکز دارد و قیمت آنها را تنظیم می‌کند و هرچند در ادامه معاملات نرخ تغییراتی پیدا می‌کند، اما با تقویت عرضه در ابتدای روز، نرخ‌شکنی انجام می‌شود. فعالان بازار معتقدند احتمال اینکه این تاکتیک بازار‌ساز در روزهای آینده نیز ادامه داشته و نرخ دلار به کمتر از ۳۲ هزار تومان برسد نیز وجود دارد.


دلالان سکه و دلار منتظر خرید در قیمت‌های پایین‌تر هستند

همچنین اقتصاد24 می‌نویسد: «قیمت دلار در معاملات شبانه در حالی ۳۲ هزار و ۵۰۰ تومان معامله شد که نسبت به ظهر اندکی افزایش نشان می‌دهد. این در حالی است که عباس علوی راد، اقتصاددان معتقد است به واسطه عوامل مختلف، قیمت دلار در بازار آزاد ظرفیت عبور از سقف تاریخی ۳۳ هزار و ۵۰۰ تومان را در دو هفته آینده ندارد.»

«به لحاظ متغیر‌های بنیادی محیط اقتصاد کلان و تاثیرگذار بر قیمت دلار نیز تحولات ۶ ماهه اول سال ۱۴۰۱ به گونه‌ای نیست که خبر از تکانه‌های قابل ملاحظه در قیمت دلار را انعکاس دهد.» این سخنی است که عباس علوی راد، اقتصاددان می‌گوید و معتقد است تا زمانی که روند فرسایشی مذاکرات برجام به همین نحو ادامه یابد و سرشار از خبر‌های ضد و نقیض باشد، دلار در کانال ۳۰ تا ۳۳ هزار تومان در بازار ایران در رفت و آمد خواهد بود.


دلار چشم انتظار یک خبر از برجام

این اقتصاددان با اشاره به اینکه توافق یا عدم توافق برجام، مهم‌ترین خبری است که بر قیمت دلار در شرایط کنونی موثر است، به اقتصاد ۲۴ می‌گوید: آنچه این توان را دارد تا قیمت دلار را با سرعت هرچه تمام به حد پایین احتمالی ۲۷ هزار تومان و حد بالای ۳۷ هزار تومان در فصل پاییز سوق دهد عبور از فرآیند فرسایشی مذاکرات هسته‌ای و تعیین تکلیف شفاف نتیجه مذاکرات خواهد بود.

عباس علوی راد ادامه داد: در صورت استمرار شرایط فعلی در مورد مذاکرات برجام، سقف تغییرات قیمت دلار در محدوده کانال‌های ۳۰ تا ۳۳ هزار تومان خواهد بود.

ناآرامی‌های اخیر، دلار را گران می‌کند؟

به گفته این اقتصاددان، تحولات بازار آزاد دلار در اولین ماه پاییز نشان می‌دهد با وجود دامنه تغییرات حدود ۲ هزار تومانی قیمت دلار در ۱۵ روز اول ماه مهر، دلار همچنان در زیر سطوح تاریخی خود محصور شده است؛ دلار در روز ۱۱ مهرماه به ۳۳ هزار و ۵۰۰ تومان رسیده بود که پیش از این سابقه نداشت.

علوی راد ادامه می‌دهد: عوامل بی ثبات کننده نرخ ارز در روز‌های اخیر اضافه هم شده است؛ به طوری که می‌بینیم در ماه‌های اخیر علاوه بر سیگنال‌های مثبت و منفی مذاکرات هسته‌ای حالا ناآرامی‌های چند هفته اخیر هم به آن‌ها اضافه شده است.

شوک خارجی به بازار ارز؟

این اقتصاددان در مورد پیش بینی قیمت دلار در ۱۰ روز آینده گفت: مجموع تحولات تجربه شده ماه‌های گذشته و ناآرامی‌های چند هفته گذشته نشان می‌دهد قیمت دلار در بازار آزاد ظرفیت عبور از سقف تاریخی ۳۳ هزار و ۵۰۰ تومان را در دو هفته آینده ندارد.

علوی راد معتقد است: به لحاظ متغیر‌های بنیادی محیط اقتصاد کلان و تاثیرگذار بر نرخ ارز نیز تحولات ۶ ماهه اول سال ۱۴۰۱ به گونه‌ای نیست که خبر از تکانه‌های قابل ملاحظه در قیمت دلار را انعکاس دهد.


خبر سرنوشت ساز برای بازار دلار

این اقتصاددان می‌گوید: بنابراین در مقطع زمانی فعلی نیز آنچه می‌تواند قیمت دلار را تا پایان فصل پاییز به حد کم‌ترین ۲۷ هزار تومان و بالاترین ۳۷ هزار تومان متمایل نماید چیزی نیست جز تعیین تکلیف مذاکرات هسته‌ای و رسیدن به توافق یا عدم توافق.