میخائیل اولیانوف نماینده روسیه نزد سازمانهای بینالمللی با بیان اینکه متن ارائه شده از سوی طرف غربی برای احیای برجام بد نیست، گفت که ایران فقط در مورد چند کلمه از متن سوالاتی مطرح کرده و تقریبا به طور کامل بر سر آن توافق صورت گرفتهاست.
اهمیت این خبر را باید در انتشارش توسط رسانه رسمی دولت است، دانست.
ایرنا نوشته: اولیانوف گفته همین چند کلمه می تواند به مانعی برای توافق بدل شود، همانگونه که پیش از این هم در جریان مذاکرات وین رخ داده بود. امیدوارم این اتفاق نیفتد، متن بد نیست و یک سازش بسیار معقول است. این گزینه ای است که اصولا همه طرف ها راضی هستند و در عین حال همه نارضایتی خاصی از برخی مفاد پروژه را تجربه می کنند.
«واسیلی نبنزیا» معاون وزیر امور خارجه روسیه نیز تشریح کرد که این بدان معناست توافق خوب و مناسب است، همانطور که باید در جریان مذاکرات چند جانبه باشد.
نماینده دائم روسیه در سازمان های بین المللی نیز در ادامه گفت و گوی خود تشریح کرد که طرفین به پایان مذاکرات رسیده اند؛ یا شکست یا توافق. اولیانوف با بیان اینکه در آینده هیچ مذاکره طولانی مدتی وجود نخواهد داشت، تصریح کرد که ایران ممکن است اصلاحاتی را برای متن نهایی به غرب پیشنهاد کند.
نماینده روسیه گفت: این سومین یا چهارمین متن نهایی توافق است که از ماه مارس (اسفند) به این سو به یاد دارم. وضعیت قابل درک نیست و ممکن است هفته آینده، حتی اوایل همین هفته ایده بهتری به ذهن طرفین برسد.
بر اساس این گزارش روزنامه وال استریت ژورنال ساعاتی قبل به نقل از یک دیپلمات اروپایی مدعی شده بود که اتحادیه اروپا در مورد موضوع پادمان پیشنهاداتی ارائه کرده است، اما آنچنان که از گفته دیپلمات ایرانی بر میآید، این پیشنهاد باید برای ایران از یک سو باید اطمینان آور باشد و از سوی دیگر همه موضوعات مورد بحث در وین را در بر بگیرد.
آخرین دور از گفتگوها برای رفع تحریمها، در حالی هفته گذشته در وین به پایان رسید که ایران اعلام کرده بود در مورد ادعاهای سیاسی مرتبط با مسایل پادمانی، تحریمها و همچنین تضمین معتبر، گفتگو خواهد کرد.
در همین حال محمد جمشیدی معاون سیاسی دفتر رئیس جمهور نیز در توئیتر با اشاره گفتگوهای اخیر رئیس جمهور با چند تن از رهبران ۱+۴ اعلام کرد: «در همه گفتگوهای تلفنی آقای رئیسی با رؤسای جمهور فرانسه، روسیه و چین، موضع قاطع ایشان این بود که فقط زمانی که ادعاهای پادمانی حل و فصل و بسته شود، توافق نهایی قابل دست یافتن است.»
محسن پاکآیین، دیپلمات پیشین کشورمان اعتقاد دارد اینکه جوزپ بورل، بهعنوان مسئول سیاستخارجی اتحادیه اروپا و دیگر طرفهای غربی از کلیدواژههای «متن نهایی» و «کفایت مذاکرات» استفاده میکنند، هدفشان این است که به جمهوریاسلامی فشار بیاورند و بهنحوی به کشورمان هشدار دهند اگر این توافق و متن پذیرفته نشود، دیگر مذاکراتی وجود نخواهد داشت و در واقع برنامههای گفتوگو در وین تعطیل خواهد شد؛ رویکردی که تلاش میکنند از طریق آن با اعمال فشار، رفتار ایران را تحتتأثیر قرار دهند تا شرایط آنها را بپذیرد.