با گذشت 45 روز از حادثه تلخ متروپل و مرگ جانکاه 43 هموطن، مقدمات مجازات عبرتآموز مقصران و مسببان آن درحال فراهم شدن است؛ اما هنوز از افشای اسامی دیگر متروپلها و پیشگیری از تکرار چنین حوادثی خبری نیست.
گزارش قوه قضاییه روی میز قاضی القضات
بیست و پنجم خردادماه بود که حجتالاسلام والمسلمین محمدجعفر منتظری دادستان کل کشور اعلام کرد «گزارش جامع قوه قضاییه در حادثه متروپل آبادان تهیه و روز گذشته (24 خرداد) تقدیم ریاست قوه قضاییه شد و بخش اصلی این گزارشها حاکی از قصور، کوتاهی و تقصیر دستاندرکاران است».
گزارش قوه مجریه روی میز معاون اول
محمد مخبر معاون اول رئیس جمهور نیز محمدمهدی حیدری رئیس مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی را مامور تهیه گزارش درباره جزئیات پرونده متروپل کرده بود که حالا حیدری در گفتوگو با خراسان میگوید: «گزارش درخواستی تکمیل و تقدیم معاون اول رئیسجمهور شده است». او تصریح میکند که گزارش مذکور با نگاه فنی و تخصصی تهیه شده و کلیت آن هم شامل این موضوع است که سازه ساختمان متروپل به هیچ وجه مورد تایید مرکز تحقیقات وزارت راه و شهرسازی نبوده است.
هفته آینده، قرائت گزارش کمیسیون در صحن علنی
در قوه مقننه هم، بعد از دستور رئیس مجلس، کمیسیون عمران مسئول تهیه گزارش متروپل شد و حالا آنطور که جلال ایری سخنگوی این کمیسیون به خراسان میگوید: «گزارش در حال نهایی شدن است و احتمالا طی هفته آینده تکمیل و در صحن علنی قرائت خواهد شد».
مجازات عبرت آموز و تلاش برای جلوگیری از تکرار
با این خبرها، به نظر میرسد کمکم باید منتظر مجازات عبرتآموز مقصران حادثه بود؛ مطالبه مهمی که نه فقط افکار عمومی، بلکه رهبرمعظم انقلاب هم در پیامشان بر آن تاکید کرده بودند: «پیگرد مقصران حادثه و مجازات عبرتآموز آنان با همکاری قوه قضاییه». اما یک مطالبه مهم دیگر در این پیام، «تلاش گسترده برای جلوگیری از تکرار این حادثه در همه نقاط کشور» بود که ممکن است با سردشدن داغ متروپل، به فراموشی سپرده شود؛ همان اتفاقی که بعد از پلاسکو رخ داد و فراموششدنش ما را در داغ متروپل نشاند.
دادستان کل: گزارش دهند، اقدام می کنیم
بدون شک یکی از اقدامات مهم برای جلوگیری از تکرار حوادث مشابه پلاسکو، سینااطهر، متروپل و... ورود جدی دستگاه قضایی است که دادستان کل کشور هم برای آن اعلام آمادگی کرده است. همین دیروز بود که تسنیم در گفتوگویی اختصاصی با حجتالاسلام والمسلمین منتظری به نقل از او نوشت: «شهرداریها، آتشنشانی و سایر دستگاههایی که مسئولیت ایمنسازی و نظارت بر ساختمانها را دارند، خودشان ورود کنند و اگر دیدند که آن مالک یا آن مؤسسه یا آن اداره رعایت نمیکند، حتماً گزارش را به دادستان بدهند، دادستان قدرت قانونی این را دارد تا بیاید و این ساختمان را متوقف کند یا بهرهبرداری از آن ساختمان را متوقف کند یا مهلتی بدهد به اینکه بایستی این اشکال برطرف شود». دادستان کل کشور در همین گفتوگو ارسال اسامی ساختمانهای ناایمن تهران به دادستانی را هم تکذیب کرد تا مشخص شود برخی دستگاههای متولی، از این اقدام مهم و ضروری خودداری کردهاند.
اختلاف نظرها درباره افشای متروپل ها
اما دومین راهکار پیشنهادی کارشناسان برای جلوگیری از تکرار متروپلها، افشای اسامی آنهاست که البته برخی مخالف آن هستند و معتقدند این کار صرفا موجب التهاب در جامعه میشود. با این حال بسیاری از کارشناسان بر این باورند که وقتی مالکان ساختمانهای ناایمن، با وجود دریافت تذکرات متعدد، اقدامی برای ایمنسازی نمیکنند، مردم حق دارند اسامی آنها را بدانند و از ورود به این ساختمانها خودداری کنند. ضمن اینکه این آگاهی مردم باعث میشود مالکان هم مجبور شوند لااقل برای حفظ سرمایه و اعتبار خود هم که شده، ساختمانهایشان را ایمنسازی کنند.
عضو جامعه متخصصین مرکز بررسی های استراتژیک ریاست جمهوری:
مخالفان افشای متروپل ها نگران افزایش مطالبه گری مردم هستند
«جواد نوفرستی»، عضو جامعه متخصصین مرکز بررسیهای استراتژیک ریاستجمهوری، در گفتوگو با "خراسان" بر ضرورت افشای نام ساختمانهای ناایمن در سراسر کشور تاکید میکند و میگوید: همانطور که مردم باید از جادههای ناایمن مطلع باشند و با نزدیک شدن به آنها احتیاط بیشتری کنند، این حق را دارند که نام ساختمانهای ناایمن را هم بدانند. نوفرستی که مدیریت انجمن جامعه ایمن کشور را برعهده دارد، میافزاید: به اعتقاد من، افرادی که مخالف انتشار نام ساختمانهای ناایمن هستند، نگران این هستند که مطالبهگری مردم برای ایمنسازی این ساختمانها افزایش یابد و از دستگاههای متولی مانند شهرداری، شورای شهر و دیگر دستگاهها بخواهند برخورد جدی با مالکان این ساختمانها شود. او معتقد است این یک مطالبه بهحق است و قطعا خروجی آن به ارتقای سطح امنیت و آرامش در جامعه هم کمک خواهد کرد.