معاون دبیرخانه شورای عالی بیمه سلامت کشور گفت: فرانشیز بیماران در سه دهک اول درآمدی نسبت به سال 1400 هیچ افزایشی ندارد و حتی در مواردی پرداختی کاهش هم یافته است؛ به طوری که بیماران این دهکها، برای خدمات بستری به جای ۱۰ درصد، ۵ درصد و برای خدمات سرپایی به جای ۳۰ درصد، ۲۰ درصد پرداخت خواهند کرد.
مهندس سعید معنوی معاون دبیرخانه شورای عالی بیمه سلامت کشور ضمن تشریح جزئیات کامل تعرفههای خدمات تشخیصی و درمانی در سال ۱۴۰۱، گفت: برای حفاظت مالی از مردم همراستا با قانون بودجه سال ۱۴۰۱، فرانشیز بیماران در سه دهک اول درآمدی نسبت به سال ۱۴۰۰ هیچ افزایشی ندارد و حتی در مواردی پرداختی کاهش هم یافته است. به طوری که بیماران این دهکها، برای خدمات بستری به جای ۱۰ درصد، ۵ درصد و برای خدمات سرپایی به جای ۳۰ درصد، ۲۰ درصد پرداخت خواهند کرد.
معنوی با اشاره به ابلاغ جزئیات تعرفههای پزشکی سال ۱۴۰۱، گفت: در نهایت رشد ۱۹.۵ درصدی تعرفههای خدمات تشخیصی و درمانی در بخش دولتی و رشد ۲۴ درصدی تعرفههای خدمات تشخیصی و درمانی در بخش خصوصی در روز یکشنبه چهارم اردیبهشت ۱۴۰۱، مورد تصویب هیات وزیران قرار گرفت.
میزان رشد تعرفههای درمانی در بخش دولتی
معاون دبیرخانه شورای عالی بیمه سلامت کشور با اشاره به مهمترین جزئیات تعرفههای تشخیصی و درمانی بخش دولتی، گفت: میزان رشد تعرفههای خدمات تشخیصی و درمانی در بخش دولتی در سال ۱۴۰۱ نسبت به سال قبل، به این صورت است که ویزیت پزشکان در بخش سرپایی ۲۰ درصد، جزء فنی کلیه خدمات و مراقبتهای سلامت ۳۰ درصد، هزینه تخت روز ۳۰ درصد، سرانه پزشک خانواده و مراقبت سلامت ۲۸.۵ درصد، جزء حرفهای خدمات و مراقبتهای سلامت در بخش بستری ۳۵ درصد، جزء حرفهای خدمات و مراقبتهای سلامت در بخش سرپایی ۱۲.۵ درصد و سرانه حق بیمه خدمات درمانی ۲۸.۵ درصد رشد داشته است.
وی افزود: در زمینه محتوای نسخه الکترونیک در تعرفه های سال ۱۴۰۱، در همه بخش های ارائه دهنده خدمت اعم از دولتی و غیر دولتی، درج کد تشخیصی بر اساس کدینگ استاندارد ابلاغی وزارت بهداشت، در برنامه نسخه الکترونیکی سلامت برای کلیه ارائه دهندگان خدمات سلامت در بخش سرپایی و بستری الزامی شده است.
اجرای قانون تعرفهگذاری خدمات و مراقبتهای پرستاری
معنوی همچنین با اشاره به ابلاغ تعرفه و ارزش نسبی بسته خدمات و مراقبتهای پرستاری، گفت: در تعرفههای سال جاری، در راستای اجرای قانون تعرفهگذاری خدمات پرستاری مصوب سال ۱۳۸۶ و در راستای افزایش انگیزه و ماندگاری بهتر کادر پرستاری، تعرفه و ارزشهای نسبی بستههای خدمات و مراقبتهای پرستاری به همراه ضریب ریالی مربوطه تعیین شده است.
معاون دبیرخانه شورای عالی بیمه سلامت کشور در ادامه درباره وضعیت تعرفهگذاری خدمات پرستاری در سال ۱۴۰۱ نیز گفت: قانون تعرفهگذاری خدمات پرستاری در سال ۱۳۸۶ مصوب شد و در طول این سالها علیرغم اینکه همواره به عنوان یک مطالبه جدی از سوی گروه پرستاری پیگیری میشد، اما به علت عدم تخصیص منابع و عدم همراهی ذینفعان مختلف، عملیاتی نشد.
وی افزود: این موضوع حتی در دو سال اخیر با تذکر مقام معظم رهبری در روز پرستار نیز روبرو شد. در نهایت، پس از برگزاری جلسات متعدد کارشناسی و بررسی ابعاد و چالشهای اجرای آن برای نظام سلامت کشور با تدبیر و همراهی اعضای شورای عالی بیمه سلامت کشور و به پاس جانفشانی و ایثار کادر پرستاری بویژه در دوره بحران همهگیری کرونا با اختصاص منابع مالی کافی، آییننامه اجرایی آن در هیات وزیران مصوب و در قالب تعرفههای خدمات تشخیصی و درمانی سال ۱۴۰۱ عملیاتی شد.
معنوی گفت: براساس مصوبه هیات وزیران ارزش نسبی بسته مراقبتهای پرستاری و ضریب ریالی مربوطه تعیین شده است و در سطح مراکز سرپایی و بستری همه بخشهای دولتی و غیردولتی لازم الاجرا خواهد بود. تعرفههای ابلاغی ملاک پرداخت کارانه به گروه پرستاری است و با اجرای آن پرداخت کارانه در راستای افزایش انگیزه و ماندگاری بهتر کادر پرستاری اصلاح خواهد شد.
جزئیات "فرانشیز" خدمات پزشکی در سال ۱۴۰۱
معاون دبیرخانه شورای عالی بیمه سلامت کشور درباره وضعیت پرداخت از جیب مردم در تعرفههای پزشکی سال ۱۴۰۱، گفت: جهت حفاظت مالی از مردم هم راستا با قانون بودجه سال ۱۴۰۱، فرانشیز بیماران در سه دهک اول درآمدی نسبت به سال ۱۴۰۰ هیچ افزایشی ندارد و حتی در مواردی پرداختی کاهش هم یافته است. به طوری که بیماران این دهکها، برای خدمات بستری به جای ۱۰ درصد، ۵ درصد و برای خدمات سرپایی به جای ۳۰ درصد، ۲۰ درصد پرداخت خواهند کرد.
همچنین کاهش پرداخت از جیب مردم در بخش دولتی برای کلیه مددجویان کمیته امداد امام خمینی(ره) و سازمان بهزیستی کشور نیز در تعرفهگذاری امسال مورد نظر بوده و برای مددجویان کمیته امداد و سازمان بهزیستی سهم پرداختی در خدمات بستری، رایگان و در خدمات سرپایی فرانشیز از ۳۰ درصد به ۱۵ درصد کاهش یافته است. در عین حال شاهد کاهش پرداخت از جیب مردم برای خدمات اورژانسی نیز در تعرفهگذاری امسال بودهایم. به طوری که در سال ۱۴۰۱، مردم برای خدمات اورژانسی بهجای ۳۰ درصد ۱۰ درصد پرداختی خواهند داشت.
معنوی درباره نحوه مشخص شدن سه دهک اول درآمدی هنگام مراجعه به مراکز درمانی، گفت: براساس پایگاه رفاه ایرانیان، دهک هر فرد رو تعیین می شود. سپس سازمان بیمه سلامت ایران در سامانه نسخه الکترونیکی خود این افراد را نشاندار و به طور رایگان بیمه میکند. بر این اساس وقتی نسخه پزشک برای این افراد نوشته میشود، از آنجایی که این افراد نشاندار هستند وقتی به مراکز درمانی یا داروخانه مراجعه میکنند، فرانشیز آنها کاهش پیدا می کند (از ۳۰ به ۲۰ برای خدمات سرپایی و از ۱۰ به ۵ برای خدمات بستری) تا از این طریق فرانشیز آنها نسبت به سال ۱۴۰۰ افزایشی نداشته باشد.
نحوه حمایت مالی از بیماران خاص و سالمندان
معنوی گفت: در راستای حفاظت مالی از بیماران خاص و صعبالعلاج مددجویان کمیته امداد امام خمینی (ره) و سازمان بهزیستی کشور، فرانشیز خدمات سرپایی در قالب نظام ارجاع رایگان خواهد بود. همچنین به سازمانهای بیمهگر پایه اجازه داده شده است براساس منابع مالی مصوب، برای افراد بالای ۶۵ سال، کودکان، معلولین، بستریهای طولانی مدت در بخشهای مراقبت ویژه، بیماران فوتی، بیماران خاص و صعبالعلاج و شهرهای فاقد مراکز ملکی برای بیمهشدگان سازمان تامین اجتماعی نسبت به کاهش سهم بیمار اقدام کنند.
او افزود: همچنین به وزارت بهداشت اجازه داده شده است صرفاً برای خدمات دندانپزشکی که در مراکز جامع خدمات سلامت انجام میشوند، نسبت به کاهش سهم بیمار اقدام کند.
نرخ حق بیمه درمان در سال ۱۴۰۱
این مسئول درباره نرخ حق بیمه درمان در سال ۱۴۰۱ نیز گفت: حق بیمه در دهکهای یک تا سه درآمدی رایگان شد و حق بیمه دهکهای چهار تا هشت درآمدی نیز کاهش یافت. دهکهای اول تا سوم درآمدی به صورت رایگان توسط سازمان بیمه سلامت ایران تحت پوشش بیمه قرار خواهند گرفت. حق بیمه دهک چهارم تا هشتم نیز به طور قابل ملاحظه کاهش یافته است تا از این طریق کلیه مردم ایران تحت پوشش بیمه پایه قرار گیرند.
ویزیتِ بخش دولتی چند؟
معاون دبیرخانه شورای عالی بیمه سلامت کشور درباره تعرفه ویزیت در بخش دولتی در سال ۱۴۰۱ گفت: ویزیت پزشکان و کارشناسان پروانهدار در بخش سرپایی دولتی در برنامه نسخه الکترونیک سلامت به این صورت است؛ پزشکان، دندانپزشکان عمومی و دکترای تخصصی در علوم پایه (PHD) پروانهدار ۲۳ هزار و ۳۰۰ تومان، پزشکان فوق تخصص، دوره تکمیلی تخصصی و پزشکان فوق تخصص، دوره تکمیلی تخصصی کودکان و نوزادان برای معاینه گروه سنی ۱۸ سال و بالاتر ۳۵ هزار و ۲۰۰ تومان، پزشکان فوق تخصص، دوره تکمیلی تخصصی کودکان و نوزادان برای معاینه گروه سنی زیر ۱۸ سال ۴۲ هزار و ۲۰۰ تومان، پزشکان متخصص روانپزشکی ۳۶ هزار و ۸۰۰ تومان و پزشکان فوق تخصص روانپزشکی ۴۳ هزار و ۸۰۰ تومان که از میان حداقل ۷۰ درصد هزینه توسط سازمان های بیمه گر پایه پرداخت میشود.
جدول کامل ویزیت پزشکان و کارشناسان پروانهدار در بخش سرپایی دولتی در برنامه نسخه الکترونیک سلامت را میتوانید در جدول زیر مشاهده کنید: