مسکن مهر در ابتدا با هدف خانهدار شدن اقشار ضعیف جامعه در دستور کار دولت نهم و دهم قرار گرفت و قرار بود این واحدها به صورت 99 ساله در اختیار متقاضیان قرار گیرد و با توجه به دولتی بودن زمین آن و دریافت نکردن بهای زمین از متقاضی، خرید و فروش آن ممنوع باشد اما افزایش نقل و انتقالات غیرقانونی در برخی شهرهای جدید و سودجوییها در این زمینه، دولت را مصمم به آزادسازی معاملات این واحدها کرد.
بنابراین دولت دهم در روزهای پایانی کار خود، آزادسازی معاملات مسکن مهر را تصویب کرد و نهایتا ششم بهمن از سوی معاون اول دولت یازدهم ابلاغ شد اما به دلیل اینکه هنوز شرایط انجام این معاملات برای خریدار و فروشنده به صورت قطعی مشخص نشده هنوز هیچ یک از متقاضیان نتوانستهاند وارد معامله شوند و در واقع با وجود آزادسازی همچنان خرید و فروش مسکن مهر ممنوع است.
سال گذشته مسئولان وزارت راه و شهرسازی شرایطی برای آزادسازی معاملات مسکن مهر در نظر گرفتند که هیچ یک از این شرایط نهایی و ابلاغ نشد.
در این میان مهرآبادی، قائم مقام وزیر راه و شهرسازی در امور مسکن مهر سه شرط برای انجام معاملات مسکن مهر عنوان کرده بود که بر اساس آن متقاضیان خرید و فروش واحدهای مسکن مهر باید به مراحل مالی و اقساطی و دریافت دفترچه قسط متقاضیان رسیده باشند. همچنین متقاضیان نباید معوقه به بانک مسکن داشته باشند و به سازمان ملی زمین و مسکن و شرکت عمران شهرهای جدید نیز بدهکار نباشند.
همچنین پژمان، رییس سازمان ملی زمین و مسکن کشور نیز گفته بود صاحبان واحدهای مسکن مهر میتوانند در صورت داشتن سند واحد مسکونی، سند را انتقال دهند و واحدهای مسکونی که هنوز سند دار نیستند را به صورت وکالتنامه واحدشان را انتقال دهند.
از سوی دیگر طبق اعلام نریمان، مدیر عامل شرکت عمران شهرهای جدید معاملات مسکن مهر فقط برای متقاضیان مسکن مهر آزاد است و برای آزادسازی عمومی واحدها برنامههای دیگری اجرا میشود.
اما هنوز هیچ یک از این شرایط به نتیجه نهایی نرسیده و جزئیات و چگونگی خرید و فروش واحدهای مسکن مهر ابلاغ و اعلام نشده است و متقاضیان برای انجام معامله منتظر اعلام شرایط هستند.