کیهان در ستون خبرهای ویژه خود نوشت؛
سخنگوی شل: تفاهم نفتی با ایران محرمانه است(!)
سخنگوی شرکت انگلیسی شل گفت مفاد تفاهمنامه نفتی با ایران محرمانه است!
چهارشنبه گذشته شرکت ملی نفت ایران و شرکت نفتی انگلیسی- هلندی «رویال داچ شل» به منظور آغاز فعالیتهای مطالعاتی در راستای توسعه دو میدان نفتی «آزادگان جنوبی» و «یادآوران» و میدان گازی «کیش»، تفاهمنامه همکاری امضا کردند. این تفاهمنامه در همان روزی امضا شد که نخستوزیر انگلیس مدعی شده بود ایران تهدیدی برای خاورمیانه و منطقه خلیج ]فارس[ است».
در مراسم امضای تفاهمنامه نفتی، علی کاردر مدیر عامل شرکت ملی نفت (از متهمان پرونده کرسنت) و نیکلاس هاپتون سفیر انگلیس (از اعضای سابق تیم امنیت ملی در کابینه) حضور داشتند.
خبرنگار سایت مشرق در تماس با «شل» درباره تفاهمنامهای جویا شد که میان این شرکت و شرکت ملی نفت ایران امضا شده است.
سخنگوی این شرکت که خواست نامی از او برده نشود، در پاسخ به مشرق ضمن تأکید بر اینکه مفاد تفاهمنامه محرمانه است، صرفاً به این جمله بسنده کرد که «ما میتوانیم تأیید کنیم که یادداشت تفاهمی با شرکت ملی نفت ایران امضا کردهایم تا حوزههای احتمالی همکاری را بیشتر بررسی نماییم.»
«هانس نایکمپ» معاون مدیرعامل «شل» در مراسم امضای تفاهمنامه با شرکت ملی نفت ایران گفت: «معرفی مدل جدید قراردادهای نفتی یک گام مهم در ایجاد موقعیت برد- برد در فضای تجارت به شمار میرود و با جذب سرمایه خارجی ما اهمیت این توسعه و رشد را درک میکنیم و درصدد شناسایی راههای مؤثرتری برای همکاری با شرکت ملی نفت ایران هستیم.»
دلار 600 تومان گران شده دولت به فکر حذف صفر از پول ملی است!
تدارک دولت برای حذف یک صفر از پول ملی و تبدیل واحد ریال به تومان برای مردم مسئلهای سؤالبرانگیز شده است. حتی اغلب نشریات حامی دولت نیز نسبت به زیانهای ناشی از این اقدام نگرانند.
روزنامه فرهیختگان در این زمینه نوشت: این پرسش که آیا برای این اقدام، زمان مناسبی را انتخاب کردهایم، به یکی از مهمترین دغدغههای صاحبنظران اقتصادی بدل شده است. در زمینه حذف صفر از پول کشورها تجربیات موفق و ناموفق زیادی وجود دارد. تجربههایی که برخی از آنها موجب رونق و برخی دیگر موجب اضمحلال اقتصاد کشور مجری این جراحی شده است. اگر تجربههای موفق در این زمینه را مورد مداقه قرار دهیم درمییابیم که اکثر این کشورها در برخی پارامترها کاملا با هم مشترک بودهاند. پارامترهایی از جمله تورم پایین، رشد اقتصادی مناسب و... با نگاهی به این پارامترها و مقایسه آن با وضعیت ایران امروز درمییابیم که ما در برخی از پارامترها چالشها و نگرانیهایی داریم که ممکن است، نتوانیم از مزایای این جراحی پس از دوره نقاهت بهرهبرداری کنیم.
از دیگر ایراداتی که اقتصاددانان به این تصمیم وارد میکنند، این نکته کلیدی است که به فرض اینکه همه شرایط برای این عمل جراحی مهیا باشد، چرا باید تنها یک صفر از واحد پول کشور حذف شود. با حذف یک صفر نیز نسبت واحد پول ایران به دلار آمریکا 3800 به یک خواهد بود. در معاملات شهروندان ایرانی نیز رقمها بسیار بالا خواهد بود. منطقی به نظر میرسد که اگر قرار باشد این عمل جراحی انجام شود چرا باید این جراحی این قدر کم اثر و محدود باشد. این روزنامه نوشت: باید تاکید کرد دلشورهای مشترک برای بسیاری از شهروندان و دلسوزان این مرز پرگهر وجود دارد، که باید نسبت به آن کمال توجه را داشت. امیدواریم که نتیجه اجرای این طرح کاهش قدرت خرید طبقه متوسط و اقشار محروم نباشد. اتفاقی که در صورت وقوع همه دچار خسران میشویم.
روزنامه آرمان نیز در تحلیلی تأکید کرد حذف یک صفر، دردی را درمان نمیکند.
مهدی پازوکی نوشت: مشکل اقتصاد با تغییر واحد پول ملی از ریال به تومان حل نخواهد شد. بلکه ضروری است که دولت پیش از اینکه این تغییرات را اعمال کند باید سلامت را به اقتصاد بازگرداند. به عبارت سادهتر باید سعی شود با سیاستهای بخردانه اقتصادی ثبات اقتصادی رابه اقتصاد بازگرداند. بدین خاطر باید انضباط اقتصادی که شامل انضباط پولی، انضباط مالی و انضباط اداری است را در سیستم اقتصادی اصلاح کرد، زیرا زمانی که اقتصاد کشور از سلامت و ثبات کارشناسی برخوردار شد باید به دنبال این تغییرات آن هم با مطالعه و کارشناسی برویم. به عنوان مثال: در ترکیه این سیاست موفق بود. باید اقدامات مهمتری در عرصه اقتصاد صورت پذیرد که متعاقب آن به ثبات اقتصادی برسیم و در ادامه حذف صفرها نیز میتواند در جهت سلامت اقتصادی کمک کننده باشد و تاثیر شگرفی در عرصه اقتصاد کشور نخواهد داشت. در سالهای اخیر اقتصاد به شدت دچار بیانضباطی اقتصادی بوده که باید هر چه سریعتر به ثبات و انضباط اقتصادی برسیم و با برنامهریزی در این عرصه کارشناسانه تصمیمگیری شود.
آرمان همچنین از قول عباس شاکری کارشناس اقتصادی خاطرنشان کرد: دلیل مخالفتها برای حذف صفر از پول این بود که همه قیمتها مضربی از هزار نیستند. بنابراین قیمتهایی که اعشاری است، به دلیل قدرت قیمتگذاری بالای صاحبان کالا و خدمات به طرف بالا میرود که این خود موجب تورم میشود اگر ما میخواهیم صفر را از پول ملی حذف کنیم باید قیمت همه کالاها مضربی از هزار باشد یا اگر میخواهیم چهار صفر حذف کنیم باید مضربی از 10 هزار باشد. این اقدام یک واکنش صوری و اسمی است. باید گفت نه حذف صفر و نه تغییر واحد پولی در حال حاضر تاثیر چندانی بر اقتصاد ندارد. جالب است که دولت در روزهای اخیر 600 تومان قیمت دلار را افزایش داده و به اینکه از ارزش پول ملی کاسته شده حساسیت نشان نمیدهد و به دنبال اقداماتی بیفایده مانند تغییر واحد پول ملی است.
روزنامه هفت صبح نیز در گزارشی خاطرنشان کرد: حذف صفر از پول ملی برخلاف تصور، اقدامی پیچیده و هزینهبر است. اجرای این طرح برخلاف آنچه گفته میشود اصلا ساده نیست و هزینههای زیادی به همراه دارد. هزینه چاپ اسکناس و ضرب سکههای جدید که در زمان اجرای برنامه و هنگامی که دو نوع پول به موازات هم در جریان است افزایش چشمگیری پیدا میکند. از سوی دیگر انبوهی از اوراق رسمی کشور مانند دسته چک، سندهای مالی و... باید تغییر پیدا کرده و واحد آنها به تومان تبدیل شود. مسئله دیگر سردرگمی مردم و سردرگمی توریستها، اثرات روانی منفی و عکسالعمل بازار، از جمله عوارض این اقدام است.
آرش پورابراهیمی کارشناس مسائل اقتصادی میگوید: «یکی از مهمترین خطرات طرحهای اینچنینی تاثیر تورمی ناشی از گرد شدن قیمتها رو به بالا است. با حذف صفر قیمت بسیاری از کالاها برای رند شدن افزایش پیدا میکند. برای مثال اگر کالایی اکنون 15500 ریال باشد، اگر سه صفر از پول ملی کاسته شود تبدیل به 15/5 واحد میشود که ممکن است برای راحتی به 16 تومان تبدیل شود. چنین رخدادی در مقیاس کلان فشار تورمی ایجاد خواهد کرد.»
دور زدن قانون برای تعیین رئیس دانشگاه الزهرا(س)
افراطیون مدعی اعتدال درصدد انکار نتیجه رایگیری برای تعیین رئیس جدید دانشگاه الزهرا(س) هستند.
شورای فرهنگی اجتماعی زنان یک نهاد تخصصی ذیل نظر شورای عالی انقلاب فرهنگی است که پس از تغییر جهت ارگانهای سیاستگذاری امور زنان و خانواده در سال 1392 در دستان جریان انقلابی باقی ماند.
به گزارش رجانیوز، با فرا رسیدن شهریور امسال دوره مسئولیت کبری خزعلی در شورای فرهنگی اجتماعی زنان به اتمام رسید و این شورا آماده تعیین رئیس جدید شد.
هر چند انتخابات تعیین رئیس در شهریور امسال با انتخاب یک پژوهشگر انقلابی حوزه خانواده یعنی دکتر زهرا آیتالهی همراه بود، اما رئیس و دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی تصمیم به ابطال این انتخابات گرفتند.
در انتخابات شهریور ماه «اشرف بروجردی» کاندیدای رد صلاحیت شده مجلس ششم و دهم و عضو حزب منحله مشارکت، به عنوان نماینده رئیسجمهور که یک هفته قبل از تاریخ انتخابات به عضویت شورا منصوب شد، تنها 2 رای کسب کرد.
اما منابع آگاه اعلام کردهاند در انتخابات جدید که احتمالا شنبه آینده برگزار خواهد شد، احتمال نامزدی «پروین داداندیش» فعال حوزه برابری جنسیتی وجود دارد! داداندیش، مسئول کمیته بانوان ستاد روحانی است.
یادآور میشود انتخابات شهریور ماه این شورا با حضور نیم به علاوه یک اعضا همراه و از نظر اساسنامه کاملا قانونی بود بهطوری که «شهیندخت مولاوردی»، معاون امور زنان و خانواده ریاست جمهوری خود به شمارش آرا پرداخت، اما با مشخص شدن نتیجه و اعتراض برخی از غایبان دعوت شده، انتخابات باطل شد!
بیبیسی: روحانی شاید زمین بخورد/او ارتباط عاطفی با طبقات فرودست ندارد
شبکه دولتی انگلیس نسبت به ناکامی روحانی و مدعیان اعتدال در ارتباطگیری با طبقات فرودست که میتواند روحانی را در انتخابات بر زمین بزند اظهار نگرانی کرد.
وبسایت بیبیسی فارسی که علیالدوام از غربگرایان مدعی اعتدال و اصلاحطلبی حمایت میکند، روحانی و هاشمی را در نقطه عقلانیت نشانده و منتقدان آنها را پوپولیست معرفی کرد. این رسانه مینویسد: اصولگرایان با سناریوی عوامگرایی (پوپولیسم) و شعارهای عوامپسند و به خصوص طبقاتی، وارد کارزار انتخاباتی میشوند و آن را در چارچوب عدالت اقتصادی و مبارزه طبقاتی پیش میبرند.
بیبیسی میافزاید: دامن زدن به رقابت طبقاتی میتواند طبقات فرودست را بسیج کند و اگر فرض شود که رای شناور و سرگردان بیش از هرچیز نگران مسائل اقتصادی و معیشتی است، این استراتژی میتواند راهی برای جلب آرای آنها باشد.
شبکه دولتی انگلیس نوشت: در چنین گزینهای حسن روحانی در برابر استراتژی عوامگرایانه ضربهپذیر فرض میشود، همانگونه که هاشمیرفسنجانی در دهه 80 ضربهپذیر بود. تاکید بر این است که روحانی در برقراری رابطه عاطفی و فکری با طبقات فرودست موفقیت نداشته است.
بیبیسی در ادامه خاطرنشان کرد: با چنین زمینهای میتوان وحدت ایدئولوژیکی اردوی اصولگرا را براساس فکر عدالت اجتماعی، سیاست ضدآمریکایی و اسلامگرایی سنتی پیش برد، به خصوص اینکه در تمام گرایشها زمینهای برای پذیرش شعار عدالتخواهی وجود دارد. تحولات وسیعتر اجتماعی میتواند برای اجرای یک گزینه عوامگرایانه مساعد شود. از جمله اگر برجام با خطر روبرو شود، توده مردم و رای شناور به روحانی پشت خواهند کرد و اردوی اعتدالی او را به زمین خواهند زد. بحران و هرج و مرج خاورمیانه نیز زمینه گفتمان اعتدالی را در خود هضم خواهد کرد و اجازه رشد به آن نخواهد داد.
کاهش 0/17 درصدی جمعیت کشور در 5 سال گذشته
بر اساس محاسبات اولیه سرشماری نفوس و مسکن، رشد جمعیت کشور نسبت به سرشماری 5 سال پیش 0/17 درصد کاهش یافته است. بر اساس آمارهای اولیه سرشماری امسال، جمعیت کشور به 79 میلیون و 500 هزار نفر رسیده است. بر این اساس رشد جمعیت در دوره 5 ساله 90 تا 95 از 1/3 درصد به 1/13 درصد کاهش یافته است. جمعیت کشور در سال 1390 برابر با 75 میلیون و 149 هزار و 669 نفر بود که رشد جمعیت 1/3 درصدی را نسبت به سال 1385 نشان میداد. جمعیت ایران از سال 1335 که نخستین سرشماری رسمی در کشور انجام شد تاکنون، رشدهای گوناگون جمعیت را در دورههای سرشماری تجربه کرده است. بالاترین میزان رشد جمعیت ایران در سال 1365 و معادل 3/9 درصد بود. به نظر میرسید با توجه به جوانی جمعیت ناشی از زاد و ولدهای دهه 1360، جمعیت کشور در دهه 1390 رشد قابل توجهی را تجربه کند. اما ترویج تبلیغات معطوف به فرزند کمتر- زندگی بهتر (!) موجب کاهش فرزندآوری شد. نتایج اولیه همچنین حاکی از این است که اندازه متوسط خانوار از 3/54 نفر در سال 1390 به 3/3 در سال 1395 رسیده است.
ارتش قدرتمند حزبالله بزرگترین دلمشغولی اسرائیل
«گروه قدرت حزبالله، بزرگترین دلمشغولی ارتش اسرائیل است».
روزنامه فرانسوی زبان لالیبرته با انتشار این تحلیل نوشت: حزبالله قدرتمندتر از ارتش لبنان است. پایگاه نظامی «لیریک» مقر فرماندهی کل دسته «گالیله»، متعلق به ارتش اسرائیل است. مسیر منتهی به این پایگاه، چنان پوشیده از درخت است که جاده از دور دیده نمیشود. ستوان «یار» از سخنگویان ارتش اسرائیل است میگوید ارتش بیش از آنکه از ارتش لبنان بیم داشته باشد، به تحرکات حزبالله توجه دارد و مهمترین مشغله فکری ما، آنها هستند.
این مسئول ارتش اسرائیل در حالی که به تکتک روستاهای جنوب لبنان اشاره میکند، از مخفیگاههای حزبالله، خانههای مخفی، شیعیانی که به سمت جنوب میآیند و مسیحیان و دروزیهایی که به سمت شمال میروند، حرف میزند و میگوید: «هر واحد حزبالله، در اسرائیل منطقهای برای هدف خود در نظر گرفته است. هر روستایی هدف خود را در اسرائیل دارد و میتواند در هر زمانی شهرهایی مانند تلآویو را مورد هدف راکتها و موشکهای دوربرد، برد متوسط و برد کوتاه، قرار دهد.» در ادامه گزارش این روزنامه بلژیکی آمده است: جنبش حزبالله تحت رهبری حسن نصرالله، به دلمشغولی اصلی اسرائیل تبدیل شده است. در سال 2006 حزبالله ضربات سنگینی به پیکر ارتش اسرائیل وارد کرد که اسرائیل آمادگی آن را نداشت. در آن سال اسرائیل به بهانه دستگیر شدن دو تن از سربازان خود در مرز لبنان، عملیات مرگباری را در جنوب لبنان به راه انداخت. حزبالله لبنان نیز در پاسخ، اقدام به شلیک هزاران راکت، موشک و خمپاره به سوی اسرائیل کرد که به کشته شدن حداقل 150 غیرنظامی منجر شد.
حزبالله لبنان در حال حاضر زرادخانه موشکی قابل توجهی در اختیار دارد که قادر است بسیاری از بخشهای تحت اشغال اسرائیل، از جمله اهداف مهم و استراتژیکی مانند بندر و پالایشگاههای نفت حیفا را هدف قرار دهد. این زرادخانه موشکی را ایران در اختیار حزبالله گذاشته که مقامهای آن در سه دهه گذشته بارها گفتهاند میخواهند اسرائیل را نابود کنند.
«پیتر لرنر»، یکی از سخنگویان ارتش اسرائیل، تعداد اعضای گروه شبهنظامی حزبالله را بین 30 تا 40 هزار نفر تخمین میزند و میگوید: حزبالله قادر است به مدت یک ماه اسرائیل را زیر آتش بگیرد. جنبش شیعی حزبالله، اکنون نگاه خود را به اوضاع سوریه معطوف کرده و حدود سه هزار تن از مبارزان آن در حال کمک به رژیم بشار اسد هستند. اما اسرائیل به دوردست مینگرد و نگران نفوذ ایران است.
لرنر میگوید: «مبارزان حزبالله توسط سپاه پاسداران ایران آموزش میبینند. در شهر قصیر، ما برای اولینبار آنان را مشاهده کردیم که تانک میراندند. آنها این کار را کجا یاد گرفتهاند؟»